Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Gipskamer

Sarmiënto brace bovenarm

Sarmiënto brace bovenarm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze folder, omdat u op de gipskamer een Sarmiënto brace voor de bovenarm heeft gekregen. In deze folder leest u informatie over het gebruik van de brace.
Deze brace is op maat gemaakt voor uw arm. Hierbij is er gebruik gemaakt van een combinatie van een flexibel gips (Soft-cast) en een deel hard gips (polyester spalk). U krijgt deze brace omdat uw bovenarm gebroken is.
Bij het maken van de brace is er rekening mee gehouden dat deze gedurende uw behandeling nog kan worden aangepast. Indien er problemen zijn met uw brace, kunt u contact opnemen met de gipskamer.


Gebruik

Het ontspannen van de spieren en de arm te laten hangen zijn een van de belangrijkste adviezen in uw behandeling. Het is belangrijk dat u de arm langs het lichaam laat hangen, dit houdt in dat u niet met de elleboog op een leuning moet steunen en geen kussens onder de elleboog moet plaatsen. Verder is het belangrijk dat u de spieren in de arm zo veel mogelijk ontspant. Een goede indicator is de stand van uw schouder, deze moet laag zijn. Automatisch gaat men de schouders optrekken bij pijn, maar met uw type breuk zal dit alleen maar voor extra pijn zorgen.

Voor de nacht kan een (half) zittende houding in bed het meest comfortabel zijn. Hierbij kunt u eventueel een (dun) kussen tussen de arm en het matras plaatsen. Hiermee voorkomt u dat uw arm naar achteren zakt.

U dient de brace dag en nacht te dragen, dit houd in dat de brace niet af mag met douchen. Omdat het drooghouden van deze brace problematisch kan zijn, adviseren wij u om niet te douchen. Soms mag in een later stadium in de behandeling de brace af om te douchen, u hoort van uw behandelend arts wanneer dit is toegestaan.

De brace is voorzien van klittenbanden. Met deze klittenbanden kunt u zelf (of met ondersteuning van iemand uit uw omgeving) de brace strakker doen wanneer deze voor uw gevoel los gaat zitten. Het is niet erg als de twee randen van de brace elkaar overlappen. Indien dit (huid)irritatie oplevert, moet u contact opnemen met de gipskamer. Bij al uw controle afspraken, zal gecontroleerd worden of de pasvorm van de brace nog goed is. Indien nodig zal de gipsverbandmeester aanpassingen doen.

Bij de brace krijgt u een sling (blauwe band), hierbij legt u de pols van uw gebroken arm in de lus. Soms heeft de gipsverbandmeester de sling aan uw brace vast gemaakt. In dat geval draagt u de sling over de schouder van uw niet aangedane arm, de pols van uw gebroken arm rust in de lus.

Oefeningen

Het is belangrijk de pols en vingers meerdere keren per dag te bewegen, dit om stijfheid te voorkomen. Wanneer de pijn het toelaat kunt u de sling (de blauwe band) af doen, de elleboog bewegen en “pendelen” met de arm. Met pendelen wordt bedoeld dat u licht voorover buigt en de arm laat hangen. Hierbij kunt u vanuit uw schouder wat zwaai of ronddraaiende (soep roeren) bewegingen maken. Door het uitvoeren van deze oefeningen, kunt u stijfheid in de elleboog en schouder voorkomen.

Indien gewenst, kunt u ook naar een fysiotherapeut voor begeleiding bij oefeningen. U kunt hiervoor een verwijzing vragen bij uw behandelend arts.

Pijnstilling

Gebruik paracetamol tegen de pijn. U mag maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 milligram nemen. Verder volgt u de afspraken welke u met uw arts heeft gemaakt rondom pijnstilling. Wanneer u ervaart dat de pijnstilling onvoldoende helpt, kunt u contact opnemen met de polikliniek van uw behandelend arts of met uw huisarts.

Contact opnemen

Bij vragen over de brace, (huid) irritaties van de brace of wanneer de brace kapot is, kunt u contact opnemen met de gipskamer. De gipskamer is op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 015 - 260 38 46.

Voor vragen over medicijnen, als u zich zorgen maakt over de behandeling of als de pijn toeneemt, kunt u contact op nemen met de polikliniek.
Polikliniek trauma chirurgie en orthopedie: 015 - 260 42 13.


Foldernummer: 0252
Laatst bijgewerkt op: 29-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien