Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Borstkankercentrum
Oncologie

Endocriene therapie

Endocriene therapie

Behandeling borstkanker

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat uw arts bij u borstkanker heeft geconstateerd en endocriene therapie voorstelt. U leest in deze informatiefolder over de verschillende soorten endocriene therapie, de werking ervan en de mogelijke bijwerkingen. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u aanvullende vragen heeft. De contactgegevens vindt u aan het eind van deze informatiefolder.

Wat is endocriene therapie?

Algemeen

Het woord ‘hormoon’ komt van het Griekse woord hormaein, dat ‘aansporen, in beweging zetten’ betekent. Hormonen zijn stoffen die in het lichaam boodschappen overbrengen. Ze geven opdrachten om bepaalde processen in gang te zetten of juist te stoppen. Een aantal organen in ons lichaam heeft hormonen nodig om goed te kunnen werken. Sommige organen hebben ook hormonen nodig voor groei en ontwikkeling. Voorbeelden zijn de borstklier, schildklier, prostaat en het slijmvlies van de baarmoeder. Als in deze organen kanker ontstaat, is die vaak (voor een deel) afhankelijk van de aanwezigheid van hormonen. Zolang de hormonen aanwezig zijn, kan de tumor groeien. Zonder deze hormonen kan de groei van de tumor stoppen, kan de tumor kleiner worden of zelfs (tijdelijk) verdwijnen. Van dit verschijnsel maken we gebruik bij endocriene therapie.

De behandeling met endocriene therapie kunnen wij op verschillende manieren toepassen:
Endocriene therapie bestaat meestal uit het blokkeren van de werking of afname van de productie van eigen hormonen. Endocriene therapie kunnen we naast de behandeling met chemotherapie, radiotherapie of chirurgie geven. Bij endocriene therapie kan het wel enkele maanden duren voordat er effect optreedt.

Endocriene therapie bij borstkanker

Borstkliercellen hebben de hormonen oestrogeen en progesteron nodig om te functioneren en te groeien. Deze hormonen worden voornamelijk in de eierstokken gemaakt en gedeeltelijk ook in de bijnieren en in het onderhuids vetweefsel. De hormonen hechten zich aan de borstkliercellen op speciale hechtplaatsen: de receptoren. Borstkankercellen hebben vaak ook deze receptoren. Als dit het geval is, kunnen oestrogeen en progesteron zich hechten aan de tumorcellen. De tumorcel wordt dan gestimuleerd om te groeien. We noemen de tumorcel dan hormoongevoelig.

Hormoongevoelige tumor

Bij ongeveer 65 procent van de vrouwen die nog menstrueren, is de tumor hormoongevoelig. Bij vrouwen na de overgang ligt dit percentage rond 80 procent. Als de tumor hormoongevoelig is, kunnen we bij de behandeling van borstkanker endocriene therapie geven.

Endocriene therapie geven we soms als enige behandeling, maar kunnen we ook adjuvant geven. Dit betekent dat wij de ziekte aanvullend behandelen met endocriene therapie, nadat de tumor operatief is verwijderd en u eventueel chemotherapie en radiotherapie heeft ondergaan. De behandeling zorgt ervoor dat zeer kleine, niet opgemerkte kankercellen niet meer kunnen uitgroeien en daarmee uitdoven.
Soms schrijft de arts endocriene therapie voor wanneer nog wel een tumor en/of uitzaaiingen aanwezig zijn. De endocriene therapie kan dan bijdragen aan remming van de tumorgroei. We spreken dan van een palliatieve behandeling. Genezing is dan niet meer mogelijk, maar wel (langdurige) remming en de uitzaaiingen kunnen zelfs kleiner worden.

De werking van endocriene therapie

Endocriene therapie is gericht op het remmen of blokkeren van de geslachtshormonen. Op die manier wordt de groei van de tumor en/of van de uitzaaiingen afgeremd. Ook wordt de vorming van een nieuw gezwel uit een achtergebleven tumorcel of de groei van niet-genezen borstkanker geremd.

Hoelang duurt behandeling met endocriene therapie?

Vrouwen die een aanvullende (adjuvante) hormoonbehandeling krijgen, moeten deze medicijnen meestal vijf tot zeven en soms zelfs tien jaar gebruiken om de kankercellen zo goed en zo definitief mogelijk uit te schakelen. Vrouwen met uitzaaiingen die de endocriene therapie als palliatieve behandeling krijgen, gebruiken de medicijnen over het algemeen levenslang om de tumor te onderdrukken.

Het gebruik van endocriene therapie

Er zijn verschillende soorten endocriene behandelingen. Welke behandeling uw arts voorstelt, hangt af van verschillende omstandigheden, bijvoorbeeld of u al in de overgang bent en of het een aanvullende behandeling betreft of een palliatieve behandeling. Een aantal medicijnen, die de vrouwelijke hormoonwerking remmen zijn:


Het aantal fabrikanten van deze medicijnen is groot. Daardoor kunt u verschillende verpakkingen meekrijgen van uw apotheek. Waar u op moet letten is dat de vetgedrukte naam op het doosje staat. Dat is de werkzame stof.

Mogelijke bijwerkingen

Bij endocriene therapie kunnen bijwerkingen optreden. Of u last krijgt van bijwerkingen, hangt in de eerste plaats af van de functie die uw eigen hormonen hadden voordat de therapie deze uitschakelde of tegenwerkt. Met andere woorden, of u op dat moment voor, in of na de overgang was. Daarnaast worden bijwerkingen ook bepaald door het soort endocriene therapie. En natuurlijk reageert iedere patiënt anders op medicijnen, ook al gaat het om dezelfde behandeling.

Het lichaam heeft tijd nodig om aan de endocriene therapie te wennen. Bijwerkingen kunnen na verloop van tijd afnemen. Daarom adviseren wij u om bij het ervaren van bijwerkingen de behandeling niet direct te staken, maar deze een aantal weken (vier tot acht) te proberen.

De volgende bijwerkingen kunnen bij endocriene therapie voorkomen.

Overgangsverschijnselen (vervroegde overgang)

Als gevolg van de (vervroegde) overgang kunt u last krijgen van verschillende klachten:
Deze klachten kunt u ook krijgen als u al in de overgang bent.

Opvliegers

Opvliegers zijn de meest voorkomende overgangsklachten. Opvliegers worden veroorzaakt doordat bepaalde gebieden in de hersenen, verantwoordelijk voor de temperatuurregeling, verstoord worden door het beïnvloeden van de oestrogeenproductie.

Ongeacht de temperatuur komen opvliegers zowel overdag als ’s nachts en zowel binnenshuis als buitenshuis voor. Er zijn vrouwen die zo nu en dan een opvlieger hebben, anderen worden er vele malen per dag door overvallen. Ook ’s avonds en ’s nachts kunnen deze opvliegers zich voordoen. Uw nachtrust kan daardoor verstoord raken, waardoor u overdag vermoeid en prikkelbaar kunt zijn. Een opvlieger kan een aantal seconden duren, maar ook vele minuten aanhouden. Vaak gaat een opvlieger samen met een verhoogde hartslag en zweten. Vooral ’s nachts kunt u daardoor heftig zweten. Stress kan zorgen voor meer én hevigere opvliegers.

Wat u zelf kunt doen:
Let op!
Kruidenmiddelen en homeopathische middelen tegen opvliegers kunnen oestrogeenachtige effecten hebben. Deze kunnen dus uw behandeling voor kanker tegenwerken. Bespreek het altijd met uw arts voordat u deze middelen gaat gebruiken!

Vermoeidheid

Door de verandering in de hormoonhuishouding kunt u zich meer vermoeid voelen. Vermoeidheid kan ook ontstaan als gevolg van de ziekte, de behandeling en/of de psychische belasting. Deze vermoeidheid kan tijdens de behandeling langzaam minder worden. Het is mogelijk dat de vermoeidheid niet helemaal overgaat. De klachten die u kunt hebben als gevolg van vermoeidheid zijn bijvoorbeeld:
Wat kunt u zelf doen?

Concentratiestoornissen

Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen ervoor zorgen dat u meer moeite heeft om u te concentreren en dat u makkelijker dingen vergeet.

Stemmingsstoornissen

Door de verandering in de hormoonhuishouding kunt u gevoeliger voor stemmingswisselingen zijn. Vrouwen geven aan dat zij prikkelbaarder zijn, gemakkelijker geïrriteerd raken, sneller uit hun evenwicht raken, soms zodanig dat ze zichzelf niet herkennen. Depressieve gevoelens kunnen ontstaan als direct gevolg van de overgang, maar ook doordat u geconfronteerd wordt met het ziekte- en behandelproces.

Wat kunt u zelf doen?

Hoofdpijn

Er is een duidelijke relatie tussen hormonale verandering en hoofdpijn. Hoe het komt dat hormonen hoofdpijn of migraineaanvallen beïnvloeden, is onbekend.

Wat kunt u zelf doen?

Gewichtstoename

Tijdens een behandeling met endocriene therapie bij borstkanker kan het zijn dat uw gewicht blijvend met enkele kilo’s toeneemt. De oorzaak hiervan is niet precies bekend. Bepaalde endocriene therapie kan de eetlust verhogen, waardoor u in gewicht aankomt. Gewichtstoename tijdens endocriene therapie kan ook worden veroorzaakt doordat u vocht vasthoudt.

Wat kunt u zelf doen?

Veranderingen aan huid en haar

Door de hormonale veranderingen kan uw huid veranderen:
Wat kunt u zelf doen?
Smeer uw huid met regelmaat in met een verzorgende en vocht inbrengende lotion.

Dunner wordend haar
Door de behandeling met endocriene therapie kan uw haar dunner worden. Ook kunt u wat meer haarverlies hebben dan normaal. Bij endocriene therapie treedt echter nooit volledige kaalheid op, zoals wel het geval is bij chemotherapie.

Wat kunt u zelf doen?

Een droge vagina

Door de afname van oestrogeen worden de slijmvliezen droger en dunner. Behalve de slijmvliezen van ogen, neus en mond zijn het ook de slijmvliezen van de vagina die klachten kunnen geven. Zo wordt de vagina gevoeliger voor irritaties. Klachten waar u last van kunt hebben zijn:
Wat kunt u zelf doen?

Zo neemt u de medicatie in

Het is belangrijk dat u de tabletten elke dag op een vast tijdstip inneemt. Hierdoor bouwt u het gebruik van de medicatie in uw dagelijkse ritme in en verkleint u de kans om een dosering te vergeten. Het gewenste tijdstip mag u zelf bepalen. U hoeft de tabletten niet op een nuchtere maag in te nemen. Innemen kan met een glas water.

Als u last krijgt van bijwerkingen die invloed hebben op uw kwaliteit van leven, kunt u dit bespreken met uw arts of verpleegkundig specialist. Zij bekijkt dan samen met u hoe u deze klachten het beste kunt aanpakken.

Wanneer moet u contact opnemen?

Bij klachten die kunnen duiden op een trombosebeen of longembolie moet u contact opnemen met de verpleegkundig specialist van het borstkankercentrum via bovenstaand telefoonnummer van het borstkankercentrum. Ervaart u deze klacht buiten kantooruren of in het weekend, dan neemt u ook contact op met het bovenstaande telefoonnummer van het borstkankercentrum.

Contact

Als er thuis klachten optreden kunt u bellen met het Borstkankercentrum van maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 16.30 uur op 015 - 260 39 35.
Bij spoed ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend belt u naar de Spoedeisende Hulp van Reinier de Graaf ziekenhuis 015 - 260 38 45.

Meer informatie en contactgegevens vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0041
Laatst bijgewerkt op: 18-03-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien