Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek
Verloskunde- en kraamafdeling
Gynaecologie

Overmatig braken in de zwangerschap

Overmatig braken in de zwangerschap

Hyperemesis Gravidarum

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat u in het Reinier de Graaf bent vanwege overmatig veel braken tijdens uw zwangerschap. In deze folder leest u wat de oorzaken kunnen zijn en wat u kunt doen om misselijkheid en braken te verminderen. Ook leggen we uit hoe de behandeling van overmatig braken in het Reinier de Graaf verloopt.

Wat is Hyperemesis Gravidarum

De medische term voor overmatig braken tijdens de zwangerschap is Hyperemesis Gravidarum. Veel vrouwen hebben in de eerste maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid en braken. De milde tot normale zwangerschapsmisselijkheid begint rond de 6 weken, de klachten zijn het ergst rond de 8 à 9 weken en verdwijnen ergens tussen de 16 en 20 weken. De milde tot normale vorm zwangerschapsmisselijkheid breng geen of zeer weinig gewichtsverlies met zich mee. Als u overmatig veel en vaak moet braken, heeft u hiervoor behandeling nodig. Door het overmatige braken, kunt u afvallen en uitdrogen. Ook kan er een tekort aan voedingsstoffen ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van Hyperemesis Gravidarum

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van Hyperemesis Gravidarum. Toch is nog niet bekend waarom de ene vrouw er wel last van krijgt en de andere niet. Hoogstwaarschijnlijk is het een combinatie van persoonlijke en hormonale factoren. Als u zwanger bent gaat uw lichaam het zwangerschapshormoon (HCG) aanmaken. Het is mogelijk dat u hiervan misselijk wordt of gaat braken. Vrouwen die zwanger zijn van een meerling maken meer HCG-hormoon aan. Misselijkheid en braken komt bij deze groep vaker voor.

Doorverwijzing naar de gynaecoloog

Uw huisarts of verloskundige heeft u doorverwezen naar de gynaecoloog. De polikliniek-assistent zal eerst een aantal onderzoeken bij u doen. U wordt gewogen en uw urine en bloed worden onderzocht. Als alle uitslagen bekend zijn, bepaalt de gynaecoloog wat de beste behandeling is:
  1. Terug naar uw verloskundige en een verwijzing naar de diëtist van de eerste lijn om uw voedingstoestand te optimaliseren, of:
  2. Een dagopname van 4 uur in het ziekenhuis

Dagopname

Tijdens een dagopname krijgt u 2,5 liter vocht toegediend via een infuus. Op deze manier wordt het vochttekort aangevuld. U mag daarnaast gewoon eten en drinken. De opname duurt ongeveer 4 uur. Daarna mag u naar huis.

De diëtist van het Reinier de Graaf regelt voor u drinkvoeding (3x daags) voor thuis. Deze voeding wordt bij u thuis bezorgd. U komt na 2 dagen terug voor herbeoordeling en eventueel opnieuw een dagopname.
Na 2 dagen volgt er dan weer een herbeoordeling. Als het nodig is wordt u opgenomen in het ziekenhuis. Is een dagopname niet nodig dan wordt u ontslagen van de ziekenhuiszorg. U wordt terug verwezen naar de verloskundige en u krijgt een verwijzing voor de diëtist van de eerste lijn.

Ziekenhuisopname

De ziekenhuisopname vindt plaats op de AOA (Acute Opname Afdeling). Beleid tijdens opname:

Overplaatsing naar de verpleegafdeling

Als u niet opknapt wordt u overgeplaatst naar de verpleegafdeling. Naast het vochtinfuus wordt er gestart met sondevoeding. U wordt hierover geïnformeerd door de verpleegkundige en de diëtist. De opname op de verpleegafdeling duurt 5 dagen.

Tips bij braken tijdens de zwangerschap

Algemene adviezen zijn moeilijk te geven. Onderstaande tips kunnen u helpen:

Handige links en literatuur

Meer informatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap:
www.voedingscentrum.nl/nl/zwanger-en-kind

Een app met handige tips tijdens de zwangerschap:
www.voedingscentrum.nl/nl/thema/apps-en-tools-voedingscentrum/zwangerschap-app-zwangerhap

Boekentip voeding tijdens de zwangerschap:
‘Eet als een expert – Zwanger’ te vinden in de webshop www.iamafoodie.nl


Foldernummer: 0275
Laatst bijgewerkt op: 21-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien