Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

PET-CT-onderzoek van het hart met Rubidium-82

PET-CT-onderzoek van het hart met Rubidium-82

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Let op! dit onderzoek vind plaats in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp!

Afspraak datum:De nucleaire geneeskunde van het Alrijne ziekenhuis neemt contact met u op voor het maken van de afspraak.
Afspraak tijd:
Locatie:Nucleaire geneeskunde, volgnummer 173
Afdeling:Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp, Simon Smitweg 1, 2353 GA Leiderdorp

Lees deze informatie bij ontvangst én op de dag voor het onderzoek zorgvuldig door!


U ontvangt deze informatie omdat u, in overleg met uw behandelend arts, doorverwezen bent naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Alrijne Ziekenhuis voor een PET-CT scan met Rubidium. U leest hierin over de voorbereidingen en het verloop van dit onderzoek.

Aanmelden

U mag zich in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp melden bij de balie van de Nucleaire Geneeskunde op de eerste verdieping. (volgnummer 173)

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek dient om eventuele afwijkingen in de doorbloeding en beweging van de hartspier in beeld te brengen, in rust en bij inspanning. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van een nucleair geneeskundige en wordt voor het grootste deel uitgevoerd door een medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundige (MBB’er). Bij de PET-scan met Rubidium is ook een hartfunctielaborant betrokken.

Belangrijk
Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding? Meldt u dit dan meteen bij het maken van de afspraak voor de scan of zodra u deze informatie leest.


Voorbereiding

In de 2 dagen vóór het onderzoek moet u de volgende voorbereidingen treffen:
12 uur vóór het onderzoek moet u de volgende voorbereidingen treffen:
Op de dag van het onderzoek moet u de volgende voorbereidingen treffen:
Let op!
Indien u zich niet houdt aan de voorbereidingen, kan het onderzoek NIET worden uitgevoerd aangezien de uitslag van het onderzoek dan niet betrouwbaar is. Wij moeten dan een nieuwe afspraak met u maken.

Het onderzoek

Een MBB’er haalt u op uit de wachtruimte en brengt u naar de voorbereidingsruimte. U wordt geïnformeerd over het verloop van het onderzoek. U wordt gevraagd om het bovenlichaam te ontkleden, zodat ECG plakkers op uw bovenlichaam geplakt kunnen worden. Ook wordt een infuus in uw arm ingebracht.

Het maken van de scan in rust

De MBB’er brengt u naar de scanruimte. Voor het maken van de scan ligt u op de rug, met uw armen boven uw hoofd op een vrij smal bed. De hartfunctielaborant sluit het ECG aan voor controle van uw hartritme en u krijgt een bloeddrukband om uw arm. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen.
Het onderzoek begint met een overzichtsscan om de locatie van het hart te bepalen. Hierna volgt de CT-scan. Na de CT-scan volgt de opname van uw hart in rust. De radioactieve stof Rubidium-82 wordt ingespoten via het infuus. Hierna wordt meteen een PET-scan gemaakt van uw hart in rust. De PET-scan duurt ongeveer zeven minuten. Na het maken van de scan in rust blijft u in dezelfde houding liggen.

Het maken van de scan bij inspanning

Vervolgens wordt het medicijn Rapiscan® toegediend. Dit middel zorgt voor een vaatverwijding in het lichaam, terwijl u gewoon rustig op het bed ligt. Rapiscan® wordt in 10 seconden ingespoten. Als reactie op het middel Rapiscan® kunt u gedurende enkele minuten kortademigheid, duizeligheid, druk op de borst of een druk op het hoofd ervaren. Deze reactie zal na enkele minuten weer verdwijnen. De MBB’er en functielaborant houden u tijdens het onderzoek via camera’s in de gaten en horen wat u zegt. U kunt dus altijd laten weten hoe u zich voelt.
Tenslotte wordt nogmaals de radioactieve stof Rubidium-82 ingespoten via het infuus en start de tweede PET-scan. Bij deze scan wordt het hart in inspanning afgebeeld. Deze scan duurt ongeveer 7 minuten.

Toestemmingsformulier

Na het onderzoek geeft de MBB’er u een informatie- en toestemmingsformulier. Hierin wordt uw toestemming gevraagd voor het gebruik van uw geanonimiseerde medische gegevens voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek. Na het doorlezen van dit formulier kunt u zelf kiezen of u de toestemmingsverklaring ondertekent, dit is dus niet verplicht.

Weer naar huis

Als het onderzoek is afgerond kunt u weer naar huis of terug naar de afdeling waar u bent opgenomen. U kunt uw medicijnen weer volgens het schema dat u gewend bent gebruiken. Na de scan kunt u normaliter gewoon weer alles doen, inclusief het besturen van een auto en het reizen per openbaar vervoer.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer één uur.

De uitslag

De beelden worden verstuurd naar het Reinier de Graaf Gasthuis. De nucleair geneeskundige daar beoordeelt uw PET-CT scan en stuurt het verslag naar uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u tijdens uw volgende (polikliniek)bezoek.

Aanvullende informatie over het gebruik van radioactieve stoffen

Bij dit onderzoek gebruiken we de radioactieve stof Rubidium. Deze stof heeft een halfwaardetijd van 1,2 minuten. Dit betekent dat bijna iedere minuut de helft van de nog aanwezige radioactiviteit verdwijnt. Nadat het onderzoek is afgelopen is er geen radioavtieve stof meer in het lichaam aanwezig.

Verhindering tijdig doorgeven

De hoeveelheid radioactieve stof wordt per persoon berekend en besteld. Dit is ook afhankelijk van het tijdstip dat het wordt ingespoten. Het is dus van belang dat u op tijd aanwezig bent. Het is zeer kostbaar om een afspraak vlak van tevoren nog te wijzigen. Mocht het onderzoek om een bepaalde reden niet door kunnen gaan, geeft u dit dan minimaal 24 uur van te voren aan ons door.

Indien u zich per ongeluk niet houdt aan de voorbereidingen, kan het onderzoek NIET worden uitgevoerd aangezien de uitslag van het onderzoek dan niet betrouwbaar is. Geef dit tijdig door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde

Tot slot

Denkt u eraan om bij elk bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) en uw zorgverzekeringspas mee te nemen? Als uw gegevens (verzekering, huisarts, etc.) zijn gewijzigd, meldt u dit dan bij de Patiëntenregistratie in de hal op de begane grond van het ziekenhuis.

Vragen

Het is belangrijk dat u duidelijke en juiste informatie heeft gekregen. Aan de hand van deze informatie beslist u, samen met uw behandelend arts, of u het onderzoek laat uitvoeren. Als u na het gesprek met uw arts en na het lezen van deze folder nog vragen heeft, stel deze dan gerust. U kunt uw vragen ook telefonisch stellen op onderstaand telefoonnummer. Bent u van mening dat in deze folder bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

Bereikbaarheid en telefoonnummer

Nucleaire Geneeskunde Alrijne Ziekenhuis (routenummer 173.)
Simon Smitweg 1
2353 GA Leiderdorp
Tel. 071 - 582 80 36 (ma t/m vr 08.30-16.30)


Foldernummer: 0566
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien