Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Orthopedie
Traumachirurgie

Gebroken heup; een Collumfractuur

Gebroken heup; een Collumfractuur

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u opgenomen bent wegens een gebroken heup ofwel een collumfractuur. In deze informatie leest u meer over de ingreep, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en wat u na de operatie kunt verwachten.

De opname

Vanaf de Spoedeisende Hulp wordt u opgehaald door de afdelingsverpleegkundige en naar de afdeling gebracht.
Op de afdeling vindt er een kort opnamegesprek plaats, waarin vooral het ongeval, uw ziektegeschiedenis en medicijngebruik aan de orde komen. Verder geeft de verpleegkundige u informatie over het verloop van de opname.

In ons ziekenhuis wordt gewerkt met zorgppaden voor patiënten met een collumfractuur. Er zijn twee zorgpaden:
Op de Spoedeisende Hulp wordt via een vooronderzoek bekeken of u naar huis kan of dat u moet revalideren in een verpleeghuis. Onze transferverpleegkundige zal indien nodig dit traject met u volgen.

De operatie

Tijdens de opname krijgt u fraxiparine. Dit is een injectie vlak onder de huid ter voorkoming van trombose. Deze injectie krijgt u ’s avonds tot het moment dat u weer naar huis gaat. Patiënten onder de tachtig jaar krijgen meestal bloedverdunners (tabletten), bij hen stopt de fraxiparine daarom al na enkele dagen.

De heup wordt in verband met infectiegevaar kort voor de operatie onthaard. Bij een heupoperatie wordt vaak een ruggenprik gegeven. Hierbij wordt het onderste gedeelte van uw lichaam verdoofd. Als de operatie achter de rug is, komt u op de uitslaapkamer. Hier verblijft u enkele uren voor controle. Wanneer uw toestand stabiel is, komt een verpleegkundige van de afdeling u ophalen en brengt u weer terug naar de afdeling. Op dat moment belt de verpleegkundige het thuis-front om hen over u te informeren. U heeft dan een infuus in de arm om extra vocht toe te dienen. Afhankelijk van de breuk zal worden bepaald hoe en met welke materialen de breuk zal worden hersteld, dit beslist de chirurg. De tijdsduur van de operatie hangt af van de breuk.

Hoe verder na de operatie

De eerste dag na de operatie wordt er eventueel een controle foto van de heup gemaakt om te kijken of de prothese goed geplaatst is. Het infuus wordt verwijderd indien u voldoende kunt drinken, u geen medicijnen meer via het infuus heeft en uw bloedonderzoek(HB-gehalte) goed is. Zo mogelijk zal de fysiotherapeut deze dag al met u oefenen. Het is raadzaam goede schoenen mee te laten brengen, dat wil zeggen stevige schoenen met een gesloten hiel en een lage hak. Dagelijks krijgt u looptrainingen van de fysiotherapeut, zo mogelijk in de oefenzaal.

Het ontslag

U krijgt bij ontslag van de verpleegkundige een stapeltje papieren. Hier zit onder andere een afspraak bij voor een controle röntgenfoto en een afspraak voor de poli van een van de chirurgen (eventuele hechtingen worden dan ook verwijderd).

Als u naar huis gaat zit er ook een aanvraag voor fysiotherapie bij. U dient zelf contact opnemen met een fysiotherapeut bij u in de buurt. (Mogelijk komt de fysiotherapeut bij u aan huis.)

U krijgt een recept mee voor medicijnen waarmee u in het ziekenhuis bent gestart. Als u het antistollingsmiddel sintrommitis gebruikt, moet u hiermee doorgaan tot zes weken na de operatie. De trombosedienst draagt zorg voor het gebruik van sintrommitis. Bij ontslag uit het ziekenhuis schakelt de verpleegkundige de trombosedienst in die bij u thuis komt bloedprikken. Voor meer informatie kunt u de folder van de trombosedienst raadplegen.
Als u in het zorgpad naar huis zit, streven we naar een ontslag binnen 5 dagen na de operatie.Bij het zorgpad naar een verpleeghuis streven we naar een ontslag binnen 4 dagen na de operatie, afhankelijk van de doorstroming van de verpleeghuizen.

De envelop die aan uw huisarts is gericht moet u bij uw huisarts afgeven of in de brievenbus stoppen. Wanneer u ergens anders dan thuis gaat revalideren of wanneer u thuiszorg krijgt, dan krijgt u ook een overdracht mee waarin staat wat er is gebeurd in het ziekenhuis, hoe het revalideren gaat en waar u nog hulp bij nodig heeft.

Tot slot

Wij zullen onze uiterste best doen om uw opname op de afdeling zo aangenaam mogelijk te laten verlopen. Mocht u naar aanleiding van deze folder nog vragen hebben dan kunt u altijd terecht bij een verpleegkundige.


Foldernummer: 0674
Laatst bijgewerkt op: 08-02-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien