Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Vaatcentrum

Vaatonderzoek en dotterbehandeling

Vaatonderzoek en dotterbehandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort een vaatonderzoek of dotterbehandeling krijgt. U krijgt voor deze ingreep een opname in ons ziekenhuis. In deze informatie kunt u lezen wat deze ingreep precies inhoudt, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en waaruit de nazorg bestaat. Uiteraard kunt u contact met ons opnemen als u vragen heeft.

Het onderzoek

Uw arts heeft met u besproken wat de risico’s en gevolgen van en pijn door het röntgenonderzoek kunnen zijn. In het kort is aan u uitgelegd hoe het onderzoek zal verlopen en aan welke voorschriften u zich voor dit onderzoek moet houden om een zo’n goed mogelijk resultaat te bereiken. Dit onderzoek vindt alleen plaats wanneer u bent opgenomen. De verpleegkundige op de afdeling regelt de voorbereiding voor het onderzoek en de nazorg wanneer u op de afdeling bent. U kunt bij de verpleegkundige informeren naar het tijdstip van het onderzoek. Vragen kunt u altijd stellen aan de radiodiagnostische laboranten en radioloog tijdens het onderzoek.

Medicijngebruik voor en tijdens het onderzoek

Het is belangrijk dat u uw (dagelijkse) medicijnen blijft gebruiken, ook op de dag van het onderzoek. Vooral medicijnen voor het hart, tegen hoge bloeddruk en medicijnen bij longziekten zijn belangrijk om in te blijven nemen. Wij hebben meestal al met u besproken met welke medicijnen u moet stoppen.

Controleer of er met u afspraken zijn gemaakt over de volgende medicijnen:
Als u pijnstillers gebruikt in de week voorafgaand aan uw ingreep, gebruik dan geen geneesmiddelen met acetylsalicylzuur (aspirine). Bij twijfel kan uw apotheek u advies geven.

Neemt u bij twijfel of onduidelijkheden contact op met de polikliniek van uw specialist. Neem uw medicijnen op het voor u gebruikelijke tijdstip in, maar wel minstens twee uur voor de ingreep.

Uw opname

U wordt opgenomen in ons ziekenhuis op de dag van het onderzoek. Op deze dag krijgt u een bloedonderzoek. Het onderzoek of de behandeling vindt ook op deze dag plaats.

Het vaatonderzoek (angiografie)

De voorbereidingen


Belangrijk: als u overgevoelig bent voor jodium of geneesmiddelen, meld dit dan vóór het onderzoek aan de laborant(e).

Het verloop van het onderzoek

Nadat de voorbereidingen zijn getroffen, brengen wij u in een bed naar de röntgenafdeling. Een radioloog voert het onderzoek uit. Hij krijgt tijdens het onderzoek hulp van onze laboranten. In de kamer waar het onderzoek plaatsvindt, moeten wij steriel (schoon) werken. Daarom dekken wij u toe met blauwe, steriele doeken en scheren wij op de verpleegafdeling uw liezen.

Aan het begin van het onderzoek verdoven wij één van uw liezen plaatselijk. In de lies liggen enkele bloedvaten namelijk dicht onder de huid. Wij prikken in de lies een bloedvat aan om er vervolgens een dun slangetje in te schuiven. U kunt zelf op het televisiescherm zien hoe wij het slangetje in de gewenste positie in het te onderzoeken lichaamsdeel schuiven. Vervolgens kunnen wij tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof foto’s maken. Deze contrastvloeistof kan even een warmtegevoel veroorzaken. Het is heel belangrijk dat u tijdens het inspuiten van de contrastvloeistof stil blijft liggen.

Nadat alles goed op de foto’s is afgebeeld, halen wij het slangetje uit het bloedvat. Daarna oefenen wij, meestal met behulp van een drukverband, gedurende vijf tot tien minuten stevige druk uit op uw lies, totdat het gaatje in de liesslagader dicht is. Soms ontstaat er een bloeduitstorting op deze plek.

De nazorg van het vaatonderzoek

De nazorg vindt plaats op onze verpleegafdeling. U moet drie uur plat liggen, daarna mag u iets overeind komen. Na vier uur kan het verband eraf en kunt u het bed uit. Meestal mag u dezelfde avond weer naar huis.

De dotterbehandeling

Bij een dotterbehandeling wordt een vernauwing in een slagader met behulp van een ballonnetje opgerekt. Als u een dotterbehandeling krijgt, blijft u de nacht na het onderzoek in ons ziekenhuis opgenomen (’s avonds mag u bezoek ontvangen). De volgende morgen kunt u, wanneer er geen bijzonderheden zijn, weer naar huis.



Belangrijk: als u overgevoelig bent voor jodium of geneesmiddelen, meld dit dan vóór het onderzoek aan de laborant(e).

Het begin van de ingreep tijdens het dotteren is gelijk aan de ingreep tijdens het vaatonderzoek. Het verschil met een vaatonderzoek is dat wij bij een dotterbehandeling na het inspuiten van de contrastvloeistof en het maken van de foto’s het slangetje vervangen door een zogeheten ballonkatheter of dotterkatheter. Wij schuiven deze ballon op tot de plaats waar het bloedvat vernauwd is. Wanneer de ballon goed in positie ligt, blazen wij deze voorzichtig op. Zo kunnen wij het bloedvat oprekken en daarmee de vernauwing opheffen. Na deze ingreep stroomt het bloed weer beter door het bloedvat.

De nazorg bij de dotterbehandeling

De nazorg vindt plaats op de verpleegafdeling. Na de ingreep komt u terug op deze afdeling. Daar moet u vijf uur plat blijven liggen. Daarna kunt u wat meer overeind zitten. Na zes uur gaat het drukverband eraf. Hierna kunt u uw bed uit. Over het algemeen moet u een nacht blijven vanwege de kans op nabloedingen. Ook nemen wij meestal de volgende morgen een looptest met u af om het resultaat van de dotterbehandeling te controleren.

Een vaatonderzoek of dotterbehandeling duurt ongeveer een tot twee uur.

Ten slotte

Later bespreken wij de röntgenfoto’s op de vaatbespreking. Dit is een bespreking waarbij alle specialisten aanwezig zijn die bij de behandeling van bloedvatproblematiek zijn betrokken. In de bespreking wordt door de specialisten een behandelplan besproken. U krijgt een afspraak van de verpleegkundige mee bij uw ontslag uit ons ziekenhuis of u kunt zelf een vervolgafspraak maken op de polikliniek (ten minste een week na de datum van het vaatonderzoek of de dotterbehandeling).

Belangrijk om te weten

Vertel ons als u zwanger bent of kunt zijn. Het is namelijk ongewenst röntgenonderzoeken uit te voeren tijdens een zwangerschap. Als u hierover in onzekerheid verkeert, moet het onderzoek binnen tien dagen na de menstruatie plaatsvinden.

Heeft u vragen?

Als u nog vragen heeft, bijvoorbeeld over andere behandelmogelijkheden of het verdere verloop van deze behandeling, aarzel dan niet deze met uw arts te bespreken. U kunt onze polikliniek chirurgie bellen: 015 - 260 42 13.

Waar en wanneer?

De afdeling radiologie benadert u voor de datum, tijd en plaats van uw ingreep. Tijdens de vervolgafspraak met uw verwijzend arts of specialist, krijgt u de resultaten van het onderzoek te horen.


Foldernummer: 0759
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien