Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Borstkankercentrum
Oncologie

Diagnose Borstkanker en voorstadium van borstkanker

Diagnose Borstkanker en voorstadium van borstkanker

DCIS

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door

Polikliniekbezoek

De diagnose (voorstadium) borstkanker komt vaak onverwacht en brengt onzekerheid met zich mee. Na het horen van deze diagnose komt er veel op u af.

Persoonlijk behandelplan

Na het horen van de uitslag, zullen uw chirurg en verpleegkundig specialist samen met u een behandelplan op maat maken.
We bespreken de uitslagen van uw onderzoeken in een multidisciplinair (team) overleg. Dat wil zeggen dat alle betrokken specialisten met elkaar bespreken wat voor u de beste vervolgonderzoeken, behandeling en volgorde van behandeling is. Dit plan wordt met u afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Neem iemand mee naar het gesprek

Wij adviseren u om iemand mee te nemen naar de gesprekken in het ziekenhuis. U kunt het gesprek ook opnemen op uw mobiele telefoon. Wij vragen u dit vooraf te melden aan de arts of verpleegkundig specialist. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om de opnames te delen via bijvoorbeeld sociale media.

Informatie kan u helpen

Deze informatie is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts en verpleegkundig specialist. U kunt thuis alles nog eens rustig nalezen op onze website of in uw persoonlijke informatie dossier. U heeft toegang tot uw medische gegevens en afspraken via het online patiënten portaal; Mijn.reinierdegraaf.nl. U logt hiervoor in met uw DigiD.

Kankerregistratie

De Nederlandse Kankerregistratie verzamelt gegevens van iedereen in Nederland die kanker krijgt. Het is niet terug te leiden van welke persoon de gegevens afkomstig zijn. De gegevens gaan bijvoorbeeld over de soort kanker, de behandeling en het verloop. Deze gegevens worden gebruikt voor onderzoek over kanker. Wilt u niet dat wij uw gegevens registreren? Dan kunt u dit melden aan uw arts of verpleegkundig specialist.
Meer informatie vindt u op www.iknl.nl of www.kwfkankerbestrijding.nl.

Heeft u vragen over deze informatie?

Is bepaalde informatie niet duidelijk of heeft u vragen, stelt u ze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundig specialist.


De diagnose


Borstkanker en voorstadium van borstkanker (DCIS)

Er bestaan verschillende types borstkanker. Elk type vraagt een andere behandeling en soms andere onderzoeken.

De uitslag van uw biopt:

Voorstadium:
Hoofdtype:
Groeisnelheid:

Ki 67 …………%

Subtype borstkanker:
Diagnose borstkanker

Goedaardig of kwaadaardig

Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Alleen kwaadaardige tumoren noemen we kanker.
Kanker kan overal in het lichaam ontstaan. De soort kanker heet naar de plaats waar de ziekte begonnen is. De cellen van een kwaadaardige tumor kunnen zich overal in het lichaam verspreiden en ze kunnen overal in het lichaam gaan groeien. Dit heet uitzaaiingen. De algemene naam kanker is dus eigenlijk een naam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Elke soort kanker is weer anders. Iedere soort kanker geeft andere klachten en heeft een andere behandeling nodig.
Gezwel borstkanker

Kalkspatjes of calcificaties

Kalkspatjes of calcificaties zijn kleinere en grotere kalkophopingen in de borst, die zowel in de melkgangen als in de melkklieren kunnen voorkomen. Kalkspatjes kunnen goed- of kwaadaardig zijn of een voorstadium van borstkanker (DCIS).
https://www.borstkanker.nl/medische-informatie/wat-borstkanker/kalkspatjes-calcificaties

Voorstadium

Ductaal carcinoom in situ (DCIS)

DCIS wordt vaak ontdekt bij het bevolkingsonderzoek. DCIS vormt zich in de melkgangen van de borst. DCIS is ‘in situ’, wat betekent dat het niet is uitgegroeid naar omliggend weefsel en niet kan uitzaaien. DCIS is dus geen kanker. Uit DCIS kan wel een invasieve tumor ontstaan, die kan doorgroeien in omliggend weefsel. Deze vorm zou dus een voorloper van borstkanker kunnen zijn Het kan ook in combinatie met borstkanker voorkomen.

Er zijn 3 graden:

LCIS

LCIS geeft bijna nooit klachten. Het wordt daarom meestal bij toeval ontdekt. LCIS kan wel borstkanker worden, maar de kans hierop is heel klein. Meestal wordt het daarom niet geopereerd, maar gecontroleerd. De arts bespreekt dit met u. Als er voor controle gekozen wordt, gebeurt dit meestal met een jaarlijkse mammografie.

De verschillende types borstkanker, hoofdgroepen

Invasief carcinoom NST/invasief ductaal carcinoom

Deze vorm van borstkanker komt het meeste voor (80%) en ontstaat in de melkgang.
NST staat voor: van het Niet-Speciale Type en werd voorheen het ductale type genoemd (IDC).
https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/soorten-borstkanker/soorten-borstkanker

Invasief lobulair carcinoom

Ongeveer 15% van alle soorten borstkanker is een invasief lobulair carcinoom (ILC) en ontstaat in de melkklier. ILC-cellen liggen meer los van elkaar dan bij een invasief carcinoom NST, waardoor de tumor soms wat minder duidelijk afgrensbaar is. Op een mammografie of echografie is de tumor niet altijd goed te zien. Een MRI-scan kan dan uitkomst bieden.
https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/soorten-borstkanker/soorten-borstkanker

Zeldzame vormen

Er bestaat ook een aantal zeldzame vormen van borstkanker, bijvoorbeeld de ziekte van Paget, phyllodestumor, medullair carcinoom en tubulair carcinoom.
https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/soorten-borstkanker/zeldzame-vormen-van-borstkanker

Subgroepen

Hormoongevoelige borstkanker

Dit zijn de borstkankers die “positief” zijn voor de oestrogeen- en of progesteronreceptor. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron kunnen invloed hebben op de groei en deling van een tumor. Deze vorm wordt hormoongevoelige borstkanker genoemd. Het is voor de behandeling van belang om te weten of de tumor hormoongevoelig is.
https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/soorten-borstkanker/hormoongevoelige-borstkanker

HER2-positieve borstkanker

Bij 10% van de borstkankers is de HER-2-receptor “positief”. Er is dan veel HER2 aanwezig. HER2 is een eiwit dat de groei en deling van normale borstcellen regelt. Bij deze HER2-positieve borstkanker kan doelgerichte therapie worden toegepast (anti-HER-2-therpaie)
https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/soorten-borstkanker/her2-positieve-borstkanker

Triple negatieve borstkanker

Deze vorm van borstkanker is niet-hormoongevoelig en HER2-negatief. Triple negatieve borstkanker komt vaker voor bij jonge mensen en mensen met erfelijke aanleg voor borstkanker.
https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/soorten-borstkanker/triple-negatieve-borstkanker

Inflammatoire borstkanker

Inflammatoire borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker die zich snel door de borst verspreidt. Inflammatoir betekent ontstoken. De borst ziet er rood en gezwollen uit en voelt warm aan. Deze vorm van borstkanker komt gemiddeld bij wat jongere vrouwen voor en wordt ook wel ontstekingsborstkanker of mastitis carcinomatosa genoemd. https://www.kanker.nl/kankersoorten/borstkanker/soorten-borstkanker/inflammatoire-borstkanker

Meer informatie over soorten borstkanker vindt u op www.borstkanker.nl.


Foldernummer: 0050
Laatst bijgewerkt op: 09-01-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien