Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Richtlijnen voor voeding bij een verminderde afweer

Richtlijnen voor voeding bij een verminderde afweer

bij AML

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat u als onderdeel van uw behandeling van AML, medicatie gaat gebruiken die uw afweer aantast. Hierdoor is er een verhoogd risico op een voedselinfectie. Om de kans op een voedselinfectie zoveel mogelijk te verkleinen hanteren we hygiënische voedingsrichtlijnen. Dit houdt in dat de voeding zo min mogelijk ziektekiemen (bacteriën en schimmels) bevat. Dit werd voorheen kiemarme voeding genoemd.
Bij bepaalde behandelingen of medicatie kan het zijn dat deze richtlijnen ook thuis opgevolgd dienen te worden. Als dat voor u ook geldt hoort u dat van de arts of verpleegkundige.


Voedingsadviezen tijdens opname

U gaat starten met een voeding die voldoet aan de hygiënische voedingsrichtlijnen. Dit wordt doorgegeven aan de assist, die de voeding en dranken verzorgt. U kunt zelf uw maaltijden kiezen door middel van een keuzeformulier. Alle maaltijden en verstrekkingen voldoen aan de richtlijnen in deze folder.
Uitzondering zijn de de fruitsalade en de rauwkostsalade op de afdeling. Deze worden kant-en-klaar gesneden aangeleverd en zijn daardoor erg schimmelgevoelig.

Overzicht van producten die niet zijn toegestaan

Algemene richtlijnen bij een verminderde weerstand


Richtlijnen bij de bereiding

Bewaren

Over het algemeen geldt: hoe korter voedsel bewaard wordt hoe veiliger. Indien op de verpakking een kortere bewaartermijn wordt aangegeven dan volgt u de instructies op de verpakking.

Voor de bewaartijden van geopende verpakkingen en producten zonder houdbaarheidsdatum zie de bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Gratis te downloaden via de website van het Voedingscentrum

Eten van thuis tijdens opname

Het is toegestaan een warme maaltijd van thuis mee te laten brengen. Indien u een maaltijd van thuis wilt gebruiken dient deze aan bovenstaande eisen te voldoen.
De maaltijd moet gekoeld worden meegenomen, vervoerd in een koeltas met koelelementen.
De assist of verpleegkundige verhit de maaltijd op de juiste wijze voor u. De maaltijd dient verhit te worden in de afdelingskeuken (3½ min op 1050W). Roer tussentijds door.

Als u iets van buiten het ziekenhuis wil consumeren, volg dan de richtlijn als voor thuis.
Het wordt sterk afgeraden om belegde broodjes, snacks en afhaalgerechten te nuttigen. Het is niet te controleren of deze volgens de hygiënische richtlijnen zijn bereid.

Uit eten

Vraag na bij eten dat door anderen bereid is (snackbar, restaurant, broodjeszaak) of de voeding voldoet aan deze hygiënische voedingsrichtlijnen.
Afhaalrestaurants houden de voeding doorgaans langer dan een uur warm en zijn dan niet geschikt.

Bronnen



Foldernummer: 0148
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien