Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek
Longziekten

Voedingsrichtlijnen bij COPD

Voedingsrichtlijnen bij COPD

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u COPD heeft en wij u willen informeren over de rol van voeding bij deze longziekte. In deze informatie vindt u ook voedingsrichtlijnen en voedingsadviezen. Neemt u contact met ons op wanneer u vragen heeft. Onze contactgegevens vindt u aan het eind van deze informatie.

COPD en klachten

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Deze longaandoeningen zijn blijvend en geven verschillende klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid en chronisch hoesten met opgeven van slijm.

De klachten bij COPD zijn afhankelijk van het stadium waarin de aandoening zich bevindt. In eerste instantie zijn er alleen klachten bij inspanning, vervolgens bij dagelijkse activiteiten en later ook in rust. Daarnaast kan uw dagelijks functioneren gehinderd worden door regelmatig voorkomende luchtweginfecties en vermoeidheid. Deze klachten kunnen allemaal hun uitwerking hebben op de energiebehoefte en de voedselinname. Veel mensen met COPD vallen af, omdat het eten moeizamer gaat dan eerst. Daarnaast komt overgewicht ook vrij vaak voor.

COPD en lichaamsgewicht

De BMI is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft. BMI staat voor Body Mass Index en geeft de verhouding weer tussen het lichaamsgewicht en de lichaamslengte. Op de site van het voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl) kunt u uw BMI laten berekenen. U kunt uw BMI zelf berekenen met de volgende formule:

BMI = gewicht (in kilo)
lengte X lengte (in meter)

In het algemeen geldt dat een BMI tussen de 18 tot 25 wijst op een gezond gewicht en een BMI van 25 tot 30 wijst op overgewicht. Bij mensen met COPD wordt een BMI tussen de 25 tot 30 ook als gunstig gezien, omdat onderzoek aangeeft dat deze mensen minder kans hebben op infecties en op ziekenhuisopnames.

Het gewicht is ook een graadmeter om de voedingstoestand vast te stellen: een BMI bij mensen met COPD onder de 21 wijst op een te laag gewicht en daarmee een grote kans op een te lage voedselinname. Als u dus COPD heeft, is het goed als uw BMI tussen de 21 en 30 ligt.

Door u wekelijks of om de week te wegen, kunt u in de gaten houden of uw gewicht stabiel blijft. Het is verstandig om een diëtist te raadplegen wanneer:

De rol van voeding bij COPD

Gewichtsverlies komt vaak voor bij mensen met COPD. Gewichtsverlies kan leiden tot ondergewicht en een afname van de spiermassa. De afname van spieren vindt plaats bij de ademhalingsspieren, maar ook bij de spieren in de armen en benen. Het is dan ook van groot belang om op gewicht te blijven. Typerend bij COPD is dat gewichtsverlies kan optreden, terwijl u niet anders bent gaan eten. De reden hiervoor is dat u meer energie verbruikt. Dit geldt zowel in rust als wanneer u de hoeveelheid energie verbruikt bij dagelijkse activiteiten. Een verhoogde energiebehoefte en verminderde voedselinname zorgen voor een verhoogd risico op afvallen, terwijl het bij COPD juist extra belangrijk is om op gewicht te blijven. U heeft in dit geval een energie- en eiwitverrijkte voeding nodig. Ook kan er sprake zijn van overgewicht of onbedoeld aankomen.

Overgewicht

Door de klachten van de COPD kan het zijn dat u juist minder energie verbruikt. Kortademigheid en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat u veel minder beweegt dan voorheen. Daardoor gaat ook uw energiebehoefte naar beneden. Als u in dit geval blijft eten wat u gewend bent, zult u onbedoeld aankomen. Daarom is het belangrijk dat u uw voeding aanpast aan uw behoefte. Daarnaast is het van belang dat u ondanks de vermoeidheid of kortademigheid in beweging blijft. Dit houdt uw conditie en spiermassa op peil en voorkomt onbedoeld aankomen.

Verder kunnen medicijnen zoals prednison ervoor zorgen dat de vetverdeling van uw lichaam verandert. Hierdoor kunt u dikker worden bij uw gezicht en romp. Bovendien kunnen deze medicijnen zorgen voor een toename van de eetlust en het vasthouden van vocht.

Voedingsrichtlijnen

Het Voedingscentrum heeft richtlijnen opgesteld die ervoor kunnen zorgen dat u dagelijks voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De hoeveelheden staan in de onderstaande tabel.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per leeftijdsgroep

Voedingsmiddelen
19-50 jaar
51–70 jaar
71 jaar en ouder
Groente
200 gr
4 opscheplepels
200 gr
4 opscheplepels
150 gr
3 opscheplepels
Fruit
200 gr
2 stuks
200 gr
2 stuks
200 gr
2 stuks
Brood
6-7 sneetjes
5–6 sneetjes
4-5
sneetjes
Aardappelen, rijst,
pasta, peulvruchten
200–250 gr
4-5 aardappelen/opscheplepels
150–200 gr
3-4 aardappelen/opscheplepels
100-200 gr
2-4 aardappelen/opscheplepels
Melk(-producten)
450 ml
500 ml
650 ml
Kaas
1,5 plak
(30 gr)
1,5 plak
(30 gr)
1 plak
(20 gr)
Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers
100–125 gr
100–125 gr
100–125 gr
Halvarine
30-35 gr
5 gr/ sneetje
25-30 gr
5 gr / sneetje
20–25 gr
5 gr/sneetje
Bak-, braad- en frituurproducten
15 gr
1 eetlepel
15 gr
1 eetlepel
15 gr
1 eetlepel
Dranken (inclusief melk)
1,5-2 liter
1,5-2 liter
1,5-2 liter
Bron: www.voedingscentrum.nl

Hierbij gelden de kleinste hoeveelheden voor vrouwen en de grootste hoeveelheden voor mannen.

Eiwitten

Vooral eiwitten spelen een belangrijke rol bij COPD. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het lichaam. Het eten van voldoende eiwitten zorgt er, in combinatie met voldoende beweging, voor dat uw spieren in stand worden gehouden. Eiwitrijke voedingsmiddelen zijn onder andere melkproducten, kaas, vlees en vleeswaren, vis, ei en noten. Zie de voedingsrichtlijnen voor het gebruik van de juiste hoeveelheden.

Calcium en vitamine D

Mensen met COPD hebben mogelijk een verhoogd risico op botontkalking. Dat verhoogt de kans op botbreuken. Dit komt onder andere door het gebruik van bepaalde medicijnen.
Corticosteroïden zorgen voor meer calciumuitstoot via de nieren en minder calciumopname in de darmen. Zo ontstaat er een calciumtekort. Bovendien zorgt prednison voor minder botaanmaak. Verder is eiwitafbraak een eigenschap van prednison. Daardoor ontkalkt het bot. Een combinatie van deze processen zorgt voor poreuze botten of botontkalking (osteoporose). Om dit proces tegen te gaan, is het heel belangrijk dat uw voeding voldoende calcium bevat. Ook een verminderde lichamelijke activiteit verhoogt de kans op botontkalking.

Voor voldoende inname van calcium is het belangrijk om, naast een gevarieerde voeding, voldoende melkproducten te gebruiken (voor de hoeveelheid zie voedingsrichtlijnen). Voldoende vitamine D zorgt voor een goede opname van calcium in de darmen. Een voldoende inname van vitamine D kunt u bereiken door naast een gevarieerde voeding, voldoende halvarine, margarine en bak- en braadproducten te gebruiken.

Het kan zijn dat u niet voldoende vitamine D binnenkrijgt. De volgende groepen mensen adviseren wij een vitamine D-supplement van 10 microgram per dag te nemen: De onderstaande groepen mensen raden wij 20 microgram extra vitamine D aan:
Aanvullende (voedings)adviezen bij specifieke klachten
Hierna leest u enkele aanvullende (voedings)adviezen bij specifieke klachten.

Kortademigheid

Bij COPD komt kortademigheid veel voor. Bij sommigen neemt de kortademigheid toe tijdens of na het eten. Bovendien kost het klaarmaken van eten veel energie. Als u medicatie gebruikt vanwege kortademigheid (inhalatiemedicatie) kan dit aanslag geven op uw tong. Hierdoor kan uw smaak verminderen. In dit geval is het verstandig de tong mee te poetsen of een speciale tongschraper te gebruiken.

Voedingsadviezen bij kortademigheid

Voedingsadviezen bij slijmvorming

Voedingsadviezen bij een droge mond

Voedingsadviezen bij gewichtsverlies

Te hoog gewicht

Een te hoog gewicht is ongewenst. Overgewicht bemoeilijkt namelijk de ademhaling. Omdat voldoende voedingsstoffen extra belangrijk zijn voor mensen met COPD, is het verstandig om af te vallen onder begeleiding van een diëtist. Het is echter niet mogelijk om gebruik te maken van de diensten van de afdeling diëtetiek van Reinier de Graaf. U kunt met de verwijzing terecht bij de diëtist in de thuiszorg of de zelfstandig gevestigde diëtist.

Informeer bij het maken van de afspraak bij de diëtist of er kosten verbonden zijn aan de behandeling. In de polisvoorwaarden van uw ziektekostenverzekeraar kunt u opzoeken of consulten aan een diëtist voor vergoeding in aanmerking komen. Bij uw eerste bezoek aan de diëtist is het belangrijk uw verwijsformulier van de specialist mee te nemen.

Hierna vindt u een aantal adressen waar het mogelijk is om een afspraak te maken.

Careyn
Postbus 900
3100 AX Schiedam
088 - 123 99 88
(Delft, Westland, Oostland, Zuid-Hollandse eilanden, Nieuwe Waterweg-Noord)

Florence
Postbus 1005
2280 CA Rijswijk
070 - 413 10 02
(Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Den Haag)

Zelfstandig gevestigde diëtisten
U kunt terecht op www.nvdietist.nl om een diëtist te zoeken bij u in de buurt.

Meer informatie

U kunt meer informatie over longziekten vinden op onze website www.reinierdegraaf.nl, bij de informatie voor patiënten onder ‘Patiënten’ en dan ‘Longziekten’.
U kunt ook contact opnemen met de longverpleegkundige, telefoon 015 - 260 31 40, of e-mail longverpleegkundigen@rdgg.nl.


Foldernummer: 0163
Laatst bijgewerkt op: 04-07-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien