Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Facilitair bedrijf
Algemeen

Formaliteiten bij overlijden

Formaliteiten bij overlijden

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat een dierbare van u is overleden en wij u graag informeren over de formaliteiten die in deze moeilijke periode op u afkomen. Het zal voor u niet gemakkelijk zijn om in deze emotionele en verdrietige tijd alle zaken op orde te krijgen. Om u daarbij te helpen, hebben we in deze folder een aantal zaken omschreven die in de eerste fase na het overlijden van belang zijn. Ook laten we zien welke werkzaamheden door de mortuariumbeheerder en het ziekenhuis worden verricht en hoe de financiële afwikkeling hiervan is geregeld. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u deze natuurlijk altijd stellen aan één van onze artsen of verpleegkundigen.

Noodzakelijke zorg en wenselijke zorg

Bij de verzorging van het lichaam van uw dierbare wordt onderscheid gemaakt tussen noodzakelijke zorg en wenselijke zorg. De noodzakelijke zorg vindt direct na het overlijden plaats en wordt gedaan onder verantwoordelijkheid van de mortuariumbeheerder van het ziekenhuis. Denk hierbij aan het overbrengen van het lichaam van uw dierbare van een ziekenhuisafdeling naar het ziekenhuismortuarium en het verwijderen van materiaal, zoals infuusnaalden en katheters. De wenselijke zorg bestaat uit de vormen van zorg die de nabestaanden belangrijk vinden, zoals een rituele bewassing of het aantrekken van specifieke kleding. Deze handelingen worden verricht door een uitvaartverzorger. Nabestaanden hebben een vrije keuze in welke uitvaartverzorger zij hiervoor kiezen.

Mortuariumbeheerder

Nadat uw dierbare in ons ziekenhuis is overleden, wordt hij of zij overgebracht naar het ziekenhuismortuarium. Het verrichten van de daaropvolgende noodzakelijke zorg is door het ziekenhuis overgedragen aan een gespecialiseerde mortuariumbeheerder. Hij of zij haalt bijvoorbeeld het lichaam van uw dierbare op van een ziekenhuisafdeling en verwijdert zaken als infuusnaalden en katheters. Ook zorgt de mortuariumbeheerder voor de afhandeling van de noodzakelijke administratieve zaken en is hij of zij aanwezig bij de overdracht van het lichaam van uw dierbare aan de uitvaartverzorger.
Na het overlijden kunt u op de afdeling waar het overlijden heeft plaatsgevonden tijdelijk afscheid nemen van uw dierbare, voordat hij of zij naar het ziekenhuismortuarium wordt overgebracht. Wilt u hierbij de steun van een geestelijk verzorger, dan kan het verplegend personeel hem of haar voor u oproepen. De geestelijk verzorger kan in overleg met u en passend bij uw dierbare ook een (kort) afscheidsritueel uitvoeren. Het is niet mogelijk om met uw dierbare mee het ziekenhuismortuarium in te gaan. Met de door u ingeschakelde uitvaartverzorger kunt u afspraken maken over wanneer en op welke wijze u weer bij uw dierbare kan zijn.

Uitvaartverzorger

U schakelt zelf een uitvaartverzorger in voor de wenselijke zorg van uw dierbare, het transport naar een locatie buiten het ziekenhuis en het regelen van de uitvaart. U bent geheel vrij in de keuze voor een uitvaartverzorger. De medewerkers van het ziekenhuis en van het ziekenhuismortuarium kunnen u hierbij niet helpen. In de persoonlijke papieren van uw dierbare kan een verzekeringspolis aanwezig zijn. Is een dergelijke polis aanwezig, dan kunt u contact opnemen met de betreffende uitvaartverzorger of verzekeringsmaatschappij.

Wij raden u aan om zo snel mogelijk een uitvaartverzorger in te schakelen. Hij of zij helpt u bij het verrichten van de wenselijke zorg en neemt veel zaken die geregeld moeten worden van u over. Zo kan de uitvaartverzorger onder meer zorgen voor het afhandelen van de overlijdenspapieren en het regelen van de vereiste formaliteiten bij de gemeente waarin het overlijden heeft plaatsgevonden.

Mocht u deze formaliteiten zelf willen afhandelen, houd dan rekening met het volgende:

Kosten mortuarium

Aan de noodzakelijke zorg zijn geen kosten verbonden. Verder zal het gebruik van het ziekenhuismortuarium de eerste 3 uur na het overlijden niet in rekening worden gebracht. Bevindt uw dierbare zich na deze 3 uur nog steeds in het ziekenhuismortuarium, dan wordt om redenen van hygiëne een begin gemaakt met de koeling van het lichaam. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Als u een uitvaartverzorger inschakelt, dan verzorgt hij of zij de koeling van het lichaam buiten het ziekenhuis. Schakelt u kort na het overlijden een uitvaartverzorger in, dan kan deze doorgaans binnen 3 uur na het overlijden de verzorging van het lichaam van uw dierbare overnemen van het ziekenhuismortuarium.
De kostenberekening door het ziekenhuismortuarium gebeurt zonder tussenkomst van het ziekenhuis en de kosten maken geen onderdeel uit van het tarief van het ziekenhuis. Deze kosten zijn dan ook niet opgenomen in de zorgverzekering, maar wellicht wel in de uitvaartverzekering.

Mortuariumkosten bij obductie

De behandelend arts of de arts die de dood heeft geconstateerd, kan u om toestemming vragen voor een obductie. Bij een obductie, ook wel autopsie genoemd, onderzoekt de patholoog het
lichaam van uw dierbare. Dit gebeurt onder meer om de oorzaak van het overlijden vast te stellen of om onderzoek te doen naar de resultaten van een medische behandeling. Na de obductie is een normale opbaring mogelijk in een rouwkamer of woning.

Gedurende de obductie brengt het ziekenhuismortuarium geen kosten in rekening voor de koeling van het lichaam. Na afloop van de obductie worden er gedurende de eerste 3 uur ook geen kosten gerekend.

Mortuariumkosten bij donatie

Na een overlijden raadpleegt de behandelend arts het donorregistratiesysteem om na te gaan of uw dierbare als donor geregistreerd staat. Wanneer uw dierbare niet als donor geregistreerd staat, kan de behandelend arts alsnog toestemming aan de nabestaanden vragen voor donatie van weefsels en/of organen. Na de donatie is een normale opbaring mogelijk in een rouwkamer of woning.

Gedurende de verwijdering van weefsels en/of organen brengt het ziekenhuismortuarium geen kosten in rekening voor de koeling van het lichaam. Na afloop hiervan worden er gedurende de eerste 3 uur ook geen kosten gerekend.

Verwijdering pacemaker of ICD

Heeft uw dierbare een pacemaker, ICD of neurostimulator, dan is het noodzakelijk dat deze wordt verwijderd voordat hij of zij gecremeerd kan worden. De arts vraagt hiervoor uw toestemming. Er wordt een pacemaker/ICD-formulier ingevuld dat door u als nabestaande wordt ondertekend. De verwijdering wordt gedaan door de mortuariumbeheerder in het ziekenhuismortuarium of door uw uitvaartverzorger. Indien de mortuariumbeheerder de pacemaker, ICD of neurostimulator verwijdert, dan worden de kosten in rekening gebracht bij uw uitvaartverzorger.

Persoonlijke bezittingen

Wij raden u aan om de persoonlijke bezittingen van uw dierbare zo snel mogelijk na het overlijden op te halen van de verpleegafdeling waar hij of zij opgenomen was. Persoonlijke bezittingen die toch in het ziekenhuismortuarium terechtkomen, worden door de mortuariumbeheerder verzameld en beheerd. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor het kwijtraken van persoonlijke bezittingen.

Geen verzorging gewenst

Wanneer u vanwege religieuze of andere redenen niet wil dat uw dierbare in het ziekenhuismortuarium wordt verzorgd, dan is het belangrijk dat u dit direct na het overlijden meldt aan een verpleegkundige en/of de mortuariumbeheerder. Zorg er dan wel voor dat u zo snel mogelijk een zelfgekozen uitvaartverzorger inschakelt die de zorg van uw dierbare op zich neemt. Bevindt het lichaam van uw dierbare zich na 3 uur na overlijden nog steeds in het ziekenhuismortuarium, dan wordt om redenen van hygiëne alsnog een begin gemaakt met de koeling van het lichaam.

Persoonlijke wensen

Heeft u persoonlijke wensen wat betreft de verzorging van uw dierbare die de uitvaartverzorger (nog) niet kan doen, bespreek deze dan met een verpleegkundige en/of de mortuariumbeheerder. Zij zullen hun uiterste best doen om te kijken of zij u hierbij kunnen helpen.

Rouwbegeleiding

De afdeling Geestelijke Verzorging van het Reinier de Graaf ziekenhuis kan u in de maanden na het overlijden begeleiding bieden. U ontvangt daarover nog een brief van de directie van het ziekenhuis. Het Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) kan u informeren over gespreksgroepen voor rouwverwerking. Ook kunt u hier terecht voor literatuur over rouwverwerking. Het LSV is bereikbaar via de website www.steunbijverlies.nl of via telefoonnummer 033 - 461 6886.

Contactgegevens

Met vragen over de noodzakelijke verzorging van uw dierbare kunt u terecht bij de mortuariumbeheerder van Reinier de Graaf via telefoonnummer 015 - 251 11 85.


Foldernummer: 0198
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien