Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dialyse
Diëtetiek

Diëtist op de dialyseafdeling

Diëtist op de dialyseafdeling

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u dialyseert in het Reinier de Graaf Gasthuis.

Inleiding

Op de dialyseafdeling werken verschillende disciplines samen om de juiste zorg aan patiënten te bieden. De diëtist maakt deel uit van dit behandelteam. Deze folder bevat meer informatie over wat de diëtist doet op de dialyseafdeling.

Waarom een diëtist

De diëtist is gespecialiseerd in het voorzien van een juist voedingsadvies rondom dialyse. De diëtist zal samen met u, uw huidige voedingspatroon bekijken en naar aanleiding hiervan een advies opstellen. Dit advies is een op maat gemaakt persoonlijk advies en is dus per patiënt verschillend.

De rol van voeding tijdens en na dialyse

Goede voeding is belangrijk tijdens ziekte. Een goede voedingstoestand draagt onder andere bij aan een goede weerstand, een optimale conditie en aan het voorkomen van complicaties. Een goede voedingstoestand zorgt dan ook voor een hogere kwaliteit van leven. Vanwege de nierziekten en de dialyse heeft het lichaam meer energie en eiwitten nodig, dan in de normale situatie. Een voedingspatroon met daarin de juiste hoeveelheid voedingstoffen is van belang voor een goede voedingstoestand. De diëtist kan u helpen om uw voeding aan te passen aan de situatie rondom dialyse.

Welke voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij dialyse?

Tijdens het consult van de diëtist zullen verschillende voedingsstoffen aanbod komen die tijdens dialyse extra aandacht verdienen.

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Tijdens dialyse is het belangrijk om voldoende eiwitten met de voeding binnen te krijgen, omdat een deel van de eiwitten tijdens dialyse het lichaam direct verlaat. De diëtist zal tijdens haar consulten met u bespreken wanneer uw voeding voldoende eiwitten bevat.

Zout

Gemiddeld eten Nederlanders te veel zout, ongeveer 9 gram per dag. Een teveel aan zout in het lichaam is schadelijk. Normaal gesproken regelen de nieren de hoeveelheid zout in het lichaam. Bij nierziekten, wordt het zout niet genoeg uitgescheiden en blijft er teveel zout in het lichaam achter. Hierdoor stijgt de bloeddruk en is er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bij eerder gediagnostiseerde hart- en vaatziekten kan een teveel aan zout zorgen voor een verslechtering van het hart en de bloedvaten. De diëtist zal tijdens haar consulten adviezen geven over hoe het zout in de voeding kan worden beperkt.

Fosfaat

Net als bij zout regelen de nieren normaal gesproken de hoeveelheid fosfaat in het lichaam. Bij dialyse wordt er een deel van het fosfaat uit het lichaam verwijderd. Toch kan er te veel fosfaat in het lichaam achterblijven, dit kan jeuk veroorzaken en uiteindelijk botontkalking en aderverkalking tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen moet het fosfaat in de voeding worden beperkt. In tegenstelling tot zout is dit niet bij alle dialysepatiënten het geval. Wanneer uw fosfaat in het bloed te hoog is zal de diëtist met u bespreken hoe het fosfaat in voeding kan worden beperkt.

Kalium

De nieren regelen normaal gesproken de hoeveelheid aan kalium in het lichaam. Tijdens dialyse wordt het teveel aan kalium uit het lichaam verwijderd. Toch kan het voorkomen dat er te veel kalium in het lichaam aanwezig blijft, dit is schadelijk voor uw hart. Alleen wanneer uw kalium in het bloed te hoog is zal de diëtist met u bespreken hoe het kalium in de voeding kan worden beperkt.

Vocht

Bij dialyse kunnen er problemen optreden met het reguleren van de hoeveelheid vocht in het lichaam, omdat er bij veel mensen weinig tot geen urine wordt geproduceerd. Hierdoor blijft er te veel vocht achter in het lichaam. Indien dit bij u het geval is, zal de diëtist met u bespreken hoe het vocht in het dagelijkse voedingspatroon kan worden beperkt

Het diëtistisch consult

Tijdens de consulten bespreekt de diëtist met u welke voedingsstoffen in uw dieet een aanpassing verdienen en hoe u dit het best kunt doen. Ook stemt de diëtist het gebruik van fosfaat- of kaliumbindende medicatie af op uw voedingspatroon.
De diëtist komt één keer per drie maanden langs om te kijken waar zij u bij kan ondersteunen met betrekking tot de voeding. Indien er eerder een consult nodig of gewenst is, kan de diëtist vaker langskomen.

Uw persoonlijke diëtist

Indien u start met dialyse zal u een vaste diëtist krijgen die gespecialiseerd is in voeding bij dialyse. Gedurende de dialyses zal uw persoonlijke diëtist u blijven begeleiden.

Heeft u nog vragen?

Mocht u naar aanleiding van de informatie in deze folder nog vragen hebben, dan kunt u dit met de dialyseverpleegkundige of diëtiste bespreken.


Foldernummer: 0124
Laatst bijgewerkt op: 16-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien