Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Dialyse

De kt/v-test

De kt/v-test

24 uur lang urine verzamelen

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u voor uw hemodialysebehandeling een kt/v-test krijgt. Voor deze test moet u urine van de afgelopen 24 uur inleveren. Ook neemt de dialyseverpleegkundige tijdens de eerste dialyse van de week voor en na de dialyse bloed bij u af. Met deze gegevens weten wij of de behandeling die u krijgt optimaal is. Aan de hand van de uitslag kunnen wij uw behandeling aanpassen. Wij voeren deze test ieder kwartaal of op indicatie uit bij mensen met diabetes.

De kt/v-test

Kt/v (spreek uit: k-t-over-v) drukt de efficiëntie van een dialysebehandeling uit. Het is een formule waarbij kt staat voor klaring x dialysetijd en de v voor het verdelingsvolume van het ureum (een afvalproduct in de lever). Voor deze test hebben wij informatie van u nodig. Daarom vragen wij u om eenmalig 24-uurs-urine in te leveren. Deze urine spaart u tijdens de langste periode tussen twee dialyses op. Ook zijn uw lengte en gewicht van belang voor de berekening. U krijgt een bokaal voor het sparen van de urine en twee buizen in een zakje mee naar huis.

Waarom urine van 24 uur?

De uitscheiding van stoffen door het lichaam via de urine kan onregelmatig of met een vast dagelijks ritme gebeuren. Daarom doen wij onderzoek in urine verzameld gedurende 24 uur.

Het verzamelen

Ktvtest 1Plak op elke buis die u heeft gekregen een sticker met daarop uw gegevens.

Ktvtest 2
Op de dag dat u met verzamelen begint, moet u eerst - direct na het opstaan - plassen in het toilet. Deze ochtendurine gebruikt u dus niet.
Daarna verzamelt u alle urine van de gehele dag en de daaropvolgende nacht in de bokaal. De ochtendurine van de tweede dag moet dus wél opvangen in de bokaal. Let op het tijdstip: deze moet hetzelfde zijn als het moment waarop u de vorige dag urineerde.

Ktvtest 3
Open de bokaal als u gaat urineren en leg de dop weg met het uitstekende deel van de dop omhoog. Raak hierbij het uitstekend deel van de dop niet aan!

Ktvtest 4
Vang de urine op in de bokaal. Als u klaar bent, sluit u de bokaal. Bewaar de bokaal rechtop op een donkere, koele plaats, het liefst in de koelkast.

De urine inleveren

Ktvtest 5
Zet de bokaal rechtop op een vlakke ondergrond (bijvoorbeeld op een tafel). Kijk op de bokaal hoeveel urine u heeft verzameld. Ieder klein streepje staat voor 100 milliliter. Schrijf op het etiket op het zakje van de buizen de totale hoeveelheid urine.

Ktvttest 6
Zorg dat de dop van de bokaal goed gesloten is. Keer de bokaal rustig drie tot vijf keer om, zodat de urine goed gemengd is. U mag niet schudden.

Ktvtest 7
Laat de bokaal steunen op een stevige ondergrond. Trek de beschermende sticker een stukje los (niet helemaal verwijderen), zodat het afnamepunt zichtbaar is.

Ktvtest 8
Houd de bokaal schuin, zodat de urine tegen de dop staat. Omdat de bokaal kan lekken, is een wastafel hiervoor een handige plaats. Druk de buis (mét de dop) in de opening van het afnamepunt. De naald gaat door de dop heen. Omdat de buizen vacuüm zijn, lopen ze vanzelf vol. Druk de buis (mét de dop!) in de opening van het afnamepunt. De naald gaat door de dop heen. Wacht tot de urine niet meer in de buis loopt en haal de buis er vanaf. Trek de buis van het afnamepunt. Herhaal deze procedure voor elke buis die u heeft gekregen.

Ktvtest 9
Gooi het restant van de urine weg in het toilet. Schroef de dop goed op de bokaal.
De bokaal kunt u daarna in de afvalcontainer gooien.

Ktvtest 10
Controleer of op het etiket op het zakje uw naam en verzamelgegevens juist staan vermeld. NB Mocht het vullen van de buizen niet lukken, neem dan de bokaal mee naar de dialyseafdeling.

Belangrijk om te weten
Wanneer u ook ontlasting krijgt, moet u toch eerst urineren en de urine in de bokaal doen. Wanneer u een keer urine vergeet op te vangen, moet u dit melden bij afgifte van de bokaal. Als u meer plast dan 3 liter heeft u een extra bokaal nodig en moet u meerdere bokalen inleveren. U kunt dan niet de buizen gebruiken.

De uitslag

De uitslag van de Kt/v-test krijgt u van uw nefroloog te horen.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen en of opmerkingen, laat het dan ons weten. Meer informatie en onze contactgegevens vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0129
Laatst bijgewerkt op: 21-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien