Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Borstkankercentrum
Oncologie

Verwijderen okselklieren

Verwijderen okselklieren

Behandeling borstkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Als er tumor in de lymfklieren wordt gevonden kan het nodig zijn de oksel verder te behandelen door het weghalen van alle okselklieren en/of de oksel te bestralen.

1. De operatie

Een operatie waarbij alle okselklieren worden weggehaald, wordt okselkliertoilet of okselklierdissectie genoemd. Er worden hierbij meestal tussen de 10 en 20 lymfeklieren verwijderd.
Na het verwijderen van deze okselklieren laat de chirurg een drain achter. Dit is een slangetje dat het overtollige wondvocht afvoert.
Na een of meer dagen verwijdert de verpleegkundige de drain. Hierna kan het wondvocht zich nog ophopen. Heeft u hier erg veel last van, dan kan de verpleegkundige het vocht met een injectienaald opzuigen. Dit is niet pijnlijk, maar vergroot wel het risico op infecties.
De eerste weken na de operatie kan het wondgebied pijnlijk zijn en een trekkend gevoel geven. De huid rond de wond kan verkleurd zijn. Soms is het gebied rondom het litteken gezwollen. Deze klachten worden minder naarmate het litteken geneest.

2. Weefselonderzoek

De patholoog onderzoek in hoeveel klieren uitzaaiingen zitten.

3. Na de operatie

Algemene adviezen

Wondverzorging

Pijnstilling

Bij pijn is het gebruik van Paracetamol toegestaan.
U mag maximaal 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg innemen. Probeer dit na een week weer af te bouwen.

Contact

Als er thuis klachten optreden kunt u bellen met het Borstkankercentrum van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op 015 - 260 39 35.
Bij spoed ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend belt u naar de Spoedeisende Hulp van Reinier de Graaf ziekenhuis 015 - 260 38 45.

4. Mogelijke gevolgen van verwijdering lymfeklieren

Een operatie en eventueel bestraling op de oksel heeft gevolgen voor de lymfeklieren in de oksel. Hieronder leest u meer over de gevolgen en wat u daaraan kunt doen.

Kans op infectie

Na een ingreep aan de lymfeklieren in de oksel blijft de kans op een infectie altijd bestaan. De lymfeklieren in de oksel ruimen namelijk virussen of bacteriën uit de weg. Maar na de behandeling werken ze niet goed meer.
Voorkom wondjes:

Kans op vochtophoping

Na de ingreep loopt u het risico op vochtophoping in de arm. Dit heet lymfoedeem. Vochtophoping komt doordat de afvoer van lymfevocht uit de arm voor een groot deel belemmerd is.

Voorkom overbelasting en vermijd warmte:
Let op: u moet contact opnemen met uw verpleegkundig specialist als:
  • Bij een zwelling onder de oksel die op spanning staat of bij lekkage van wondvocht
  • Een ontsteking ontstaat (te merken aan: zwelling, roodheid, pijn, koorts).

(On)gevoeligheid oksel en arm

Na de operatie wordt de okselholte dieper. Een deel van het operatiegebied en de bovenarm kunnen bovendien minder gevoelig of gevoelloos worden. Dit kan blijvend zijn. Soms wordt de huid van de bovenarm juist veel gevoeliger/pijnlijker.

Beperkte arm- en schouderfunctie

De arm- en schouderfunctie kan door de operatie beperkt zijn. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld uw arm niet meer zo hoog optillen als voor de operatie. Dit kan behandeld worden met fysiotherapie. Meestal kunt u na fysiotherapie weer bewegen zoals eerst, maar niet altijd. Over het algemeen komt de kracht in de spieren na verloop van tijd wel helemaal terug.

Voorkom beperking van uw arm- en schouderfunctie:
Het is belangrijk dat u, na de operatie en eventuele bestraling op de oksel, arm- en schouderoefeningen doet. Uiteraard doet u dit binnen uw pijngrens. Hebt u toch pijn na het oefenen? Overleg dit dan met uw verpleegkundig specialist of uw arts. U kunt de oefeningen meestal geleidelijk verminderen tot u uw arm en schouder weer kunt gebruiken als voorheen.

Behandeling van schouder of lymfoedeem

Soms is behandeling van de schouderfunctie en/of van het lymfoedeem verstandig. Dit kan een fysiotherapeut/oedeemtherapeut doen. Uw verpleegkundig specialist heeft tijdens elk bezoek aan de poli aandacht voor uw arm- en schouderfunctie. Zij zal zo nodig een verwijsbrief schrijven voor therapie. Mocht u later nog klachten krijgen van de arm (na een chirurgische ingreep) neem dan gerust nog contact op met uw verpleegkundig specialist.


Foldernummer: 0061
Laatst bijgewerkt op: 30-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien