Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiologie
Cardiologie
Acute opname afdeling (AOA)

MRI-onderzoek

MRI-onderzoek

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw behandelend arts u heeft doorverwezen naar de afdeling radiologie voor een MRI-onderzoek. Wij leggen u graag in het kort uit hoe het onderzoek verloopt en aan welke voorschriften u zich moet houden voor een zo goed mogelijk resultaat.

Wat is MRI?

MRI (Magnetic Resonance Imaging) is een techniek om afbeeldingen te maken van organen en weefsels in het lichaam. Door gebruik te maken van een sterk permanent magneetveld in combinatie met een wisselend magneetveld, wekken we in het lichaam signalen op. De signalen van de onderzochte lichaamsdelen worden opgevangen en door een computer in beelden omgezet. Bij dit onderzoek maken wij geen gebruik van röntgenstralen. Het onderzoek is, voor zover bekend, niet schadelijk en - op een eventueel prikje na – pijnloos.

Belangrijk

Mensen met magnetische of elektrische hulpmiddelen of metalen voorwerpen in het lichaam moeten vooraf overleg hebben met de afdeling radiologie om uit te zoeken of het MRI-onderzoek kan doorgaan. Het gaat hierbij vooral om operaties aan de oren, hersenen of het hart. Voorbeelden zoals een pacemaker, sommige vaatclips in de hals en schedel of een inwendige gehoorprothese.

Persoonlijke voorwerpen als bankpasjes, horloges, sleutels, munten, aanstekers, gehoorapparaten, gebitsprothese en andere metalen voorwerpen moeten buiten het magneetveld blijven. Waardevolle bezittingen kunt u beter thuislaten.
Alle sieraden en piercings moet u af doen. Indien deze niet af kunnen, wilt u dan contact opnemen met de afdeling radiologie.

U kunt tijdens het onderzoek een T-shirt en een joggingbroek of pyjamabroek aanhouden, mits daar geen metaal in voorkomt zoals ritssluitingen, gespen, knopen en dergelijke. Mocht u niet in het bezit zijn van de voorgeschreven kleding, dan kunt u gebruik maken van kleding die op de MRI afdeling aanwezig is. Onderkleding mag geen metalen delen bevatten (haakjes, ritssluitingen, beugel/sluiting van de bh of drukkers)

Mascara bevat soms ijzerdeeltjes, daarom mag u dit bij een MRI-onderzoek van de hersenen (cerebrum) niet gebruiken.

Een tatoeage of permanente make-up kan tijdens het onderzoek soms warm gaan aanvoelen. Indien het warm wordt, moet u dit tijdens het onderzoek aangeven.


Indien u in meer of mindere mate last heeft van claustrofobie, wilt u dit dan ruim voor uw onderzoek aan ons melden? Wij kunnen u hierin begeleiden.
Als u zwanger bent of denkt het te zijn, wilt u dan contact opnemen met de afdeling radiologie.

Het verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op een beweegbare onderzoekstafel, die wij in een tunnel schuiven. Het te onderzoeken lichaamsdeel plaatsen we in het midden van de tunnel. De tunnel blijft aan de voor- en achterkant open. Het is heel belangrijk dat u tijdens het onderzoek stilligt. Als u niet stilligt, kan de opname mislukken en moeten we deze overdoen. Het onderzoek bestaat uit meerdere opnames. Tijdens de opnames maakt het apparaat een hard tikkend en/of brommend geluid. Via een microfoon in de tunnel kunt u met de laborant praten. Als bescherming tegen het geluid van het MRI-apparaat krijgt u een koptelefoon op. Via de koptelefoon kunt u naar muziek luisteren van de radio.
Bij sommige onderzoeken is het nodig om een contrastmiddel te gebruiken. Mocht dit het geval zijn, dan dienen wij dit toe via een infuus in de ader van een arm. Het onderzoek duurt, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel, twintig tot dertig minuten.

Op tijd voor uw afspraak

Als u een afspraak heeft gemaakt, krijgt u uw afspraakbevestiging zo snel mogelijk van ons thuisgestuurd. Wilt u alstublieft op tijd aanwezig zijn voor het MRI-onderzoek, anders kan de afspraak eventueel niet doorgaan! Het onderzoek vindt plaats in op onze afdeling radiologie.

De uitslag

Bij een vervolgafspraak met uw verwijzend arts of specialist, bespreekt deze de resultaten van het onderzoek met u.

Contact

Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie op 015 - 260 39 91.

Mocht u uw afspraak willen veranderen of afzeggen, dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk door te geven, maar in elk geval 24 uur van tevoren. Wij kunnen dan iemand anders in uw plaats helpen.


Foldernummer: 0752
Laatst bijgewerkt op: 04-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien