Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Kijkoperatie van de stembanden

Kijkoperatie van de stembanden

Laryngoscopie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u binnenkort in ons ziekenhuis wordt opgenomen voor een onderzoek en zo nodig de behandeling van uw stembanden. Dit laatste gebeurt met een (kijk)operatie, ook wel laryngoscopie genoemd. Hierin leest u wat er voor, tijdens en na deze operatie gebeurt.

Waarom krijgt u een (kijk)operatie?

U heeft last van heesheid of keelpijn. De kno-arts vermoedt dat de oorzaak hiervan een probleem aan uw stembanden is. Tijdens de laryngoscopie kan de kno-arts met een metalen buis uw stembanden bekijken en eventueel meteen behandelen. Wij verrichten de operatie onder algehele anesthesie (narcose). In de meeste gevallen komt u ’s morgens en kunt u later op de dag ons ziekenhuis weer verlaten.

De voorbereidingen op uw operatie

Vóór de operatie gaat u naar het preoperatief spreekuur waar wij uw lichamelijke conditie onderzoeken. De anesthesioloog van het spreekuur informeert u onder andere over de narcose. Voor de operatie moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u niet mag eten en drinken. Leest u als voorbereiding hierop onze patiënteninformatie Operatie. In deze folder vindt u meer informatie over een operatie. U ontvangt deze folder op de polikliniek of kunt u vragen aan de anesthesioloog en is ook te vinden op onze website www.reinierdegraaf.nl.

Uw operatie

Voor de operatie krijgt u voor de bescherming van uw gebit een gebitsbeschermer in uw mond. De kno-arts brengt daarna een metalen buis uw mond in. U merkt hier niets van, omdat u onder narcose bent. Via een microscoop onderzoekt de arts uw stembanden. Het lukt niet altijd om de buis in te brengen. Dit kan te maken hebben met de stand van uw tanden en kiezen, een wervelartrose of een korte nek. Dit komt echter zelden voor. De operatie duurt ongeveer dertig minuten.

Na de operatie

Na de operatie is het belangrijk dat u uw stem enige tijd rust geeft. Dit is nodig om het wondje op de stemband te laten genezen. U mag dan niet praten. De kno-arts heeft vooraf met u besproken hoelang u stemrust moet houden. In een enkel geval (afhankelijk van hoe de operatie verloopt) hoort u dit op de dag zelf. Na de operatie (inclusief de stemrust) is de stem niet altijd meteen helder. Dit is heel natuurlijk. Als u een beroep heeft waarbij u veel moet spreken, moet u rekening houden met een revalidatieperiode van 4 tot 6 weken. U krijgt stemtraining van een gespecialiseerd logopedist om uw stem weer goed te krijgen.

De logopedist

De kno-arts verwijst u door naar een logopedist met bewezen ervaring in dit vakgebied. U krijgt bij uw ontslag een controleafspraak mee voor de logopedist. De logopedist heeft u meestal voor de operatie al ontmoet. Na de operatie gaat hij of zij met u de stemtraining doen.

Mogelijke complicaties

Operaties aan de stembanden verlopen bijna allemaal zonder complicaties. Een zeldzame complicatie (minder dan 1 procent) is beschadiging van de voortanden door de metalen buis.

Contact

Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website www.reinierdegraaf.nl.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60


Foldernummer: 0419
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien