Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Voedingsrichtlijnen bij een dumpingsyndroom

Voedingsrichtlijnen bij een dumpingsyndroom

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat wij u graag voedingsadvies willen geven vanwege klachten veroorzaakt door het zogeheten dumpingsyndroom. U kunt hierin lezen wat het dumpingsyndroom is en hoe u met uw voedingspatroon klachten kunt tegengaan. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen. Onze contactgegevens staan op onze website www.reinierdegraaf.nl.

Het dumpingsyndroom

In de maag wordt voedsel opgeslagen, gekneed en vermengd met verteringssappen. Daarna wordt het voedsel langzaam afgegeven aan de dunne darm. Met het dumpingsyndroom bedoelen we klachten die ontstaan na een te snelle maagontlediging, ook wel het ‘storten’ van voedsel en/of dranken vanuit de slokdarm in de dunne darm genoemd.

Het dumpingsyndroom is onder te verdelen in vroege dumping en late dumping.

Vroege dumping

We spreken van vroege dumping als de klachten binnen een halfuur na de maaltijd optreden. Dit ontstaat doordat er minder of geen opslag van voedsel mogelijk is. Veelvoorkomende klachten zijn misselijkheid, braken en diarree. Andere klachten kunnen zijn hartkloppingen, duizeligheid, zwaktegevoel, zweten, opgeblazen gevoel en sufheid.

Late dumping

We spreken van late dumping als de klachten één tot twee uur na de maaltijd optreden. Deze klachten ontstaan doordat een te hoge productie van het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat het glucosegehalte (de hoeveelheid suiker) in het bloed wordt verlaagd. Dit heet ook wel een hypo. Veel voorkomende klachten zijn beven, zweten, duizeligheid en hartkloppingen.

Voedingsadviezen bij dumping


Onbedoeld gewichtsverlies

Het kan zijn dat u door de hiervoor genoemde klachten gewicht verliest. Onbedoeld gewichtsverlies bij ziekte is altijd onwenselijk. Het betekent namelijk dat u weefselmassa (van spieren en organen) verliest en uw conditie achteruit gaat. Daarnaast is de kans op infecties verhoogd en gaat wondgenezing minder snel. Ook vertraagt ondervoeding uw herstel en kan het ervoor zorgen dat de behandeling minder goed aanslaat.

Voedingsadviezen bij ongewenst gewichtsverlies

Zodra uw gewicht stabiel blijft of zelfs toeneemt, kunt u uitgaan van de richtlijnen gezonde voeding van het Voedingscentrum. Zie voor meer informatie: www.voedingscentrum.nl.


Foldernummer: 0155
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien