Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Verloskunde- en kraamafdeling

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Gefeliciteerd, u bent zwanger! Tijdens een vorige zwangerschap bent u bevallen middels een keizersnede. In deze folder kunt u lezen wat dat in deze zwangerschap voor u kan betekenen.

Zorg op maat

Natuurlijk wilt u de beste zorg voor uzelf en uw baby. Daarom is het fijn te weten dat regionale verloskundigenpraktijken, de gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen en neonatologen van het Reinier de Graaf Gasthuis intensief samenwerken.

De eerste zwangerschapscontrole krijgt u in de verloskundigenpraktijk. Bent u echter bekend met stollingsafwijkingen of had u in het verleden een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of meerdere miskramen, dan vindt de eerste controle in het Reinier de Graaf Gasthuis plaats.

Elke verloskundigenpraktijk heeft een vaste gynaecoloog binnen het Reinier de Graaf Gasthuis als aanspreekpunt. De rol van de verloskundige blijft zoals u dat gewend bent. Alleen bespreekt de verloskundige uw zwangerschap in een overleg samen met gynaecologen en verloskundigen van het ziekenhuis.

Zo nodig wordt ook een kinderarts of neonatoloog geconsulteerd. Tijdens dit overleg wordt een risicoanalyse gemaakt. Op basis daarvan krijgt u uw eigen zorgpad, precies op maat. Hierin staat onder meer welke zorg, u waar krijgt. Bij de verloskundige als het kan, bij de gynaecoloog als dat nodig is. Gynaecologen en verloskundigen maken gebruik van elkaars expertise, zowel tijdens de zwangerschapsbegeleiding als tijdens de bevalling.

Toestemmingsverklaring

Om u tijdens de zwangerschap, bevalling en nazorg de best mogelijke zorg te verlenen, kan het noodzakelijk zijn om uw medische gegevens te delen met andere zorgverleners van Reinova Geboortegroep. Wij vragen u daarom het toestemmingsformulier te ondertekenen dat u ontvangt bij uw eerste controle.

Dankzij dit samenwerkingsverband, dat officieel “Reinova Geboortegroep” heet, is de geboortezorg in de regio Delft nog veiliger. Kijk voor meer informatie op www.reinierdegraaf.nl/reinova.

De keuzes die u heeft

Na een voorgaande keizersnede kies u (afhankelijk van de situatie) samen met de arts voor een vaginale bevalling of een geplande keizersnede. Een geplande keizersnede wordt bij voorkeur één week voor de uitgerekende datum gepland. Dit heeft te maken met de mate van rijpheid van de longen van uw baby.
Voor meer informatie over de keizersnede en bevallen, zie onze informatiefolders; “alles wat u moet weten over een keizersnede” en “bevallen”.

Vaginale bevalling

De voordelen van een vaginale bevalling

De kans van slagen

Vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad en kiezen voor een vaginale bevalling, hebben grote kans dat die bevalling slaagt. Als u eerder een vaginale bevalling heeft gehad, stijgt deze kans tot 90 procent. Deze kans is iets lager als:

Wat zijn de risico’s

Wanneer is een vaginale bevalling niet de beste keuze?

Er zijn redenen waarom een geplande keizersnede een veiliger optie is dan een vaginale bevalling:

Een geplande keizersnede

De voordelen van een geplande keizersnede (primaire keizersnede)

De voordelen van een geplande keizersnede zijn:

Wat zijn de nadelen

Plan voor de bevalling

Uw gynaecoloog maakt met u een plan voor de bevalling en bespreekt deze punten met u.

Wanneer neemt u contact op

Na een eerdere keizersnede is het advies om in het ziekenhuis te bevallen. Neemt u contact met ons ziekenhuis op zodra u regelmatige weeën of gebroken vliezen (vochtverlies) heeft. Uiteraard neemt u ook contact met ons op in geval van bloedverlies, minder leven voelen of andere klachten die u niet vertrouwt. Zodra wij hebben vastgesteld dat de bevalling op gang is gekomen, registreren wij continu de harttonen van uw kind.

In het geval van een geplande keizersnede neemt u contact op als de weeën beginnen, uw vliezen breken of als u bloedverlies heeft. Afhankelijk van de ontsluiting en de zwangerschapsduur voeren wij dan meestal uw geplande keizersnede vervroegd uit. Dat geldt niet wanneer de weeën en/of gebroken vliezen vóór 37 weken zwangerschapsduur optreden of als de ontsluiting vergevorderd is. Uw gynaecoloog of verloskundige beoordeelt dan wat voor u en uw kind het beste is.

Als de bevalling niet spontaan op gang komt

Als u niet vanzelf gaat bevallen vóór 41 weken of als er een medische indicatie is om u eerder te laten bevallen, bespreekt uw gynaecoloog met u de verschillende mogelijkheden. Uw arts kan besluiten om de bevalling in te leiden. Dit verhoogt het risico op littekenruptuur iets. Ook kunt u alsnog kiezen voor een geplande keizersnede.

Contact

Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw gynaecoloog, verloskundige of huisarts.
Renier de Graaf Gasthuis 015 - 260 30 60
Kraamafdeling 015 - 260 35 35
Spoed of klachten tijdens de zwangerschap 015 - 260 33 30
Start bevalling 015 - 260 32 30



Foldernummer: 0431
Laatst bijgewerkt op: 13-02-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien