Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Oogheelkunde

Netvliesziekten: laserbehandeling

Netvliesziekten: laserbehandeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een netvliesafwijking heeft en hiervoor een laserbehandeling krijgt. Hierin kunt u lezen waarom u deze behandeling krijgt, wat er gebeurt bij de ingreep en waarmee u rekening moet houden na de behandeling. Meer informatie en onze contactgegevens vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.

Een laserbehandeling

Deze behandeling wordt poliklinisch uitgevoerd in een van onze behandelkamers op de poli in Delft. Voorbereiding bestaat alleen uit druppels die de pupil verwijden en die het oog verdoven, eventueel wordt er een extra verdoving door de oogarts gegeven. Met de laserstraal worden zieke delen in het binnenste van het oog behandeld om te voorkomen dat ze een bedreiging vormen voor de rest van het netvlies, met name de macula (centrum). Vaak kan een netvliesziekte maar voor een deel door de laser worden tegengehouden. Het zicht wordt dus toch slechter maar de laser is er om erger te voorkomen. Bij het behandelen van grotere delen van de buitenkant van het netvlies met de laser, kan het zicht in het donker minder goed worden. Mocht u er voor kiezen om de behandeling op eigen risico uit te stellen dan houden we u wel graag onder controle om het verdere verloop van de netvliesziekte te volgen. Belangrijk: verwar deze laserbehandeling niet met “je ogen laten laseren”, de behandeling waarna je geen bril meer nodig hebt.

Een netvliesafwijking

Op de achterwand van het oog is het netvlies met zenuwvezels waarmee wij kunnen zien. In het netvlies lopen heel kleine bloedvaten en onder het netvlies ligt het vaatvlies. Beide zijn belangrijk bij de voedselvoorziening van het oog.
Hieronder staan afwijkingen die u kunt hebben aan het netvlies.

Bloedvatafsluiting (occlusie) of een slechte doorbloeding (atrofie)

Door een bloedvatafsluiting of een slechte doorbloeding vraagt het netvlies om extra ‘voedsel’, waardoor nieuwe bloedvaatjes gaan groeien. Dat lijkt goed, maar het is juist bedreigend voor het netvlies, omdat deze nieuwe vaatjes lekken. Om progressie (uitbreiding) van deze aandoening (neovascularisatie) te voorkomen of te vertragen, laseren wij deze netvliesdelen. Zo ‘vragen’ ze niet meer om ‘voedsel’. Een laserbehandeling heeft bij u dus niet als gevolg dat u beter gaat zien; soms wordt het zien zelfs slechter. In de gelaserde gebieden vermindert uw gezichtsveld.

Een netvliesscheur

Als het netvlies op een bepaalde plek dreigt los te laten, kan de oogarts dat gebied afgrendelen met behulp van laserlicht. Rondom de zwakke plek brandt de oogarts het netvlies vast, zodat het niet kan loslaten. Het gelaserde gebied zit vaak in het buitenste gedeelte van het gezichtsveld. Daardoor is de behandeling vrijwel pijnloos en leidt zelden tot klachten van het zien. Als het netvlies al los heeft gelaten van de ondergelegen laag kan alleen een operatie nog uitkomst bieden.

De laserbehandeling

De laserbehandeling vindt poliklinisch plaats en duurt tien tot twintig minuten. Voor de behandeling krijgt u oogdruppels die de pupil verwijden. Daardoor kunt u enkele uren wazig zien. Deze oogdruppels moeten minimaal twintig minuten inwerken. In de behandelkamer krijgt u verdovingsdruppels waarna de laserbehandeling kan beginnen. Tijdens de behandeling zit u rechtop tegenover de oogarts in een verduisterde ruimte met uw kin op een steun en uw voorhoofd tegen een band.
Tussen u en de oogarts staat een microscoop waarmee de oogarts naar de binnenkant van uw oog kan kijken met behulp van een lensje dat hij op uw oog plaatst. De oogarts geeft aanwijzingen naar welk lichtje u moet kijken. Volgt u deze aanwijzingen nauwkeurig op en maak duidelijk als u de oogarts niet hoort of begrijpt. Tijdens de behandeling zit u zo stil mogelijk en praat u niet.

Pijnbestrijding

De laserbehandeling kan gevoelig zijn en achterin uw hoofd uitstralende pijn geven. Paracetamol kan deze pijn verlichten (volwassenen maximaal twee tabletten van 500 milligram per keer en maximaal zes tabletten per dag). Afhankelijk van hoeveel laser wordt gedaan en de verwachte reactie op pijn, wordt vaak besloten om vooraf een verdovend prikje onder het bindvlies te geven; deze moet een kwartier moet inwerken. Na de prik is er vaak wel een bloedinkje op het oogwit te zien gedurende twee weken.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u direct naar huis gaan en uw dagelijkse werkzaamheden hervatten. U kunt nog een halve dag last hebben van wazig zien. Als u oogdruppels gebruikt, druppelt u deze vóór en na de behandeling zoals u gewend bent. De oogarts vertelt u op welke termijn hij u voor controle op het spreekuur verwacht. Na een laserbehandeling van het netvlies blijven netvliescontroles door de oogarts noodzakelijk om te controleren of er geen zwakke of slecht doorbloede plaatsen ontstaan.

NB Omdat u na uw behandeling tijdelijk wazig kunt zien, is het belangrijk dat u vooraf uw vervoer naar huis heeft geregeld. Wij raden u af om zelf auto te rijden.

De afspraak wijzigen

Wanneer u uw afspraak wilt wijzigen, belt u dan met ons Afsprakenbureau: (015) 260 48 00.

Heeft u vragen?

Vragen over de laserbehandeling kunt u voor aanvang van de behandeling aan uw oogarts stellen. Meer informatie en onze contactgegevens vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0650
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien