Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie

Leukoplakie van het mondslijmvlies

Leukoplakie van het mondslijmvlies

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Wat is leukoplakie?

Leukoplakie is een witte aandoening van het mondslijmvlies op een verdikking van het oppervlak, vergelijkbaar met eeltvorming op de huid. Roken wordt als de belangrijkste oorzaak gezien. Soms is er geen duidelijke oorzaak aanwezig. Leukoplakie kan op iedere plaats in de mond voorkomen. Soms komt het voor op meer plaatsen tegelijk en kan het gepaard gaan met klachten van een schrijnend, branderig gevoel. In een klein percentage van de gevallen kan leukoplakie kwaadaardig worden en overgaan in mondkanker.

Het stellen van de diagnose

In sommige gevallen is het nodig om een weefselstukje uit het veranderde slijmvlies weg te nemen. Dan kan er onder de microscoop worden bekeken of eventueel sprake is van beginnende kwaadaardige veranderingen.

Behandeling

Patiënten die roken worden dringend geadviseerd hiermee te stoppen. Sommige leukoplakieën blijken dan na enkele maanden volledig te verdwijnen. Gebeurt dit niet, dan wordt verwijdering van de leukoplakie overwogen. Dit kan operatief of met behulp van laserstralen waarbij de leukoplakie wordt verdampt. Bovenstaande behandelingen vinden over het algemeen poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving.

Controle

Is bij u een leukoplakie geconstateerd, dan zult u in ieder geval regelmatig voor controle moeten komen. Dit geldt ook voor patiënten die al behandeld zijn voor hun leukoplakie. Een enkele keer kan de leukoplakie terugkomen of ontstaan er nieuwe leukoplakieën. De controles zullen over het algemeen om de 3-6 maanden plaatsvinden. In sommige gevallen kunnen deze controles aan de tandarts worden overgelaten.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Mond-kaak en aangezichtschirurgie: 015 - 260 38 11. De polikliniek is te bereiken van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.

Bij spoedklachten buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene nummer van het Reinier de Graaf: 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0519
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien