Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Vaatcentrum

Gang van zaken bij het Vaatcentrum

Gang van zaken bij het Vaatcentrum

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u klachten heeft die waarschijnlijk te maken hebben met uw bloedvaten. Uw (huis)arts heeft u doorverwezen naar het Vaatcentrum van ons ziekenhuis. In deze informatie kunt u meer lezen over de gang van zaken binnen het Vaatcentrum.
Het Vaatcentrum heeft afdelingen in Delft, Voorburg, Naaldwijk en Ypenburg. In Voorburg zijn wij gespecialiseerd in de behandeling van spataderen (varices).


Het Vaatcentrum

In het Vaatcentrum zijn vier vaatspecialisten werkzaam: een nurse practitioner (verpleegkundig vaatspecialist) en arts-assistenten. Zij werken samen met andere specialisten, zoals een internist, een cardioloog en een longarts. Ook de fysiotherapeut, diëtist, wondverpleegkundige en andere hulpverleners kunnen zij inschakelen.

Verpleegkundig Specialist Vaatchirurgie

Bij een bezoek aan het Vaatcentrum komt u in contact met diverse hulpverleners en afdelingen. De spil van het Vaatcentrum is de verpleegkundig specialist. Zij brengt uw klachten volledig in kaart, verricht lichamelijk onderzoek en regelt de onderzoeken die u nodig heeft. Dit alles doet zij volgens vaste richtlijnen opgesteld door onze medisch specialisten. Deze medisch specialisten vormen samen met de verpleegkundig specialist uw behandelteam. Achter de schermen werken zij nauw met elkaar samen. Dat wil zeggen dat ze de behandeling en informatie over de patiënt zorgvuldig op elkaar afstemmen. Wij proberen uw onderzoeken zo veel mogelijk op één dag te laten plaatsvinden. Door deze werkwijze kunnen wij de zorg die u nodig heeft veel sneller en beter verlenen.

Afspraak bij het Vaatcentrum

Uw (huis)arts heeft u verteld waarom hij u doorverwijst naar ons vaatcentrum. Bij het maken van de afspraak krijgt u een medewerker van het Vaatcentrum te spreken. Zij stelt u enkele korte vragen, zodat duidelijk is waarom u komt. Wij maken een afspraak met u, zo nodig gecombineerd met aanvullende onderzoeken. U krijgt zo snel mogelijk een bevestiging van deze afspraak thuisgestuurd. Bij deze bevestiging zit een laboratoriumformulier voor bloedafname en een vragenlijst. Wilt u deze vragenlijst invullen voor uw polibezoek. Vergeet niet uw medicijnlijst mee te nemen, verkrijgbaar bij uw apotheek.

Bezoek aan het Vaatcentrum

Neemt u bij uw eerste bezoek aan ons Vaatcentrum uw identiteitsbewijs en patiëntenpas mee. Heeft u geen patiëntenpas? Op www.reinierdegraaf.nl/afspraak leest u hoe u deze pas verkrijgt.

Daarna laat u bloed afnemen in het laboratorium. Wilt u ervoor zorgen dat u twintig minuten voor de afspraak in de polikliniek aanwezig bent om bloed te laten afnemen?
Kijk voor openingstijden op onze website ww.reinierdegraaf.nl/patienten/bloedafnamelaboratorium.

U kunt ook op een andere dag naar het laboratorium gaan, als dit maar vóór uw eerste bezoek aan het Vaatcentrum is. Gaat u tijdens het eerste bezoek naar het laboratorium, dan verzoeken wij u zich na bloedafname te melden bij de aanmeldzuil van het Vaatcentrum. U gaat dan eventueel naar het volgende onderzoek (een looptest en/of duplex, zie verderop). Vervolgens gaat u naar verpleegkundig specialist en/of de arts u. Ons streven is om snel tot een diagnose te komen door de onderzoeken op dezelfde dag te laten plaatsvinden. Dit is niet altijd mogelijk. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Laboratoriumformulier

Wij controleren uw bloed onder meer op cholesterol, bloedsuiker en nierfuncties. Neem het u toegestuurde formulier voor bloedonderzoek mee naar het laboratorium. U moet nuchter zijn voor de bloedafname. Dat wil zeggen dat u acht uur voor de bloedafname niet meer mag eten en drinken. U mag echter wel uw medicatie innemen met een slokje water. Heeft u in de middag een afspraak met de specialist, dan kunt u ook in de ochtend of op een andere dag bij het laboratorium terecht. Heeft u suikerziekte en gebruikt u insuline of tabletten, dan hoeft u niet nuchter te zijn. U kunt gewoon medicijnen innemen en ontbijten zoals u gewend bent.

Looptest

Om te weten of er een stagnatie is in uw bloeddoorstroming meten wij de bloeddruk van uw armen en benen in rust en na inspanning. Dit laatste gebeurt met een test op een loopband. Het voordeel van een looptest is dat wij tegelijkertijd kunnen bekijken wat uw maximale loopafstand is en wanneer u pijn krijgt.

Duplex

Om de precieze plaats en de ernst van de vernauwing van de slagader te bepalen, doen wij een duplex. Hierbij plaatsen wij een taster (een soort microfoon) in een geleidende pasta op de huid boven de slagader. De daarbij ontstane geluidsgolven worden door de computer zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Het onderzoek duurt ongeveer dertig minuten en is pijnloos en zonder risico’s.

Contact

Mocht u nog vragen hebben over uw behandeling, stelt u deze dan gerust aan uw arts of de nurse practitioner (vaatverpleegkundige) via 015 - 260 42 13.

Als u behandeld bent in het Vaatcentrum en buiten kantooruren spoedeisende hulp nodig heeft, kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp: 015 - 260 38 45.

Vereniging voor Vaatpatiënten (VVVP): 030 - 659 46 51.


Foldernummer: 0847
Laatst bijgewerkt op: 14-03-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien