Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNO: Keel-, Neus- en Oorheelkunde

Hoortoestel

Hoortoestel

Wat u moet weten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw gehoorprobleem door de kno-arts is beoordeeld. In uw geval kunt u uw probleem met horen en verstaan verminderen door een hoorapparaat te gaan dragen. In deze informatie leest u meer over hoortoestellen.

Verschillende hoortoestellen

Een hoorapparaat geeft u niet uw oude, goede gehoor terug. Een hoorapparaat is een elektronisch hulpmiddel dat het omgevingsgeluid versterkt. Er zijn tientallen verschillende soorten hoorapparaten: van heel eenvoudige tot heel ingewikkelde. De aard en mate van uw gehoorverlies zijn het meest bepalend voor het type hoorapparaat dat u nodig heeft. Van de kno-arts heeft u een recept meegekregen met daarop vermeld één of twee apparaten die goed aansluiten bij uw gehoorverlies.

Een proefperiode

Het is niet gezegd dat u direct de beste apparaten heeft. Dat hangt namelijk sterk af van de omstandigheden waarin u die apparaten gaat gebruiken. De ervaring leert dat er sterk individueel verschillende voorkeuren bestaan voor geluidskwaliteit en het bedieningsgemak van de diverse toestellen. Daarom hebben de voorschrijvers, de leveranciers van de apparaten, de verzekeraars en de patiëntenverenigingen afgesproken om een proefperiode van twee maanden te hanteren waarin u vrijblijvend verschillende apparaten mag proberen om tot de beste keuze te komen. Naast het uitproberen van het voorgeschreven toestel, kunt u uw audicien verzoeken om ook nog een ander type of merk te proberen. Het is uiteindelijk aan u om te bepalen aan welk toestel u de voorkeur geeft en of u één of twee hoorapparaten wilt dragen.

Bekostiging

Uw zorgverzekeraar vergoedt hoorapparaten. Hoorapparaten worden ingedeeld in categorie 1 t/m 5. Vallen de hoortoestellen binnen een van deze categorieën, dan krijgt u per apparaat een vergoeding voor de kosten. Hoortoestellen die buiten deze categorie 1 /tm 5 vallen moet u geheel zelf betalen. Informeer hierover bij uw zorgverzekeraar.

Audiciens

U kunt met uw recept naar een audicien (een fabrikant of verkoper van hoortoestellen) bij u in de buurt gaan. Daar helpt men u verder. Adressen van audiciens kunt u vinden op internet. Na afloop van de proefperiode krijgt u van de audicien een rapport mee. U komt hiermee terug naar ons spreekuur om de resultaten te controleren en eventueel de papieren voor de verzekering in orde te maken. U kunt voor dit spreekuur een afspraak maken via de polikliniek KNO.

Contact

Als u naar aanleiding van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze bespreken met uw kno-arts. Meer informatie over ons ziekenhuis vindt u op de website www.reinierdegraaf.nl.

Tijdens kantooruren kunt u bellen met Reinier de Graaf Delft 015 - 260 42 42. Buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp via ons algemene telefoonnummer 015 - 260 30 60


Foldernummer: 0406
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien