Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Correctie bovenoogleden

Correctie bovenoogleden

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u een correctie van uw bovenoogleden krijgt. In deze informatie kunt u lezen wat deze ingreep precies inhoudt, hoe u zich hierop kunt voorbereiden en wat de mogelijke risico’s en complicaties zijn. Als u vragen heeft, kunt u uiteraard contact met ons opnemen. De contactgegevens staat onderaan deze patiënteninformatie.

Algemeen

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij over het ooglid heen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan problemen geven bij het zien. Daarnaast is een vaak gehoorde klacht van onze patiënten dat ze vinden dat ze er moe of oud uitzien. Ook horen wij vaak dat zij tegen de wimpers aankijken. Soms krijgen zij hoofdpijn van het steeds omhoogtrekken van hun wenkbrauwen.
Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien.

Verslapping van de huid van het bovenooglid kunt u laten corrigeren met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (‘blepharo’ betekent ooglid en ‘plastiek’ komt van plastische chirurgie). Soms combineren we een bovenooglidcorrectie met een correctie van de onderoogleden of de wenkbrauwen.

Voorbereiding op uw operatie

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Aspro Bruis, kinderaspirine) verzoeken wij u dit te melden tijdens het eerste gesprek met de plastisch chirurg. U moet met het gebruik van deze medicijnen drie tot tien dagen vóór de operatie stoppen. U krijgt hierover instructies van uw arts.

Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie en draag geen make-up.

De operatie

Correctie van de bovenoogleden vindt meestal onder plaatselijke verdoving plaats in de polikliniek of in dagbehandeling. Voor de operatie krijgt u enkele kleine injecties vlak onder de huid van het bovenooglid. Zo kunnen wij het geheel verdoven. Vlak voor de operatie markeert de plastisch chirurg het huiddeel dat hij moet wegnemen. Tijdens uw operatie maakt de chirurg een snee in de plooi van het bovenooglid. Het huidoverschot, al dan niet gecombineerd met overtollig vetweefsel, kan hij nu weghalen. Het grootste deel van het litteken komt in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Dit zal na genezing niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Wanneer wij u in dagbehandeling opereren, blijft u na de ingreep nog een paar uur opgenomen op onze afdeling plastische chirurgie. Uw oogleden worden dan gekoeld. Na enkele uren mag u naar huis, maar u mag niet zelf autorijden.

Na de correctie

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. Echter, het komt bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Wij brengen geen verband aan. U kunt zich dus wassen en douchen na de operatie. Wij adviseren om thuis uw oogleden de eerste één tot twee dagen te koelen met natte kompressen of een ijsbril. U beperkt hierdoor zo veel mogelijk de pijn en de zwelling. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig. Na vijf tot zeven dagen verwijderen wij de hechtingen op de polikliniek.
U krijgt daarvoor een afspraak mee. Als de wond helemaal genezen is, mag u de huid weer insmeren en make-up aanbrengen. Meestal is dit twee weken na de operatie.

Risico's en mogelijke complicaties

Soms komt na een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloedlekkage voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Om de ogen te behoeden voor uitdroging, kan uw arts oogdruppels of zalf voorschrijven die het uitdrogen tegengaat.
Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig van aard. Echter, als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan in de loop van de tijd een nieuwe correctie nodig zijn. Ook als de oogleden niet geheel symmetrisch zijn, kan een nieuwe operatie nodig zijn. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voordat dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden of wat vochtophoping rond uw ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. In zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (een holte met vocht) ontstaan in het litteken. Deze cyste kunnen wij op onze polikliniek chirurgisch verwijderen.

Vergoeding voor de kosten

Het verschilt per verzekeraar en soort verzekering of u in aanmerking komt voor een vergoeding voor de kosten. Als u geen vergoeding krijgt, kunt u overwegen de ingreep voor eigen rekening te laten uitvoeren. Uw plastisch chirurg kan u informeren over de kosten.

Contact

Bij vragen kunt u ons bellen op werkdagen tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur op 015 - 260 39 40.
Meer informatie vindt u ook op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0711
Laatst bijgewerkt op: 17-05-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien