Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dermatologie

Fotodynamische therapie met daglicht

Fotodynamische therapie met daglicht

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
We willen u informeren over de behandeling van dunne of niet-hyperkeratotische en niet-gepigmenteerde actinische keratose (AK) in het gelaat, hoofdhuid en handen met fotodynamische therapie.

Wat is fotodynamische daglicht therapie?

Fotodynamische daglicht therapie (PDT) is een vorm van lichttherapie, waarbij de aangedane huidcellen door middel van een crème gevoelig worden gemaakt voor licht en daardoor afsterven. Deze cellen worden vervangen door nieuwe gezonde huidcellen. Het voordeel van deze behandeling, is dat deze comfortabel is en nauwelijks gepaard gaat met pijn omdat de werkzame stof beetje bij beetje wordt geactiveerd.

Verloop van de behandeling

Soms kan het zijn dat de arts u adviseert om 1 à 2 weken voor de behandeling de plekken in te smeren met salicylzuur 10% zalf.De PDT behandeling met daglicht is geschikt op dagen dat de temperatuur minimaal 15C graden is. De behandeling wordt niet aanbevolen op dagen dat het veel regent of als er veel regen wordt verwacht. Bij lichte motregen kan de behandeling in principe doorgaan. Neem in dat geval voor de zekerheid een paraplu mee op de dag van de behandeling.

Stap 1

De doktersassistente brengt een zonnebrandcrème aan op alle gebieden die gedurende de behandeling aan het daglicht worden blootgesteld. Er zal een voor de behandeling geschikte zonnebrandcrème ter beschikking gesteld worden. De zonnebrandcrème dient even in te trekken.

Stap 2

Het oppervlakkige deel van de aangedane huidcellen wordt verwijderd door deze voorzichtig weg te schrapen. Dit is vrijwel pijnloos. Direct daarna wordt de lichtgevoelige crème aangebracht. Deze crème wordt niet afgedekt.

Stap 3

Belangrijk is dat er 30 minuten zit tussen het aanbrengen van de crème en het blootstellen aan daglicht. Tevens is het belang dat u na 30 minuten ook echt start met de belichten/blootstellen aan daglicht. Dit betekent dat u na een half uur buiten moet zijn om de ingesmeerde huid aan het daglicht bloot te stellen. Deze 30 minuten kan worden benut om naar huis te gaan. Dit kan per fiets of auto. Indien u met het openbaar vervoer reist, houd dan rekening met dit tijdsbestek van 30 minuten. Start u later, dan heeft u de kans dat de behandeling pijnlijk wordt. De behandeling start vanaf het moment dat u gedurende twee uur aaneensluitend in het daglicht bent.
De daglicht PDT behandeling duurt 2 uur. Indien dit op enig moment belastend is, kunt u in lichte schaduw gaan staan of zitten (bijvoorbeeld onder een bladerdak van een boom). Bij motregen kan een afdakje of paraplu van dienst zijn om te schuilen. Een niet al te diep balkon is ook geschikt. U dient in deze gevallen goed contact te houden met het daglicht, ga daarom niet te ver onder het afdak of diep in het balkon staan.
Let er op bij plekken in het gelaat dat die voldoende licht krijgen. Als u voorovergebogen iets gaat lezen kan dit minder zijn en is de behandleing ook minder.


Stap 4

Verwijder na 2 uur de resterende lichtgevoelige crème met een nat washandje. Hierna dient u de rest van de dag binnen te blijven. Vermijd op de rest van deze dag fel licht (bijvoorbeeld in badkamers) en ga niet dicht bij de ramen zitten. Indien u toch naar buiten moet, dient u zich goed in te smeren met een zonbeschermingsproduct SPF ≥ 30 en bedek de behandelende zone met een doek, pet of hoed.

Vraag en antwoord

De zon heeft actinische keratose veroorzaakt, hoe kan het nu genezend werken?

Het daglicht bestaat uit twee componenten, zichtbaar licht en UV-straling (niet zichtbaar). UV-straling kan huidkanker veroorzaken. U wordt daar tegen beschermd tijdens de behandeling door het zonbeschermingsproduct dat voorafgaand aan de behandeling bij u is aangebracht. Het zichtbare licht activeert de werkzame stof uit de crème in uw huid.

Wat merk ik van de behandeling?

U kunt een zeer lichte mate van pijn ervaren tijdens de behandeling. Uit onderzoek is gebleken dat daglicht PDT zeer goed verdragen wordt.

Heeft u adviezen voor na de behandeling?

Vermijd blootstelling aan de UV-straling door uit de zon te blijven en uw huid met een hoog zonbeschermingsproduct (SPF ≥ 30) in te smeren. Draag beschermende kleding, bijvoorbeeld een hoofddeksel. Vermijd verweking met water van de behandelde huid tot twee weken na de behandeling (denk aan zwemmen of langdurig in bad). Het gebruik van een vocht inbrengende crème is aan te raden. Dit is van belang om optimaal herstel te bevorderen.

Mag ik gedurende de behandeling naar binnen? Moet ik dan de behandeling verlengen?

Wij adviseren u dit niet te doen. Moet u echter toch naar binnen, doe dit dan maximaal 5 minuten. Wanneer u langer binnen blijft, is er een kans dat u meer pijn gaat ondervinden tijdens de resterende tijd van de behandeling. De behandeling wordt verlengd met de tijd die u binnen was.

Wat gebeurt er als ik de behandeling vroegtijdig staak?

De belichtingstijd is niet voldoende en het uiteindelijke resultaat van de behandeling kan hierdoor minder goed zijn. Het beste is om een afspraak te maken met uw behandelend arts. Deze kan evalueren of de behandeling herhaald dient te worden.

Wat gebeurt er wanneer ik langer dan twee uur in het daglicht blijf?

Langer buiten blijven resulteert niet in een beter resultaat, maar zou wel ergere huidreacties of zelfs meer bijwerkingen tot gevolg kunnen hebben (roodheid, schilfering/korstvorming).

Wat moet ik doen als ik na twee uur vergeet om de resterende crème te verwijderen?

Vanaf het moment dat u beseft dat u vergeten bent de crème te verwijderen, dient u dit alsnog te doen.

Wat gebeurt er wanneer ik na de behandeling opnieuw naar buiten ga zonder bescherming?

U kunt meer last krijgen van huidreacties, zoals roodheid. Ook zou u een branderige pijn kunnen ervaren (vergelijkbaar met een verbrande huid die opnieuw zonder bescherming in de zon komt).

Moet ik me beschermen voor de zon de dagen na de behandeling?

Ja, alle aan de zon blootgestelde huid dient u in te smeren met een hoog zonbeschermingsproduct (SPF ≥ 30).

Wat kan ik verwachten van de behandelende zone de dagen na de behandeling?

De behandelde zone kan rood worden en wat branderig aanvoelen. Na enkele dagen kan er korstvorming optreden. U kunt deze plekken insmeren met vaseline of vette zonbeschermingsproduct (SPF ≥ 30). Dit zal geleidelijk verminderen in de volgende dagen, meestal is de korstvorming tussen dag drie en dag tien verdwenen. Na gemiddeld tien tot veertien dagen is vaak alles al genezen.

Hoe weet ik of de behandeling doorgaat bij slecht weer?

Wij nemen de dag voor of op de dag zelf contact met u op als de behandeling niet door kan gaan. Bij twijfel kunt u ook zelf contact opnemen met de polikliniek Dermatologie via onderstaand telefoonnummer.

Contact

Als er klachten optreden of als u nog vragen heeft, neem dan contact op met de polikliniek Dermatologie:
  • Locatie Delft 015 - 260 43 91


Foldernummer: 0106
Laatst bijgewerkt op: 22-02-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien