Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Kindergeneeskunde
Neonatologie

Inbakeren

Inbakeren

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Sommige baby’s hebben moeite om rustig te slapen. Baby’s met slaaptekort huilen veel, zijn ontevreden en overactief, kunnen problemen hebben met drinken en moeite hebben om prikkels van binnen of buiten hun lichaam te verwerken.
Huilen en oververmoeidheid kunnen vervolgens bij ouders leiden tot onzekerheid, bijvoorbeeld over de (borst)-voeding of de gezondheid van de baby.


Door middel van inbakeren ervaren veel baby’s een gevoel van veiligheid en geborgenheid, vergelijkbaar met in de baarmoeder. Ze gaan meer slapen en minder huilen.

Wanneer beginnen met inbakeren

De eerste stap naar meer rust is regelmaat, voorspelbaarheid en prikkelreductie.
Wanneer geboden adviezen hierover onvoldoende effect hebben, kan inbakeren als aanvullende interventie toegepast worden.

Wat is inbakeren

Inbakeren is het (strak) in doeken wikkelen van een baby van schouders tot en met voeten. Ter hoogte van de armen strak, ter hoogte van de benen los.
Door inbakeren wordt een baby begrensd in zijn (onwillekeurige) bewegingen, zodat hij zich gemakkelijker kan overgeven aan de slaap.

Doel van inbakeren

Bovenstaande doelen kunnen er tevens aan bijdragen dat de interactie tussen de ouder en kind positief beïnvloed wordt en de hechtingsrelatie geoptimaliseerd wordt.

Indicatie om uw kind in te bakeren

Na toestemming van de behandelend arts


Wanneer mag uw kind niet ingebakerd worden

Wat heb je nodig

Inbakeren kan op twee manieren. Door middel van:
InbakerdoekInbakeren

Veilig inbakeren

Wanneer u besluit om uw baby in te bakeren, is het belangrijk om dit zo veilig mogelijk te doen. Veilig inbakeren houdt in dat de inbakerdoek niet losraakt, dat je baby zich er niet uit kan wurmen, dat de heupontwikkeling van de baby niet belemmerd wordt en dat een ingebakerde baby niet op zijn buik kan rollen. Veilig inbakeren is een onderdeel van veilig slapen, dus ook het bed van de baby en het beddengoed moeten veilig zijn.

Wanneer een deskundige een goedkeuring heeft gegeven voor het inbakeren en u volledig geïnformeerd bent, kunt u uw baby inbakeren. Hieronder volgen een aantal punten die van belang zijn voor het inbakeren:
Andere beschikbare methoden (inbakerslaapzakken; o.a. Puckababy, Meyco, Ergococoon, Woombie) zijn een vorm van lichamelijk begrenzing, maar geen officiële vorm van inbakeren.

Hoe moet je inbakeren

Het is van belang om het inbakeren van een deskundige aan te leren. Neem hiervoor contact op met het consultatiebureau. In het ziekenhuis kunt u informatie en hulp vragen over inbakeren aan een neonatologieverpleegkundige, kinderverpleegkundige of een medisch pedagogisch hulpverlener.

Wanneer moet je inbakeren afbouwen

Het afbouwen van het inbakeren is afhankelijk van de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling van uw baby. Het officiële advies is om vanaf 4 maanden te starten met het afbouwen van het inbakeren. Baby’s vanaf 6 maanden mogen niet meer ingebakerd slapen. De inbakerdoeken kunt u vervangen door een passende slaapzak voor uw kind.

Er zijn diverse manieren om het inbakeren af te bouwen:
Op deze manier kan de baby het inbakeren afwennen.

Let op: het steeds losser inbakeren van uw baby is géén veilige manier van afbouwen!

Waar kun je terecht voor vragen over inbakeren?
Bronnen:
www.veiligheid.nl
www.ncj.nl
www.inbakeren.nl
www.pacco.nl
protocol inbakeren Reinier de Graaf


Foldernummer: 0357
Laatst bijgewerkt op: 18-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien