Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde

Informatie voor ouders over Covid-19

Informatie voor ouders over Covid-19

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij kinderen verloopt een besmetting met het nieuwe coronavirus (COVID-19 en officiële naam SARS-CoV-2) over het algemeen mild en maken wij ons niet méér zorgen dan bij andere verkoudheidsvirussen. Kinderen kunnen een infectie oplopen en anderen besmetten, maar worden over het algemeen niet ziek of slechts kort en niet ernstig ziek, waarschijnlijk vergelijkbaar met het doormaken van een (heftige) verkoudheid. Veelal is geen speciale behandeling nodig, anders dan ‘uitzieken’ en eenvoudige ondersteunende maatregelen (voldoende drinken, paracetamol). Er zijn maar weinig kinderen bij wie de klachten zo ernstig verlopen dat een opname in een ziekenhuis of een IC-behandeling nodig is.

Adviezen over behandeling

Voorkomen van een infectie met het coronavirus

Vaccinaties binnen het Rijksvaccinatieprogramma

Adviezen over naar school gaan

Voor de meeste patiënten zijn geen extra voorzorgsmaatregelen nodig, anders dan de gebruikelijke adviezen die u eerder met uw arts heeft afgesproken en de adviezen die het RIVM geeft. In zeldzame situaties kan het goed zijn om een aangepast advies te geven. In die gevallen zal de behandelend kinderarts maatwerk leveren over het wel of niet naar school kunnen gaan. In alle andere gevallen kunnen kinderen gewoon naar school.

Poliklinische controles

Adviezen voor speciale aandachtsgroepen

Afweerstoornis / auto-immuunaandoening

Als patiënten afweer verlagende medicijnen gebruiken, is er géén reden dit nu te stoppen of af te bouwen. Mogelijk is de reactie op het coronavirus zelfs minder heftig. Het advies is om met de ingestelde medicatie door te gaan. Er is op dit moment onvoldoende wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van pijnstillers als ibuprofen (neurofen) en diclofenac (zogenaamde NSAID’s) zorgt voor een ernstiger beloop van deze coronavirusinfectie. Ons advies is om ook deze (onderhouds)medicatie gewoon door te gebruiken. Voor behandeling van pijn bij koorts of pijnklachten heeft het gebruik van paracetamol (zoals altijd) de voorkeur.

Astma / Longziekten

Er zijn maar weinig ‘harde’ gegevens over kinderen met chronische ziekten zoals longaandoeningen die een coronavirusinfectie doormaken. Ervaringen van kinderartsen in China en Italië zijn echter ‘geruststellend’, in die zin dat het lijkt dat kinderen met onderliggende aandoeningen en ziekten niet zieker door het coronavirus worden dan door andere virussen.
Voor alle kinderen met astma geldt dat de gebruikelijke behandeling ‘gewoon’ door moet gaan, behalve als de behandelend (kinder)arts dit anders adviseert.
Bij toename van klachten kan een bezoek aan de spoedpoli of Spoedeisende hulp (SEH) nodig zijn. Dan zal er meestal eenzelfde behandeling volgen zoals u gewend bent, maar zullen we de voorzetkamer gebruiken voor het geven van extra ventolin. Het is belangrijk dat u de eigen voorzetkamer van uw kind meeneemt naar de spoedpoli/SEH omdat in geval van corona besmetting/verdenking de voorzetkamer niet meer gebruikt kan worden voor andere kinderen en er op die manier een tekort ontstaat in het ziekenhuis.

Dus:

Bijnierschorsinsufficiëntie

Bij een kind met bijnierschorsinsufficiëntie die goed is ingesteld op medicatie lijkt een infectie met het coronavirus niet ernstiger te verlopen dan bij gezonde kinderen.
Het advies voor de patiënten met onderhoudsdosering hydrocortison of die als opdracht hebben om een stress-schema te gebruiken is: gebruik het afgesproken stress-schema bij koorts, pijn, stress (verjaardag), enzovoorts.

Diabetes

In de media wordt veel gesproken dat mensen met diabetes kwetsbaarder zijn als ze besmet raken met het nieuwe coronavirus. Binnen deze risicogroep worden vooral diabetes patiënten (zowel type 1 als 2) op hogere leeftijd bedoeld, patiënten met een hoog HbA1c en patiënten met complicaties. Bij een kind met diabetes type 1 lijkt een infectie met het coronavirus niet ernstiger te verlopen dan bij gezonde kinderen. Wel kan een infectie tot ‘ontregeling’ leiden waarvoor aanpassingen in de behandeling nodig zijn.

Het advies is om de algemene en strenge adviezen van het RIVM te volgen. Het is en blijft belangrijk om je bloedglucose goed in de gaten te houden en bij te sturen. Misschien is deze periode juist een goed moment om zo goed mogelijk voor je diabetes te zorgen!

Mocht je ziek worden, hou dan je diabetes goed in de gaten zoals je dat normaal ook bij ziek zijn doet en volg de adviezen die je daarover van het diabetes team hebt gekregen.

In deze tijd gaat de diabeteszorg gewoon 24 uur per dag en 7 dagen in de week door.
Bij niet spoedeisende vragen willen we jullie vragen zoveel mogelijk gebruik te maken van mailcontact met Liesbeth Spoelstra (L.Spoelstra@rdgg.nl) of Marly Duijndam (M.Duijndam@rdgg.nl).

De normale poli afspraken vinden zoveel mogelijk telefonisch plaats. Daarvoor is het heel belangrijk dat het diabetes team op tijd de uploads of informatie van bijvoorbeeld je pomp, Freestyle Libre of sensor binnen hebben.

Erfelijke en aangeboren aandoeningen: kwetsbare kinderen, zoals kinderen met (zeer) ernstige meervoudige problematiek, kinderen met syndromen, kinderen met neurologische- of stofwisselingsziekten of met andere chronische ziekten


Neonatologie

Overdracht van het coronavirus van moeder op kind komt nauwelijks voor. Het aantal baby’s in de wereld dat ernstig ziek is geworden door een besmetting met het coronavirus is erg laag. Er zijn dus ook géén extra maatregelen nodig als uw kind te vroeg geboren is of een laag gewicht had bij de geboorte naast de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen zoals goed uw handen wassen (handhygiëne). Dit geldt ook voor de te vroeg geboren kinderen met longproblemen zoals BPD.

Oncologie



Foldernummer: 0374
Laatst bijgewerkt op: 16-10-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien