Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Nucleaire geneeskunde

Renogram (nieronderzoek) bij kinderen

Renogram (nieronderzoek) bij kinderen

Renografie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Afspraak datum:
Afspraak tijd:
Afdeling:Nucleaire geneeskunde, begane grond - gang G
Locatie:Reinier de Graafweg 5, 2625 AD Delft

Lees deze informatie bij ontvangst én op de dag voor het onderzoek zorgvuldig door

U ontvangt deze informatie omdat wij u en uw kind binnenkort verwachten op de afdeling Nucleaire geneeskunde omdat uw kind een renogram krijgt. In deze folder leest u meer over dit onderzoek.

Als uw kind in de week voor het onderzoek veel overgeeft of diarree heeft, neem dan contact op met de Kinder- en Jeugdafdeling via: 015 – 260 35 70. We kunnen dan overleggen of het verstandig is om het onderzoek door te laten gaan.

Doel en duur van het onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan om te kijken hoe goed de nieren werken. Dit wordt gedaan door een radioactieve stof in te spuiten en ongeveer 20 minuten te scannen en na nogmaals plassen nog een foto te maken. Het kan zo zijn dat er nog een foto nodig is op een later tijdstip. Over het algemeen duurt het onderzoek ongeveer 1 uur.

Voorbereiding van het onderzoek

Uw kind hoeft voor het onderzoek niet nuchter te zijn en mag dus gewoon eten en drinken. Op de dag van het onderzoek is het belangrijk dat uw kind extra veel drinkt. Bij jonge kinderen kan dit lastig zijn. Probeer toch om uw kind meer te laten drinken.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de balie van de Kinder- en Jeugdafdeling. Deze afdeling kunt u vinden op de 2e etage in gang F. In de wachtruimte kunt u wachten tot u wordt binnengehaald.

De verpleegkundige of medisch pedagogisch hulpverlener legt aan u en uw kind uit wat er gaat gebeuren tijdens het onderzoek. De uitleg hangt af van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van uw kind. Er kan gekozen worden voor mondelinge uitleg, uitleg met poppen of uitleg met beeldmateriaal. Na de uitleg worden het gewicht, de lengte en de bloeddruk van uw kind gemeten.
Uw kind krijg voor het onderzoek een infuus in de arm of hand, dit is een plastic buisje wat dan in het bloedvat zit. Het prikken van het infuus kan een beetje pijn doen, daarom wordt vooraf een pleister op de huid geplakt of een zalf op de huid gesmeerd om de huid te verdoven. De pleister of zal moet minimaal een half uur inwerken.
Voor het onderzoek is het belangrijk dat uw kind voldoende vocht binnen krijgt. De hoeveelheid vocht die uw kind nodig heeft hangt af van de leeftijd en het gewicht van uw kind. Kinderen jonger dan 1 jaar krijgen extra vocht via het infuus. Kinderen vanaf 1 jaar mogen zelf extra drinken, bijvoorbeeld water of limonade.

Ongeveer 10 minuten voordat het onderzoek begint gaat u met uw kind naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. U kunt de afdeling vinden op de begane grond in gang G. Neem dan plaats in wachtruimte G3. De verpleegkundige of medisch pedagogisch hulpverlener laat aan de afdeling Nucleaire geneeskunde weten dat u en uw kind onderweg zijn.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Nucleaire geneeskunde, begane grond gang G. Tijdens het onderzoek worden u en uw kind begeleid door een van de medewerkers van de Nucleaire geneeskunde. U kunt tijdens het hele onderzoek bij uw kind blijven. U krijgt tijdens het onderzoek instructies en tips over hoe u uw kind kunt helpen.

Vlak voor het onderzoek moet uw kind plassen. Soms wordt ervoor gekozen om een plasmiddel te geven, daardoor krijgt uw kind sneller aandrang om te plassen.
Als uw kind heeft geplast gaat hij/zij op het onderzoeksbed liggen. We spuiten dan de radioactieve stof in via het infuusje en starten direct de foto’s. Uw kind merkt weinig of niets van het inspuiten van de radioactieve stof. Het is belangrijk dat uw kind stil blijft liggen tijdens het maken van de foto’s. We kunnen eventueel een vacuümkussen gebruiken om het makkelijker te maken om stil te liggen. Het maken van de foto’s duurt ongeveer 20 minuten. Na de foto’s willen we dat uw kind nog een keer plast zodat we nog een extra korte foto kunnen maken. Het kan ook nodig zijn om later op de dag extra opname's te maken, houd u hier alstublieft rekening mee.
Na het onderzoek wordt het infuus van uw kind verwijderd. Daarna mogen u en uw kind weer naar huis gaan.

Aanmelden met behulp van patiëntenpas

U meldt zich in het ziekenhuis met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil. Deze staat op de gang van het ziekenhuis tegenover de afdeling Nucleaire geneeskunde (bij de ingang van de afdeling Radiologie). Bent u patiënt bij een specialist van buiten het Reinier de Graaf ziekenhuis en bent u nog niet als patiënt in ons ziekenhuis ingeschreven? Laat u zich dan eerst als patiënt registreren bij de registratiezuil in de centrale hal. Daarna kunt u zich aanmelden met uw patiënten pas bij onze aanmeldzuil.

De radioactiviteit is niet schadelijk

De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is zeer klein en heeft geen schadelijke gevolgen voor uw lichaam of omgeving.

De uitslag

De foto’s die wij maken moeten nog bewerkt worden. De nucleair geneeskundige beoordeelt de foto’s. Het verslag wordt opgestuurd naar uw specialist, u krijgt van hem/haar de uitslag te horen.

Reisverklaring

Gaat u binnen 1 week na het onderzoek een vliegreis maken? Meld dit dan. U krijgt dan zo nodig een reisverklaring mee.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan op werkdagen met de afdeling Nucleaire geneeskunde: 015 - 260 42 33.


Foldernummer: 0557
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien