Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oncologie

Thuisbehandeling met chemotherapie

Thuisbehandeling met chemotherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Via de oncoloog krijgt u een chemokuur. Een gedeelte hiervan kunt u zelf thuis toedienen. Het eerste deel van de chemokuur (de kortlopende chemotherapie) wordt op dag 1 in het Reinier de Graaf Gasthuis op de dagbehandeling oncologie gegeven. Daarna wordt een kleine, draagbare pomp aangesloten, waarmee u naar huis gaat. Via deze pomp krijgt u thuis het resterende deel van de chemokuur (langlopende chemotherapie). Deze pomp noemen we een Folfusor® (Baxter). De pomp zorgt ervoor dat het geneesmiddel met een constante snelheid wordt toegediend.

Wijze van toediening

Een Folfusor® is een draagbare infuuspomp met daarin het geneesmiddel. Deze zal worden aangesloten op de Porth-a-Cath (PAC). Om de ballon zit een plastic kap om schade en extra druk te voorkomen. Aan het einde van de toedieningslijn zit een zogeheten flow restrictor. Deze regelt hoe snel de medicatie doorstroomt. Op deze manier wordt de medicatie met de juiste constante snelheid toegediend. Zorg er voor dat de flow restrictor op de huid bevestigd blijft. De thuistoediening via een draagbare pomp geeft over het algemeen geen problemen. Het is een gesloten systeem dat in het ziekenhuis wordt aangesloten en na de behandeling in het ziekenhuis weer wordt afgekoppeld.
Folfusor

Gebruikersinstructie

Hoe draag ik de Folfusor®?

Hoogteverschil heeft invloed op de inloopsnelheid van het infuus. Draag daarom de Folfusor® in het meegeleverde tasje op heuphoogte.

Wanneer is de Folfusor® leeg?

Het duurt ongeveer 46 uur voordat de Folfusor® leeg is. Uitzondering hierop is de FLOT kuur. Het duurt dan 24 uur voor de Folfusor® leeg is. Het is niet noodzakelijk dat de Folfusor® direct wordt afgekoppeld wanneer deze helemaal leeg is. Er kan geen vloeistof terug in de Folfusor® stromen. Zodra de Folfusor® leeg is, komt u naar de dagbehandeling oncologie om deze te laten verwijderen.

Douchen

Zolang u bent aangesloten op een infuus mag u niet baden of zwemmen. Douchen mag, mits het aanprikpunt is afgeplakt. Maak de pleisters zo min mogelijk nat. Het wordt afgeraden de Folfusor® onder te dompelen in water.

Slapen

Leg de Folfusor® ’s nachts naast u in bed of eventueel onder het hoofdkussen. Liever niet op een nachtkastje of op de vloer. Hang de Folfusor® niet aan een bedstijl, haakje of infuusstang.

Zomer: warmte en zonlicht

Houd de Folfusor® uit direct zonlicht en let op bij heel hoge temperaturen. Draag de Folfusor® daarom altijd in het bijgeleverde tasje.

Winter: kou

De Folfusor® is ook gevoelig voor lage temperaturen. Draag daarom de Folfusor® altijd in het bijgeleverde tasje onder uw kleding, zeker als u in de winter naar buiten gaat.

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de oncologieverpleegkundige als u problemen heeft met de Folfusor® of de PAC (denk aan niet leeglopen van de Folfusor®, lekkage en/of rode huid bij de insteekopening van het infuus).
Folfusor contact


Foldernummer: 0615
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien