Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Staaroperatie – poliklinisch

Staaroperatie – poliklinisch

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder, omdat u op kortere of langere termijn een poliklinische staaroperatie nodig zult hebben. In deze folder leest u wanneer u het beste kunt kiezen voor een staaroperatie, wat de ingreep precies inhoudt en waarmee u na uw operatie rekening moet houden. Er kunnen specifieke uitzonderingen op de informatie in deze folder bij u van toepassing zijn. Dit zal de oogarts in dat geval met u bespreken.

LET OP: Als uw staaroperatie onder narcose wordt uitgevoerd, bezoekt u voor de operatie de anesthesist voor een lichamelijk onderzoek (POS spreekuur). Voor een staaroperatie met anesthesie bewaking hebben we een aparte folder die voor u bestemd is: Staaroperatie met anesthesie bewaking'. U vindt deze folder op www.reinierdegraaf.nl

Wat is staar?

Staar (‘cataract’) is vertroebeling van de ooglens. Staar geeft waziger zicht. Er bestaan geen medicijnen tegen staar. Het is alleen te verhelpen met een operatie. Afwachten mag uiteraard.

Tijdens een staaroperatie wordt de troebele ooglens vervangen door een heldere kunstlens. Deze operatie doet geen pijn. We verdoven het oog met oogdruppels.
Hoe dit gaat leest u hier: https://www.thuisarts.nl/staar/ik-krijg-staaroperatie

De cataract coördinator regelt uw operatiedatum. De coördinator is bereikbaar op telefoonnummer 015 - 2604058 op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9:00 uur en 12:00 uur.

Risico’s

Een staaroperatie gaat vaak goed, let wel op onderstaande risico’s:

Wat doen we voor de staaroperatie?

We onderzoeken of er andere oogziektes zijn, die het resultaat van de staaroperatie kunnen beperken.
Samen kiezen we op welke afstand u zo scherp mogelijk wil kijken zonder bril: veraf of dichtbij of monovisie (één oog meer veraf, één oog meer dichtbij; alleen voor mensen die dit gewend zijn). Onafhankelijkheid van een bril is niet te garanderen.

We meten uw oog op (‘biometrie’) en samen kiezen we de beste kunstlens, er zijn drie opties:

Monofocale kunstlens

De monofocale kunstlens corrigeert geen cilinder, dus vaak blijft een bril nodig om optimaal te kijken. U kiest het scherpste punt: veraf of dichtbij. Voor het andere punt blijft na de operatie een bril nodig.
Deze kunstlens zit in het basispakket van uw verzekeraar.

Torische kunstlens

De torische kunstlens corrigeert grotendeels de cilinderafwijking. U kiest het scherpste punt: veraf of dichtbij. 90% van de mensen met een torische kunstlens heeft geen bril meer nodig op de gekozen afstand. Bijbetaling €793 per oog in 2024. Een torische kunstlens kan niet gekozen worden bij hoornvliesafwijkingen.

Multifocale kunstlens

De multifocale kunstlens corrigeert grotendeels de cilinderafwijking én heeft een leesdeel. 90% van de mensen met een multifocale kunstlens heeft geen bril meer nodig. De multifocale lens heeft echter vervelende bijverschijnselen bij kijken in schemer, zoals halo’s. Deze lens wordt daarom alleen aangeraden als u absoluut geen bril wilt dragen. Bijbetaling €1391,- per oog in 2024. Een multifocale lens kan niet gekozen worden als u Diabetes Mellitus (suikerziekte), een hoornvliesafwijking of netvliesafwijking heeft.

Bijbetaling torische of multifocale lens

Voor de monofocale lens is geen bijbetaling nodig. Kiest u voor een torische of multifocale lens? Dan zijn daar kosten aan verbonden:
Dit maakt u over naar ons rekeningnummer NL92 ABNA 0252288726 ten name van Reinier de Graaf Groep te Delft. Vermeld hierbij ‘Multifocale Lens’ of ‘Torische lens’, gevolgd door uw 7- of 8-cijferige patiëntennummer. U vindt dit nummer in het midden op uw patiënten pas. Na ontvangst kunnen we u oproepen voor de operatie.
Heeft u een aanvullende verzekering? Informeer dan bij uw verzekeraar of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

2 weken tot 2 werkdagen voor de staaroperatie

De dag van de staaroperatie

Houdt u aan de volgende richtlijnen:

De operatie

De operatie zelf duurt circa vijftien minuten. Na afloop verwijderen wij het doek. Zo nodig krijgt u een kapje over uw oog, daarna gaat u terug naar de afdeling. In totaal bent u ongeveer 2 uur bij ons aanwezig van binnenkomst tot vertrek.

Naar huis

In principe kunt u na de operatie weer naar huis. U krijgt een vragenlijst mee voor een telefonische controle óf een bezoek op de polikliniek en een formulier met leefregels.
U kunt niet alleen naar huis reizen. U kijkt maar met één oog (het geopereerde oog heeft beperkt zicht). U ziet geen diepte en kunt hierdoor moeilijk afstanden inschatten.

Verschil tussen operatie ene oog en andere oog

Als uw tweede oog aan staar wordt geopereerd, kan het opvallen dat sommige dingen anders lijken dan de eerste keer.

Eventuele bijwerkingen

Staaroperaties leiden soms tot:
Als er sprake is van een aanmerkelijk hoog risico op complicaties of een tegenvallend resultaat bespreekt de oogarts dit vooraf met u.

Zelfzorg na de operatie

Lang niet iedereen ziet de dag na de operatie scherp. Soms is het zien de eerste paar dagen slechter dan voor de operatie, waarna het zien langzaam beter wordt. Meestal duurt dit drie dagen.

De ochtend na de operatie kunt u het kapje van het geopereerde oog verwijderen. Het is nodig dat u de huid rond het oog voorzichtig schoonmaakt en uw oog in de spiegel bekijkt op roodheid en ronde pupil.

Gebruik het kapje 14 dagen als u gaat slapen. U gebruikt hiervoor breed Leukopor huidpleister (te koop bij de drogist).
4848
Druppel het geopereerde oog als volgt:

Als u al andere oogdruppels gebruikt, ga daar dan mee door. Het mag gecombineerd worden. Wacht altijd minimaal 2 minuten voordat u de volgende druppel toedient. De volgorde maakt niet uit. De flesjes bevatten genoeg druppels voor vier weken.

Er kan wat irritatie en tranen aan het geopereerde oog optreden als bijwerking van deze druppels, ook in de weken nadat u met het gebruik gestopt bent.

Uw apotheek hoort u bij uitlevering van de oogdruppels voorlichting te geven over de juiste wijze van druppelen. Er zijn handige druppelhulpen, zoals de druppelbril of Eyot (bijvoorbeeld voor Dexmono), te koop bij de apotheek. Meer informatie over de juiste manier van oog druppelen vindt u op www.oogziekenhuis.nl/oogdruppelen.

4630

Leefregels na de staaroperatie

In de eerste twee weken na de operatie mag u:
Wat mag NIET?Wat mag WEL?


Wrijven in het geopereerde oog
Uw eigen oogdruppels blijven gebruiken
De wimpers opmaken / eyeliner aanbrengen
Uw oude bril dragen
Zwaar tillen
Uw gezicht wassen (geen druk op het geopereerde oog uitoefenen, het geopereerde oog met een tissue droog deppen, niet wrijven)
Hard persen
Douchen of baden
Zwemmen
Bukken, door de knieën gaan
Whirlpool / bubbelbad
Normaal huishoudelijk werk doen

Televisie kijken, lezen, werken op een computer, kortom: uw ogen gebruiken

Wandelen zonder verband, fietsen (de eerste 2 weken bij voorkeur met bril/zonnebril)

Vliegen

Naar de kapper gaan

Controle door poli oogheelkunde na de operatie

De eerste controle na de staaroperatie is telefonisch op de dag na uw operatie. Soms moet u langskomen op de poli Oogheelkunde.
Ongeveer 4 tot 6 weken na de operatie van uw (eventueel) tweede oog is er een eindcontrole op de polikliniek.

Let op: bij de telefonische controle na uw operatie zullen wij u bellen met een anoniem nummer.

Bij acute klachten

Als u plotseling of in toenemende mate wazig gaat zien of pijn krijgt, neemt u direct contact op met:
Buiten onze openingstijden neemt u direct contact op met:

Uw bril aanpassen

Maanden tot jaren na de staaroperatie: Nastaar

De kunstlens hangt in het dunne omhulsel (lenskapsel) waar de staar uitgehaald is. Dit dunne vliesje vertroebelt vaak in de loop van maanden tot jaren. Het lijkt dan alsof de staar weer terugkomt. Behandeling van nastaar is veel eenvoudiger en veiliger dan een operatie. Het gebeurt op de polikliniek door middel van een korte, pijnloze laserbehandeling. De oogarts maakt dan een opening in het lenszakje (zie folder nastaar). De kans dat de kunstlens daarna helder blijft is groot.

Patiëntenorganisaties


Enquête kwaliteit van leven na een Staaroperatie (Cataract)

De arts kan u vertellen of uw operatie en herstel medisch gezien goed is verlopen. Daarnaast is het belangrijk te weten hoe u het resultaat van de operatie zelf ervaart. Met die informatie kunnen wij de zorg in de toekomst verder verbeteren, waar alle patiënten van profiteren. Wij vragen u vóór de operatie en 3 maanden na de operatie een korte vragenlijst in te vullen. U vindt de vragen op https://rdgg-registratie.brightfish-vragenlijsten.nl

Zodra u de operatiedatum weet kunt u de vragenlijst voorafgaand aan de operatie thuis invullen. Drie maanden na uw operatie ontvangt u wederom een vragenlijst per e-mail. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Het is belangrijk dat u beide vragenlijsten invult, anders kan er niet bepaald worden wat het effect van de operatie is geweest.

Privacy

Uw privacy is heel belangrijk. In de vragenlijst wordt u gevraagd een e-mailadres op te geven. Dit e-mailadres wordt alleen gebruikt om de vragenlijst voor het onderzoek te sturen. Artsen en het behandelteam van uw zorginstelling kunnen alleen statistieken bekijken, uw antwoorden zijn voor hen anoniem. Het invullen van de vragenlijst is geheel vrijwillig. U kunt hier op elk moment mee stoppen zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn.


Contact
Wij bellen u binnen 1 maand na uw biometrie onderzoek (lens meting) om een operatiedag met u af te stemmen. Wij bellen u een tweede keer 1 week voor de operatiedag om de opnametijd met u af te stemmen.

Informatie over de staaroperatie vindt u op https://www.thuisarts.nl/staar/ik-krijg-staaroperatie
Wilt u meer informatie of uw operatiedag wijzigen, dan belt u met onze staaroperatie coördinator: 015-260 40 58. Bellen kan op maandag t/m donderdag van 9:00 tot 12:00 uur.



Foldernummer: 0894
Laatst bijgewerkt op: 07-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien