Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Pijncentrum

Doorbloedingsstoornis armen en benen

Doorbloedingsstoornis armen en benen

Sympatectomie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent patiënt van het pijncentrum in het Reinier de Graaf Gasthuis. U heeft in overleg met de pijnspecialist besloten uw pijn te laten behandelen.

Uitleg behandeling

U krijgt een behandeling tegen de pijn aan uw arm of been vanwege een doorbloedingsstoornis, een zogeheten thoracale of lumbale sympathicus blokkade. Wij passen deze behandeling vooral toe bij pijn aan de wervelkolom en/of de arm of het been en circulatiestoornissen van de arm of het been en bepaalde zenuwpijnen.

Voorbereiding op de behandeling

De behandeling

Thoracale of lumbale sympathicus blokkade is een behandeling waarbij de arts met één of meerdere naalden een zenuwbaan van het onwillekeurige (sympathische) zenuwstelsel blokkeert. Deze zenuwbaan loopt aan de voorzijde van de wervelkolom ter hoogte van de lendenwervels. Bij de sympathicusblokkade brengen wij met plaatselijke verdoving in uw rug naald(en) in onder röntgendoorlichting.

Nadat wij met röntgencontrast en een teststroompje de positie van de naalden hebben gecontroleerd, geven we een verdere verdoving. Daarna voeren wij de eigenlijke blokkade van de zenuwbaan uit met warmte (door radiofrequente RF-stroom) en een chemische vloeistof (alcohol of fenol). Op deze manier treedt er een langdurig effect van de behandeling op. Door deze behandeling verbetert de doorbloeding in uw arm of been en voet. In veel gevallen treedt pijnvermindering op. De behandeling duurt ongeveer twintig minuten.

Na de behandeling

Na afloop gaat u naar de uitslaapkamer op onze afdeling. Daar krijgen u en uw begeleider een kopje koffie of thee. Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 30 minuten na de behandeling weer naar huis. Houd wel rekening met eventueel krachtverlies.
Als de plaatselijke verdoving is uitgewerkt (ongeveer een tot enkele uren na de behandeling) kan er napijn of een bloeduitstorting optreden. Dit komt doordat de naald geplaatst wordt in geprikkeld gebied.

In veel gevallen treedt na de behandeling napijn op. Deze napijn kan enkele weken aanhouden. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. De eerste twee weken na de behandeling moet u rustig aan doen. Dit betekent niet zwaar tillen, niet sporten, geen fysiotherapie en niet overbelasten.

Mogelijke bijwerkingen

Er kan als gevolg van de behandeling een zwelling optreden van de arm of het been en/of de voet, omdat er meer bloed naartoe gaat dan voor de behandeling. Dit is van tijdelijke aard. Sommige mensen zijn of blijken allergisch te zijn voor röntgencontrastvloeistof. Dit uit zich in jeuk, huiduitslag en kortademigheid. In zeldzame gevallen leidt dit tot een ernstige bloeddrukdaling.

Tot slot

Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis een geldig legitimatiebewijs en uw zorgverzekeringspas mee. Zijn uw gegevens gewijzigd, wijzigt u dit dan bij de registratiezuil op de begane grond. Wij stellen het op prijs dat u zich tijdig meldt voor de afspraak op de 4e etage, gang E, bij de aanmeldzuil.

Contact

Als u nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met het Pijncentrum op 015 - 260 37 13.


Foldernummer: 0694
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien