Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Chirurgie

Navelbreuk

Navelbreuk

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U krijgt deze informatie omdat de dokter bij u een navelbreuk heeft geconstateerd waaraan u geopereerd gaat worden. In deze informatie leest u meer over een navelbreuk, het ontstaan, de operatie zelf en wat u erna kunt verwachten. U kunt uiteraard contact met ons opnemen als u nog vragen heeft.

Wat is een navelbreuk?

De buikwand omsluit de ingewanden in de buikholte. Bij het aanspannen van de buikspieren – bijvoorbeeld door hoesten of iets zwaars tillen - stijgt de druk in de buikholte. Daarbij drukken de ingewanden tegen openingen in de buikwand. Als er een zwakke plek in de buikwand zit, kunnen het buikvlies en de buikorganen door de buikwand daardoor heen geperst worden. Gebeurt dat bij de navel, dan is er sprake van een navelbreuk (hernia umbilicalis). Dat geeft een zeurende pijn en/of branderig gevoel in dat gebied.

Hoe ontstaat een navelbreuk?

Mogelijke oorzaken zijn:
Omdat de navel de dunste laag is van de buikwand, kan daar onder deze omstandigheden een breuk ontstaan. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies (de breukzak) een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoogde druk in de buik (zoals bij staan, persen, hoesten) kan er meer buikinhoud in de breukzak komen. De breuk wordt dan groter.
Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. Dan zit de breukzak inhoud, die meestal plotseling is toegenomen, beklemd in de breukpoort. Dit kan gepaard gaan met veel pijn. Een spoedoperatie is dan nodig.
Een navelbreuk kan ook aangeboren zijn. Alleen in de eerste levensjaren kan een navelbreuk spontaan herstellen.

Diagnose, onderzoek en behandeling

De arts stelt de diagnose aan de hand van de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek. In sommige gevallen zal aanvullend onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld via een echo van de buik. Wanneer een navelbreuk bij u is vastgesteld, zal met u besproken worden hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden. Bij herhaaldelijke pijnklachten of steeds terugkerende beklemming is opereren aan te bevelen.

Soorten operaties

In grote lijnen zijn er twee soorten operaties.
  1. De klassieke methode en de
  2. laparoscopische methode.
Een kleine breuk behandelen we operatief door het sluiten van de breukpoort. Deze ingreep kan vaak in dagbehandeling gebeuren. De chirurg zoekt de breukpoort, duwt de de breukzak met de breukinhoud terug in de buikholte (tenzij het vet is, dit wordt verwijderd) en de breukpoort dichtgemaakt.
Bij een grotere breuk verstevigen we de buikwand tijdens de operatie met kunststofmateriaal (mat). Er kan een meerdaagse opname nodig zijn.

Wat houdt de navelbreukoperatie in?

De operatie voeren we uit via een snede ter plaatse van de breuk. De uitstulping van het buikvlies wordt opgeheven. Zo nodig herstellen we de opening of zwakke plek in de buikwand. Om de buikwand te verstevigen maken we gebruik van het weefsel van de buikwand zelf of door een stukje kunststof in te hechten. Dit kunststof materiaal is veilig en het lichaam accepteert het doorgaans goed.

Bijwerkingen en complicaties van de operatie

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Zo is ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, ontsteking van de wond(en), trombose of longontsteking. Deze laatste twee complicaties treden zeer zelden op. Een uiting van een geringe bloeding (hematoom) kunt u na enkele dagen herkennen in de vorm van een blauwe verkleuring van de huid in het wondgebied. Deze verkleuring kan uitzakken naar de onderbuik. Dit is niet verontrustend en verdwijnt vanzelf weer.
Als er bij een ontsteking van de wond bacteriën komen, kan het nodig zijn daarvoor antibiotica te geven. Bij een wondinfectie of als de wond niet goed geneest, kan uiteindelijk opnieuw een breuk ontstaan. Soms is het noodzakelijk om daarbij een ingebrachte mat te verwijderen.

Na de operatie

Na de operatie kunt u medicijnen krijgen die uw ongemak verlichten. U heeft pleisters over de sneden. Ook kunt u een infuus in uw arm krijgen, dat na enkele uren na de operatie vloeistoffen in uw lichaam inbrengt. In de meeste gevallen kunt u naar huis zodra u kunt eten, drinken, plassen en lopen.
Voordat u naar huis gaat, krijgt u instructies over uw wondverzorging, pijnstilling, leefregels voor thuis en een controleafspraak op de polikliniek.
De eerste tijd na de operatie kunt u nog hinder ondervinden van het operatiegebied. Het is raadzaam het wondgebied dan wat te ondersteunen met uw hand, met name drukverhoging (hoesten, persen).
Wij adviseren u de eerste 24 uur thuis te blijven, te rusten en geen alcohol te gebruiken.
Uw kunt uw dagelijkse activiteiten hervatten wanneer u hierbij geen pijn meer voelt in het wondgebied.

Wanneer uw arts bellen?
Bel de polikliniek chirurgie als een van de volgende klachten zich voordoet:
  • Koorts
  • Extreme zwellingen of blauwe plekken
  • Roodheid
  • Bloedingen
  • Toenemende pijn in de buik
  • Misselijkheid of overgeven

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen of onduidelijkheden, dan kunt u contact opnemen met uw huisarts of met de chirurg die u op de polikliniek gezien heeft.
Polikliniek GE chirurgie: 015 - 260 32 20
Polikliniek Chirurgie: 015 - 260 42 13
Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.

Buiten kantooruren neemt u contact op met de Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0083
Laatst bijgewerkt op: 11-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien