Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijncentrum

PENG blokkade

PENG blokkade

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent patiënt van het pijncentrum in het Reinier de Graaf Gasthuis. U heeft in overleg met de pijnspecialist besloten uw pijn te laten behandelen door middel van een PENG blokkade. Deze folder geeft u meer informatie over deze behandeling.

Uitleg behandeling

U wordt opgeroepen vanuit de wachtkamer en naar het pijncentrum gebracht. De pijnspecialist bespreekt met u wat hij gaat doen. Houd er rekening mee dat deze pijnspecialist een andere kan zijn dan degene die u tijdens uw eerste afspraak heeft gezien.

Rondom de heup ligt een netwerk van zenuwen die via het ruggenmerg gevoelssignalen doorgeven aan de hersenen. Tijdens de behandeling brengen we met een lokale verdovende vloeistof een blokkade aan in dit zenuwnetwerk van de heup. Hierdoor worden pijnsignalen voor een langere tijd niet meer doorgegeven. De soort verdovende vloeistof die wordt gebruikt, hangt af van het doel en de gewenste duur van de behandeling.
Een PENG blokkade is een behandeling die we toepassen als pijnstilling voor een gebroken heup. Deze behandeling kan gedaan worden ter overbrugging naar een operatie of indien een operatie niet mogelijk of gewenst is. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten en vindt plaats onder geleide van echografie.

Voorbereiding op de behandeling

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de uitslaapkamer op onze afdeling. Daar krijgen u en uw begeleider een kopje koffie of thee. Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 30 minuten na de behandeling weer naar huis. Houd wel rekening met eventueel krachtverlies.

Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer een tot enkele uren na de behandeling), kan er napijn of een bloeduitstorting optreden. Dit komt doordat de naald geplaatst wordt in geprikkeld gebied. In veel gevallen treedt na de behandeling napijn op. Deze napijn kan 2 tot 8 weken aanhouden. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. De eerste twee weken na de behandeling moet u rustig aan doen. Dit betekent niet zwaar tillen, niet sporten, geen fysiotherapie en niet overbelasten.

Mogelijke bijwerkingen

Als bijwerking kunnen er opvliegers optreden en de menstruatie bij vrouwen kan voor korte tijd verstoord worden. Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken, merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn.

Tot slot

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs en uw zorgverzekeringspas mee. Zijn uw gegevens gewijzigd, wijzigt u dit dan bij de registratiezuil op de begane grond. Wij stellen het op prijs dat u zich tijdig meldt voor de afspraak op de 4e etage, gang E, bij de aanmeldzuil.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum op 015 - 260 37 13.


Foldernummer: 1015
Laatst bijgewerkt op: 04-04-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien