Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

KNF: Klinische Neurofysiologische Onderzoeken

EEG na slaapdeprivatie

EEG na slaapdeprivatie

Elektro encefalogram

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een EEG na slaapdeprivatie krijgt. Hierin leest u over het onderzoek en hoe u zich hierop kunt voorbereiden. Als u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen via de gegevens aan het eind van deze informatie.

Wat is een EEG na slaapdeprivatie?

Bij EEG na slaapdeprivatie wordt de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd terwijl u doezelt en slaapt. Een EEG na slaapdeprivatie vindt plaats als het gewone EEG onderzoek niet voldoende gegevens heeft opgeleverd om uw klachten te verklaren.

Voorbereiding thuis

De dag voorafgaand aan het onderzoek komt u op uw normale tijd uit bed en doet u uw normale bezigheden. De nacht voorafgaand aan het onderzoek moet u opblijven: u blijft dus wakker. Gedurende de nacht kunt u zich bezighouden met allerlei activiteiten: schoonmaken, hond uit laten, lezen, televisie kijken, etc.. Let echter bij stilzittende activiteiten erop dat u niet in slaap valt! Wellicht kan iemand in uw omgeving u helpen bij het wakker blijven. U mag gedurende de nacht gewoon eten en drinken met uitzondering van koffie, thee, cola of chocolademelk. Het opwekkende middel in deze dranken (cafeïne) kan invloed hebben op de uitslag van het onderzoek.
Ook verzoeken wij u om niet, of zo min mogelijk, te roken.
Voor jonge kinderen is het niet nodig dat zij de hele nacht wakker blijven. Het tijdstip en aantal uren dat zij mogen slapen voorafgaand aan het onderzoek bepaald de arts.

Neemt u alstublieft niet zelf deel aan het verkeer. Wij adviseren u om u te laten brengen en halen voor het onderzoek!

Om storingen tijdens het onderzoek te voorkomen moet van te voren:

Het onderzoek

U ligt tijdens het onderzoek op een bed. U krijgt 2 banden om: een band om de ademhaling meten en een om de cap (is een soort badmuts) vast te maken.
Allereerst wordt uw hoofd en enkele plekjes op uw gezicht gepoetst met een watje met scrub (korrelige crème) Uw hoofd wordt daarna opgemeten met een centimeter en er worden rode streepjes op het hoofd gezet. Daarna krijgt u een cap met elektroden op het hoofd geplaatst. U krijgt ook enkele losse elektroden geplakt op het gezicht en de borst.

De elektroden in de cap hebben nog geen goed contact met de hoofdhuid. Dit wordt wel verkregen door het spuiten van enige gel tussen de elektrode en de hoofdhuid waarbij tevens een krasje op de hoofdhuid wordt gegeven. Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd enkele malen de ogen open en dicht te doen. Daarna zal de laborant aangeven dat u mag proberen te gaan slapen. Als het u tijdens het onderzoek niet lukt in slaap te vallen is dit niet erg.

Met behulp van een camera aan het plafond worden beeld- en geluidsopnamen gemaakt, zodat de arts bij het beoordelen van het onderzoek ook de videobeelden kan terugkijken.

Mocht u het prettig vinden op uw eigen kussen en/of in nachtkleding te slapen tijdens het EEG, dan dient u deze zelf mee te nemen van huis.

Tijdens dit onderzoek mag er niemand met u mee, omdat het stil moet zijn in de onderzoekskamer. Voor kinderen maken wij een uitzondering, maar er kan maar 1 persoon mee.

Het onderzoek is niet schadelijk en het meten van de hersenactiviteit voelt u niet. De voorbereidingen, het scrubben en de krasjes, worden soms als vervelend ervaren.
De gel en scrubcreme zijn, als er iets achterblijft aan de haren of op de kleding, met water heel gemakkelijk te verwijderen.

Duur van het onderzoek

Over het algemeen kunt u rekenen op ongeveer 75 minuten.

De uitslag

Na het onderzoek wordt geen informatie gegeven over de uitslag. Het onderzoek moet eerst worden uitgewerkt en beoordeeld door de arts.
U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw arts, die u op de hoogte zal stellen van de resultaten van het onderzoek.

Contact

Heeft u vragen naar aanleiding van deze folder of bent u onverwacht verhinderd voor uw afspraak, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie op telefoonnummer 015 - 260 38 42.




Foldernummer: 0386
Laatst bijgewerkt op: 14-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien