Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Borstkankercentrum

Stereotactisch biopt borstonderzoek

Stereotactisch biopt borstonderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Uw arts heeft een verdachte afwijking in de borst gevonden. Om deze afwijking verder te onderzoeken bent u verwezen naar de afdeling Radiologie voor een stereotactisch biopt. Dit vindt plaats op de afdeling Radiologie. In deze informatie leest u hoe het onderzoek verloopt en wat u kunt verwachten.

Doel van de biopsie

Het doel van het onderzoek is het weghalen van weefsel uit de borst voor nader onderzoek. Een radioloog en twee gespecialiseerde radiodiagnostisch laboranten voeren samen het onderzoek uit.

Voorbereiding

Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om dit vooraf te overleggen met de radioloog.

Het onderzoek

U gaat zonder bovenkleding op uw buik op een tafel liggen. In deze tafel zit een opening waar de borst in komt te liggen. De borst wordt aangedrukt door een plaatje dat de borst tijdens het onderzoek op zijn plaats houdt. Dan worden er röntgenfoto’s van de borst gemaakt om de afwijking in beeld te brengen. Tijdens dit proces blijft het plaatje tegen uw borst geklemd om te voorkomen dat u beweegt. Dit voelt in het begin vervelend maar zal gedurende het onderzoek wennen.

Biopt onderzoek

De radioloog bepaalt via de computer nauwkeurig de plaats van de afwijking en de exacte positie voor de naald waarmee het weefsel wordt weggehaald. Voordat de naald wordt geplaatst, wordt een deel van de borst ontsmet en verdoofd.

De radioloog maakt een klein sneetje in de huid en plaatst de naald. Er wordt weer een foto gemaakt om te controleren of deze op de juiste plaatst zit. Daarna wordt met de naald weefsel weggehaald. Dit kan een ‘scherp’ gevoel geven. De meeste vrouwen vinden dit onderzoek niet pijnlijk, maar het liggen op de onderzoekstafel is niet comfortabel.

Na het weghalen van het weefsel wordt er op de plaats van de afwijking een markering in de borst achtergelaten. Hierdoor kan de biopsieplek altijd worden teruggevonden bij eventuele latere controles. Als later een operatie nodig blijkt te zijn, ziet de chirurg aan deze marker waar precies geopereerd moet worden. De marker blijft in uw borst zitten.

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats. Dit wil zeggen dat u na het onderzoek gewoon naar huis kunt. Het onderzoek duurt ongeveer 45 minuten.

Na het onderzoek

De plaats waar de naald is ingestoken wordt verbonden met een hechtpleister en een gaasje.
Het gaasje mag er de volgende dag af, waarna u weer mag douchen. Deze hechtpleister valt er binnen enkele dagen vanzelf af. Het is goed om de arm en borst na het onderzoek te ontzien gedurende een dag.

Uitslag

Voor de uitslag van het onderzoek komt u terug op het borstkankercentrum. De afspraak hiervoor krijgt u tegelijk met de afspraak voor het onderzoek mee.

Wanneer moet u direct contact opnemen?

Het is belangrijk om bij roodheid, blijvende zwelling van de borst of koorts contact op te nemen met uw behandelend arts of met de verpleegkundig specialist van het borstkankercentrum.

Contact

Als er thuis klachten optreden kunt u bellen met het Borstkankercentrum van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op 015 - 260 39 35.
Bij spoed ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend belt u naar de Spoedeisende Hulp van Reinier de Graaf ziekenhuis 015 - 260 38 45.


Foldernummer: 0758
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien