Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Mond- Kaak- en Aangezichtschirurgie

Candidose - schimmel

Candidose - schimmel

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U bent bij de kaakchirurg gekomen omdat u last heeft van een onaangenaam, soms pijnlijk en branderig gevoel in uw mond. De kaakchirurg heeft candidose van het mondslijmvlies bij u geconstateerd. Het kan ook zijn dat u geen klachten heeft, maar dat uw tandarts u heeft doorverwezen vanwege een vermoeden van candidose. De kaakchirurg heeft u het een en ander verteld over de mogelijke oorzaken en behandeling hiervan. Deze folder vat die informatie nog eens kort samen en geeft antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wie heeft er last van?

Bij ongeveer veertig procent van de bevolking kan candida albicans (een schimmel) in de mond worden aangetoond. Deze schimmel veroorzaakt onder normale omstandigheden geen klachten. Als de schimmel groeit en slijmvliesafwijkingen geeft, wordt over candidose gesproken. Candidose van het mondslijmvlies is niet besmettelijk. Er zijn lokale en algemene factoren die de groei van de schimmel bevorderen. Lokale factoren zijn langdurige irritatie (bijvoorbeeld een te oud of slecht passende gebitsprothese), slechte mondhygiëne, roken, lokaal gebruik van hormoon bevattend geneesmiddel (corticosteroïden), droge mond en/of bestraling van het mondholtegebied. Algemene factoren zijn afweerstoornissen, hormonale stoornissen, zoals suikerziekte en gebruik van geneesmiddelen, zoals antibiotica en corticosteroïden.

Verschijnselen

Candidose uit zich vaak door witte of rode slijmvliesveranderingen en soms alleen als gladde slijmvliesveranderingen die soms pijnlijk zijn en een branderig gevoel geven.

Behandeling

In alle gevallen wordt eerst naar eventuele lokale en algemene oorzakelijke factoren gezocht. Wanneer die niet aanwezig zijn of niet uitgeschakeld kunnen worden, wordt meestal besloten een anti-schimmelmiddel voor te schrijven. Als u een gebitsprothese draagt, moet u deze tijdens de behandeling reinigen en desinfecteren. 's Nachts kunt u de prothese beter uitlaten. Gebruik altijd de medicijnen volgens voorschrift.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Mond-kaak en aangezichtschirurgie: 015 - 260 38 11. De polikliniek is te bereiken van 08:30 uur tot 12:00 uur en van 13:00 tot 16:30 uur.

Bij spoedklachten buiten kantooruren kunt u contact opnemen via het algemene nummer van het Reinier de Graaf: 015 - 260 30 60.


Foldernummer: 0514
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien