Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longfunctie
Kindergeneeskunde

Longfunctieonderzoek bij kinderen

Longfunctieonderzoek bij kinderen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw kind een longfunctieonderzoek krijgt. Tijdens veel onderzoeken ademt uw kind met een mondstuk en een neusklem via een apparaat. Zo kunnen wij het functioneren van de longen meten. De keuze voor een onderzoek is afhankelijk van het klachtenpatroon en/ of (chronische) ziekte. Bij het maken van de afspraak vragen wij u om bepaalde medicijnen niet aan uw kind te geven voor een onderzoek. Dit geldt voor inhalatiemedicijnen.

Op de dag van de afspraak meldt u zich samen met uw kind met een patiëntenpas bij de aanmeldzuil. Neemt u bij een bezoek aan ons ziekenhuis altijd een identiteitsbewijs en de patiëntenpas van uw kind mee. Heeft uw kind geen patiëntenpas? Op www.reinierdegraaf.nl leest u hoe u deze pas kan laten maken. Het is belangrijk dat u samen op tijd komt, zodat uw kind rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Indien nodig is het mogelijk dat er maximaal 1 ouder/begeleider mee kan met het onderzoek.

Het onderzoek dat aangevinkt is, is voor uw kind van toepassing.

Met dit onderzoek meten we de hoeveelheid NO (= stikstofmonoxide) in de uitademingslucht.
NO is een gas waarmee een luchtwegwandontsteking gemeten kan worden, wat kan voorkomen bij astma. De longfunctieanalist vraagt uw kind om maximaal in te ademen, hierna ademt uw kind via een apparaat 6 seconden uit.

Voorbereiding onderzoek

Voor dit onderzoek mag uw kind één uur voor de meting NIET meer eten, drinken (en roken). En uw kind dertig minuten voor het onderzoek niet laten sporten of zwaar lichamelijke inspanning laten verrichten.

Tijdens dit onderzoek meten wij de inhoud van de longen en de kracht van de in- en uitademing. Hiervoor vragen we uw kind een aantal ademhalingsoefeningen te doen, bijvoorbeeld diep en krachtig maximaal in- en uitademen. Deze oefeningen worden na 10 minuten herhaald nadat er een luchtwegverwijdend medicijn (Salbutamol 400) ingeademd is. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar soms wel vermoeiend.

Voorbereiding onderzoek

Voor dit onderzoek moet uw kind met de inhalatiemedicijnen stoppen (zie medicatielijst).



Dit onderzoek is om een eventuele verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen vast te stellen. Dit wordt met een ademhalingsoefening gemeten. Uw kind krijgt een neveldamp van bepaalde concentraties histamine ingeademd. Histamine is een stof die de luchtwegen kan vernauwen. Na elke verneveling herhalen wij de ademhalingsoefening. Zodra er een longfunctiedaling van 20 procent of meer optreedt, stopt de inhalatie met histamine. Hierna krijgt uw kind een luchtwegverwijdend medicijn ingeademd, waarna de klachten over het algemeen snel verdwijnen. Met dezelfde ademoefening wordt de longfunctie na 10 minuten gecontroleerd.

Voorbereiding onderzoek


Bij dit onderzoek meten we, hoe uw kind zich kan inspannen en waarom er eventuele kortademigheidsklachten bij inspanning ontstaan. Hierbij maken wij gebruik van een loopband. Laat uw kind dus gemakkelijk zittende kleding en goede (sport) schoenen aantrekken. Voordat uw kind 8 minuten gaat hardlopen, wordt een ademoefening gedaan die na het lopen een aantal keren wordt herhaald. Tijdens de test houden we de hartslag en zuurstofverzadiging in het bloed in de gaten door middel van een vingerclip en/of een hartslagmeter om de borst. Na het onderzoek krijgt uw kind de gelegenheid om zich op te frissen. Dit onderzoek vergt veel inspanning, daardoor kan het kind dit als belastend ervaren.

Voorbereiding onderzoek

Voor dit onderzoek moet uw kind de inhalatiemedicijnen stoppen (zie medicatielijst).




70
Basaal metabolisme betekent ruststofwisseling.
Deze benaming staat voor de hoeveelheid energie die nodig is om basisprocessen in het lichaam te laten plaatsvinden.
Basisprocessen zijn: ademhalen, de groei van weefsel, de spijsvertering, de schildklierfunctie, enz. Kortom, de energie die nodig is als men niets doet.
Tijdens deze test ligt uw kind op een onderzoeksbank in een verduisterde kamer en ademt via een ademkap, zie foto.
Belangrijk is dat uw kind zo ontspannen mogelijk ligt. Neem eventueel een rustig muziekje mee.

Voorbereiding onderzoek

Voor dit onderzoek MOET uw kind nuchter zijn vanaf 22.00 uur de avond ervoor en in de ochtend zich minimaal inspannen (niet fietsen, geen tanden poetsen, geen kauwgom nemen.)
Op de dag van dit onderzoek geen inhalatiemedicatie gebruiken.
Als er op dezelfde dag nog andere onderzoeken plaatsvinden, adviseren we u wel om iets te eten mee te nemen.

Extra informatie

U vindt meer informatie over longziekten op onze website: www.reinierdegraaf.nl.

Contact

Zijn er voor u nog vragen of onduidelijkheden, neemt u dan contact op met de polikliniek Longziekten via telefoonnummer: 015 - 260 31 40. Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0494
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien