Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

PET-CT onderzoek van de hersenen met FDG

PET-CT onderzoek van de hersenen met FDG

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Afspraak datum:
Afspraak tijd:
Afdeling:Nucleaire geneeskunde
Locatie:Gasthuis Delft, begane grond - gang G Reinier de Graafweg 5, 2625 AD Delft

Leest u deze informatie bij ontvangst én op de dag voor het onderzoek zorgvuldig door
U ontvangt deze folder, omdat wij u binnenkort verwachten op de afdeling Nucleaire geneeskunde om een PET-CT-scan van uw hersenen te laten maken. U leest hierin informatie over de voorbereidingen en het verloop van dit onderzoek.

Aanmelden met behulp van patiëntenpas

U mag zich in het ziekenhuis met uw patiëntenpas aanmelden bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt bij ons ziekenhuis geregistreerd? Meldt u zich aan bij de registratie zuil in de centrale hal, hier wordt u verder verwezen.

Doel van het onderzoek

Deze PET-CT-scan (Positron Emissie Tomografie gecombineerd met een CT-onderzoek) maakt opnames van uw hersenen. Bij dit onderzoek spuiten wij een kleine hoeveelheid radioactieve stof (FDG) in uw arm. Na een inwerktijd kunnen wij met behulp van de PET-CT-scanner de hersenen zichtbaar maken. .

Belangrijk
Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan meteen bij het maken van de afspraak voor de scan of zodra u deze informatie leest. Ook als u diabetespatiënt bent, vragen wij u dit direct te melden bij het maken van de afspraak. Ook als u alleen maar een dieet volgt, moet u dit melden. In dit geval zijn er vaak extra maatregelen nodig en is op tijd voorbereiden juist van groot belang.

De voorbereidingen thuis

U mag zes uur vóór aankomst op de afdeling niets eten. Het is wel goed om voor het onderzoek veel tedrinken. Hierdoor ontstaat een beter beeld op de foto’s. Drink in ieder geval in de twee uur voor aankomst tenminste één liter vocht. Dit mag alleen water, koffie of thee zijn. De dranken mogen geen suikers (koolhydraten) en zoetstoffen bevatten. Verder is het drinken van vruchtensappen, gewone frisdranken, lightproducten, melk en andere melkproducten niet toegestaan. U kunt normaal naar het toilet. Een volle blaas is niet nodig voor het onderzoek. Voor dit onderzoek moet u hier op de afdeling goed uitplassen. Indien u materialen zoals bijvoorbeeld een katheter gebruikt om te kunnen plassen, deze graag meenemen.

Direct na de scan mag u alles weer eten en drinken. Heeft u een vochtbeperking, dan vragen wij u tijdig contact met ons op te nemen.

U mag iemand meenemen

Als u het prettig vindt, mag u iemand meenemen, maar zeker geen kinderen of zwangere vrouwen. Gedurende de scan zelf en tijdens een groot deel van de voorbereiding mogen derden niet aanwezig zijn.

Doet het onderzoek pijn?

U voelt alleen de prik van het infuus, zoals bij een bloedafname. Ook doen wij een bloedsuikerbepaling met behulp van een vingerprik. Er zijn geen bijwerkingen van het PET-CT-onderzoek. Om zo min mogelijk last te hebben van prikkels uit de omgeving, dekken wij uw ogen af en krijgt u oordopjes in. Dit gebeurt vijftien minuten voordat u de radioactieve stof (FDG) via het infuus krijgt ingespoten.

Blijf uw geneesmiddelen gebruiken

De meeste geneesmiddelen kunt u blijven gebruiken. Let op: Geneesmiddelen in verband met suikerziekte (diabetes) hebben invloed op de werking van de radioactieve vloeistof. Als u voor diabetes medicijnen gebruikt, moet u hierover van tevoren contact opnemen met Nucleaire geneeskunde.

Het onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip op Nucleaire geneeskunde. Adresgegevens vindt u op www.reinierdegraaf.nl en bovenaan deze folder.

De voorbereiding

PET-scan
Bron afbeelding: Philips

De PET-CT-scan

De duur van het onderzoek

De totale voorbereidingstijd neemt ongeveer een uur in beslag. Het scannen zelf duurt circa vijftien minuten, afhankelijk van de reden van uw verwijzing. U kunt rekenen op een totale duur van circa anderhalf uur.

Productie gaat meestal goed, maar niet altijd

De productie van de radioactieve vloeistof die we voor u nodig hebben is ingewikkeld en vindt soms buiten het ziekenhuis plaats. Deze productie gaat meestal goed, maar niet altijd. Houdt u er dus rekening mee dat er een kleine kans bestaat dat het onderzoek niet door kan gaan door het mislukken van de productie. In overleg met u zal een nieuwe afspraak voor het onderzoek worden gepland.

De radioactieve stof is niet schadelijk

De radioactieve stof is onschadelijk, want de hoeveelheid straling is gering, vergelijkbaar met een röntgenonderzoek. De stof (FDG) heeft geen bijwerkingen.

Contact met jonge kinderen en zwangere vrouwen

Kleine kinderen zijn gevoeliger voor straling dan volwassenen. Bij sommige onderzoeken is het daarom beter om direct contact met zwangere vrouwen en kleine kinderen te vermijden. Met ‘direct contact’ bedoelen wij: langer dan een halfuur dicht naast elkaar zitten of liggen. Dit geldt na toediening van de radioactieve stof op de dag van het onderzoek. De medewerkers kunnen u vertellen of dit bij u het geval is en voor welke periode u direct contact beter kunt vermijden. Verder verzoeken wij u kleine kinderen niet mee te nemen als u voor onderzoek komt. Als kinderen zelf onderzocht moeten worden, passen wij de hoeveelheid radioactieve stof aan de leeftijd en gewicht van het kind aan.

Na het onderzoek

Na de scan kunt u meestal gewoon weer alles doen, inclusief een auto besturen en reizen per openbaar vervoer.

Uitslag

Aangezien wij de resultaten eerst moeten bewerken en beoordelen, is het niet mogelijk om u meteen de uitslag te geven. Uw arts geeft u de resultaten van het onderzoek. Voor vragen kunt u terecht bij de medewerkers van de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.


Foldernummer: 0565
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien