Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Orale laxatiebehandeling vanwege obstipatie bij kinderen

Orale laxatiebehandeling vanwege obstipatie bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

U ontvangt deze informatie, omdat uw kind last heeft al enige tijd last van obstipatie heeft. De ontlasting komt moeilijk op gang en hiervoor bent u al eens naar de huisarts of zelfs al in het ziekenhuis op de kinderpoli geweest.

De kinderarts heeft nu besloten dat uw kind op de Kinder- en Jeugdafdeling een laxatiebehandeling gaat krijgen door middel van een drankje. U ontvangt daarom een afspraak om met uw kind naar de Kinder- en Jeugdafdeling te komen, op de 2de etage van het ziekenhuis, gang F.

Een orale laxatiebehandeling kan via dagopname plaatsvinden, echter in sommige gevallen is het nodig om een aantal nachten in het ziekenhuis te blijven. De kinderarts heeft met u doorgesproken of er, in het geval van uw kind, sprake is van een dagbehandeling of opname.

Orale laxatie behandeling

Een orale laxatiebehandeling is een behandeling waarbij er een grote hoeveelheid vloeistof wordt ingenomen om de darmen te spoelen. Het wordt opgelost in water. Deze drank zorgt ervoor dat de darmen worden schoongespoeld. Dit kan nodig zijn bij kinderen die last hebben van obstipatie (waarbij de ontlasting niet goed op gang komt).

Omdat het een grote hoeveelheid orale laxatie drank betreft en deze niet lekker smaakt is, wordt er meestal voor gekozen om een maagsonde in te brengen. Een maagsonde gaat via de neus naar de maag. Op deze manier kan de vloeistof in de maag inlopen en hoeft het kind het niet allemaal zelf op te drinken. Uw kind wordt hierop voorbereid door de medisch pedagogisch hulpverlener.
De hoeveelheid vloeistof die uw kind krijgt is afhankelijk van het gewicht. Meestal is het vier liter vloeistof dat in vier uur inloopt.

Voorbereiding

Uw kind mag ‘s morgens een licht ontbijt. Ook tijdens het inlopen van de vloeistof mag er gegeten worden. In de praktijk zien we echter vaak dat er door de grote hoeveelheid vloeistof in de maag geen hongergevoel optreedt. Soms gebeurt het dat het kind een beetje misselijk is.

Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de Kinder- en Jeugdafdeling op de 2e verdieping van het ziekenhuis, gang F.

Uw kind wordt, afhankelijk van de leeftijd, door middel van spelmateriaal en uitleg door de medisch pedagogisch hulpverlener voorbereid op het inbrengen van de maagsonde. Dit gebeurt meestal in de speciaal hiervoor ingerichte voorbereidingsruimte.

Uw kind krijgt een vaste verpleegkundige die voor hem/ haar gaat zorgen. Tevens krijgt uw kind op de afdeling een bed en eventueel wat speelgoed of een televisie ter afleiding. Er is een speelkamer en een Jeugdlounge waar uw kind kan spelen tijdens het inlopen van de vloeistof.

Opname

Soms is het nodig om één of meerdere nachten te blijven slapen in het ziekenhuis. Als er geen resultaat is op de orale laxatiebehandeling wordt soms besloten om de volgende dag of zelfs meerdere dagen een orale laxatiebehandeling te gegeven. Dit is afhankelijk van de ernst van de obstipatie.

Als uw kind in het ziekenhuis moet overnachten, kan één van de ouders blijven slapen. U krijgt dan een bed van ons en kunt naast uw kind op de kamer slapen. U en uw kind krijgen dan in de ochtend een ontbijt van de afdeling.

Als de dokter denkt dat de ontlasting weer goed op gang is kunt u weer naar huis. Als uw kind vaker last heeft van obstipatie krijgt u na de opname een recept mee voor laxantia.

Vragen

Voor eventuele vragen kunt u altijd terecht bij de verpleegkundige van de Kinder- en Jeugdafdeling


Foldernummer: 0364
Laatst bijgewerkt op: 04-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien