Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Diëtetiek

Het energie- en eiwitverrijkte dieet

Het energie- en eiwitverrijkte dieet

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een energie- en eiwitverrijkt dieet nodig heeft.
Een energie- en eiwitverrijkt dieet kan gebruikt worden bij ziekte, voor of na een operatie, bij gebrek aan eetlust of bij (teveel) ongewenst gewichtsverlies. Ook kan een energie- en eiwitverrijkt dieet ervoor zorgen dat het gewicht stabiel blijft.


Ondervoeding of een verminderde voedingstoestand

Ondervoeding betekent dat iemand een tekort aan energie (kilocalorieën), eiwitten en andere voedingsstoffen heeft. De belangrijkste risicofactor voor het optreden van ondervoeding is ziekte. Oorzaken van ondervoeding kunnen zijn een verminderde voedingsinname door een slechte eetlust of bijwerkingen van medicijnen (zoals misselijkheid, psychische problemen en moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken en vertering). Daarnaast kan ook door het gevolg van ziekte de behoefte aan energie en eiwitten verhoogd zijn, waardoor uw normale voeding niet meer voldoende is. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij operaties, koorts, infecties en/of wanneer u behandeld wordt met chemotherapie, radiotherapie en/of dialyse.

Er is sprake van ondervoeding als u in korte of langere tijd onbedoeld bent afgevallen. Dit houdt in: 3 kg in 1 maand of meer dan 6 kg in een half jaar of als het gewicht in verhouding tot de lengte (BMI) erg laag is. Ondervoeding kan bij iedereen ontstaan, ongeacht of u nu ondergewicht, overgewicht of een normaal gewicht heeft. Gewichtsverlies voor, tijdens en kort na een behandeling en/of operatie is ongunstig voor uw conditie en herstel. Dit komt vooral door de afname van spierweefsel, wat ook ten koste gaat van uw mobiliteit.

Wat kunnen wij u adviseren?

Energie- en eiwitverrijkt dieet

Als er sprake is van een (risico op) ondervoeding is het belangrijk verdere achteruitgang tegen te gaan met behulp van energie- en eiwitrijke voeding.

Eiwit is bij ziekte de belangrijkste voedingsstof voor herstel. Het is nodig voor het in stand houden van onze spieren, organen en voor het genezen van wonden. Veel eiwit zit in voornamelijk dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, ei, kaas en melk­produc­ten. Maar ook in plantaardige producten als peulvruchten en noten.

Kilocalorieën zijn naast eiwit ook hard nodig. Zij leveren energie en zijn de brandstofleverancier van ons lichaam. De hoeveelheid energie die u nodig heeft is afhankelijk van een aantal factoren. Deze behoefte kan tijdens ziekte flink verhoogd zijn. Kilocalorieën zitten vooral in vette en zoete producten zoals vette vis, vet vlees, volle melkproducten, brood, koek en gebak en olie.

Voordelen van een energie- en eiwitverrijkte voeding


Eetlust

De eetlust kan door verschillende oorzaken, zoals pijn, misselijkheid en spanningen verminderd zijn. Praktische tips om de eetlust te bevorderen:

Bewegen

Bewegen is goed voor uw conditie, spijsvertering en lichaamsgewicht. U bouwt hiermee uw spierweefsel op. Tijdens de opname wordt u soms beperkt om te bewegen, bijvoorbeeld door ziek zijn of een infuus of catheter. Dit hoeft geen belemmering te zijn. De verpleegkundige of fysiotherapeut kan u laten zien hoe u daarmee toch aan lichaamsbeweging kan doen. Wat wandelen of oefeningen in bed of op de stoel zijn goede opties.
In het verleden werd bij ziekte vaak bedrust geadviseerd. Tegenwoordig weten we dat (bed)rust ervoor zorgt dat spierweefsel sneller verloren gaat en de conditie achteruit gaat. Vraag eventueel advies aan uw fysiotherapeut.

Wegen

Het lichaamsgewicht is in veel gevallen een goede graadmeter om te zien of u voldoende voeding binnenkrijgt. Het is belangrijk uw gewichtsverloop in de gaten te houden door uzelf iedere week te wegen. Het liefst op dezelfde weegschaal en hetzelfde tijdstip. Ook tijdens opname is dit belangrijk. Wordt u niet gewogen, vraag er dan om bij uw verpleegkundige. Schommelingen van één à anderhalf kilo zijn normaal.

Praktische adviezen voor een energie- en eiwitrijke voeding

Algemeen


Ontbijt en lunch

Dranken

Tussendoor

Warme maaltijd


Kant- en klare energie- en eiwitrijke dranken

Indien u niet voldoende eiwit en energie via de voeding binnen krijgt is het mogelijk om een kant- en klare drinkvoeding als aanvulling te gebruiken. De kant- en klare drinkvoedingen worden o.a. geleverd door Nutricia, Abbott, Nestlé, Novartis en Fresenius Kabi. Raadpleeg uw diëtist voor verdere informatie over de mogelijkheden van de kant- en klare drinkvoedingen.


Foldernummer: 0135
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien