Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Richtlijnen voor het koemelkeiwitvrije dieet

Richtlijnen voor het koemelkeiwitvrije dieet

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat er door de arts/ diëtist een koemelkeiwitvrij dieet is voorgeschreven.

Koemelkeiwitvrij eten

Sommige kinderen kunnen klachten krijgen bij het eten van koemelk. De klachten kunnen dan worden veroorzaakt door het eiwit in koemelk. Er zijn twee soorten melkeiwitten, namelijk: caseïne en wei-eiwit. Deze eiwitten zijn enkel aanwezig in de melk van de koe. Van nature zijn deze eiwitten niet aanwezig in het vlees van de koe, maar kunnen tijdens het bewerken van bijvoorbeeld vleeswaren wel worden toegevoegd. Bij een koemelk-eiwitvrij dieet dienen alle producten die koemelkeiwit (kunnen) bevatten te worden vermeden.

Waar moet ik op letten?

Bij het volgen van een koemelk-eiwitvrij dieet, is het belangrijk om goed op te letten of voedingsproducten koemelk bevatten. Sinds 2014 zijn fabrikanten verplicht om allergenen geaccentueerd of dikgedrukt op verpakkingen te vermelden. Of het product koemelk(bestanddelen) bevat, is te lezen in de ingrediëntenlijst. Let op dat koemelk soms ook verborgen in voedingsproducten zit, zoals in soepen, sauzen, koekjes of snacks. Tegenwoordig wordt er op veel verpakkingen ook vermeld dat er mogelijk sporen van koemelk in het product kunnen zitten. Tijdens het koemelkvrije dieet hoeft dit niet te worden vermeden.
Naast het controleren van voedingsmiddelen, is het ook nodig om op te letten bij andersoortige producten, zoals medicatie, tandpasta of (voedings)supplementen.

Hoe lees ik een etiket op een voedingsmiddel?

Op een voedingsmiddel is een etiket aanwezig. Een etiket geeft informatie over het voedingsmiddel. Een onderdeel van het etiket is de ingrediëntenlijst. Deze ingrediëntenlijst vertelt of er koemelk(bestanddelen) in het voedingsmiddel aanwezig zijn. De volgende ingrediënten moeten tijdens het volgen van een koemelk-eiwitvrij dieet worden vermeden:
Boter, caseïne, caseïnaat, chocolademelk, cottage cheese, kaas, bewerkte kaas, karnemelk, kwark, lactoglobuline, lactose, melkpoeder, melk eiwit, pudding, room, roomkaas, slagroom, wei, weipoeder, vla, wrongel, yoghurt.

Chocola

Pesto

Naast het vermelden van allergenen in de ingrediëntenlijst, kan het product tijdens de productie in de fabriek mogelijk besmet worden met (bestanddelen van) koemelk. Dit staat vaak als volgt vermeld op de verpakking: het product kan sporen van koemelk bevatten. Zoals al eerder vermeld, hoeven deze producten tijdens het koemelkeiwitvrije dieet niet te worden vermeden.
Producten met lactaat en lactaatzuur bevatten geen koemelk(eiwit) en zijn dus veilig om te gebruiken.
Pindakaas, cacaoboter, sojakaas, bevatten geen koemelk en zijn dus veilig te gebruiken.

Vervangers

Het is belangrijk dat tijdens het volgen van het koemelk-eiwitvrije dieet, koemelkeiwit strikt wordt vermeden. Producten met koemelk bevatten echter wel goede voedingsstoffen. Melkproducten bevatten eiwitten, B-vitamines en calcium. Daarom is het belangrijk om melkproducten tijdens het koemelkvrije dieet te vervangen door plantaardige vervangers op basis van soja met toegevoegd calcium, vitamine B2 en B12. Deze producten bevatten namelijk als enige een goede hoeveelheid aan vitamine B2, B12, calcium en eiwit vergeleken met halfvolle melk. Het is wel belangrijk om te controleren of er aan de sojadrink calcium, vitamine B12 en B2 is toegevoegd, dit staat dan in de ingrediëntenlijst. Voor kinderen van 1-3 jaar is er een soja groeidrink en haver groeidrink beschikbaar. Beide producten zijn voor deze groep kinderen zeer geschikt, omdat er naast voldoende eiwitten, calcium en B-vitamines ook nog extra ijzer en jodium toegevoegd is.
Geitenmelk/ paardenmelk/ schapenmelk is GEEN vervanging voor koemelk. De eiwitten van deze melksoorten lijken erg op die van koemelk. Hierdoor kan het lichaam deze eiwitten als koemelkeiwitten herkennen, waardoor er alsnog klachten kunnen optreden.

Tips

  1. Inlichten van de omgeving.
    Het is belangrijk om tijdens het koemelk-eiwitvrij dieet aan broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, tantes, ooms, neven, nichten te vertellen dat het kind een koemelk-eiwitvrij dieet volgt en hij/zij ziek kan worden als hij iets verkeerds eet. Het is ook belangrijk om de school, (ouders van) vriendjes/ vriendinnetjes en de naschoolse opvang in te lichten en afspraken te maken tijdens de dieetfase.
  2. Vermijden binnen- en buitenshuis
    Het is belangrijk om koemelkvrije producten goed gescheiden te houden van de koemelk-bevattende producten. Zorg ook om besmetting te voorkomen dat er schone gebruiksvoorwerpen worden gebruikt alvorens een koemelkvrij product wordt aangeboden. Ga bijvoorbeeld dus ook niet met het mes in de koemelkvrije margarine na het smeren van een boterham met roomboter. Het is verstandig om op school of tijdens feestjes het kind een bakje mee te geven met snacks/ traktaties die geschikt zijn bij een koemelkvrijdieet.

  3. Op vakantie
    Tegenwoordig is in het buitenland ook steeds vaker een groot assortiment aan koemelkvrije producten aanwezig. Toch is het handig om goed voorbereid op reis te gaan. Neem uit voorzorg een aantal houdbare koemelkeiwitvrije producten mee in de koffer.
    Licht ook het hotel/ camping/ restaurant in en vermeld dat het kind allergisch is voor koemelk en vraag of zij maaltijden kunnen bereiden die vrij zijn van koemelk inclusief sporen.


Foldernummer: 0146
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien