Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Radiotherapie

Bestraling van hielspoor

Bestraling van hielspoor

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Hielpijn is een veel voorkomende klacht bij patiënten ouder dan 45 jaar. Vaak is dit het gevolg van een ontsteking in de peesplaat onder de voet. Het wordt vooral gezien bij mensen met een staand beroep en bij sporters, met name hardlopers. De pijn kan in de ochtend optreden bij het uit bed stappen of na rust.

Eerst wordt door de huisarts de diagnose gesteld mede door middel van het maken van een röntgenfoto van de voet. De foto toont meestal een stukje extra bot wat de pijnklachten onderhoudt. Deze pijn kan helaas ook zonder het stukje bot aanwezig zijn.
Bij patiënten vanaf 40 jaar is het een optie deze pijnklachten passend bij hielspoor te behandelen met bestraling.

Voorbereiding

Als behandeling ingezet wordt, zal er eerst een voetmal gemaakt moeten worden om de behandeling op een zo stabiel mogelijke manier plaats te laten vinden. Bij het maken van de mal ligt u op uw buik. De mal wordt gemaakt van vervormbaar materiaal. Hierna is een CT-scan van de voet in de mal nodig voor het uitrekenen van het bestralingsplan. Ongeveer een week na de voorbereidingen zal de bestralingsserie kunnen starten.

BestralingstoestelVoetmal
BestralingstoestelVoetmal

Bestraling

U gaat op de behandeltafel in buikligging liggen met uw voet in de mal. De laboranten stellen het bestralingsveld in en starten de bestraling. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten. U krijgt in totaal zes bestralingen, drie keer per week. Deze lage dosis zorgt voor het actief maken van het eigen opruimsysteem van het lichaam en maakt geen schade aan het weefsel.

Bijwerkingen en effect

Een bijwerking die door de behandeling kan optreden is toename van de pijnklacht. Hiervoor mag pijnmedicatie gebruikt worden. Vanwege de gebruikte lage dosis worden geen andere bijwerkingen verwacht.
Ongeveer 80% van de behandelde patiënten heeft hier baat bij waarbij de pijn duidelijk afneemt. Het uiteindelijke effect wordt ongeveer na 3-6 maanden bereikt.

Advies

Belangrijk is om na de behandeling rustig aan te doen gedurende de eerste 6 weken. Dit betekent dat de normale dagelijkse bezigheden uitgevoerd kunnen worden, maar extra belasting, zoals sporten en langdurig staan, vermeden moet worden. Na die periode zal gekeken worden of de belasting uitgebreid kan worden. Dit alles om het meeste effect uit de behandeling te halen. U mag wel autorijden of fietsen.

Verwijzing

Voor een afspraak bij de radiotherapeut is een verwijsbrief van de huisarts nodig gericht aan de bestralingsafdeling van het Reinier de Graaf. Dit kan niet via het zorgdomein. De secretaresse zal u hierover verder inlichten.

Kosten

Helaas valt deze behandeling niet onder de zorgverzekeringswet. Uw zorgverzekeraar zal in principe deze behandeling niet vergoeden. Hier kunnen wij geen invloed op uitoefenen, ook niet via het aanvragen van een machtiging. In verband hiermee zijn wij genoodzaakt alleen tot behandeling over te gaan indien u deze zelf vooraf betaalt.

De behandeling omvat:
Uw veilige behandeling doen we samen!

GesprekPasfoto
Bereid u voor op het gesprek met de radiotherapeut
Zet uw vragen op papier. Neem iemand mee naar het gesprek. Bekijk de website. Neem ter voorbereiding op het gesprek met de radiotherapeut-oncoloog een actueel medicatie-overzicht van de apotheek mee.
Check uw pasfoto en meld als u anders ligt dan normaal
Check voor de bestraling of uw pasfoto op het scherm staat voordat u gaat liggen. Stel vragen als u tijdens het instellen merkt dat u anders ligt dan gewoonlijk of dat er andere hulpmiddelen worden gebruikt.
Stil liggenBehandeltafel
Tijdens de bestraling ligt u stil
Luister goed naar wat u verteld wordt tijdens het instellen voor bestraling en volg de instructie op.
Het is van belang om rustig op de tafel te
blijven liggen totdat de behandeling helemaal klaar is en de radiotherapeutisch laborant bij u is.
Stap rustig van de behandeltafel af
Door het liggen op de behandeltafel kan bij het opstaan wat duizeligheid optreden. Hierdoor ontstaat mogelijk risico op vallen. Stap rustig van de tafel af en zorg ervoor dat u zich goed voelt voor u terugloopt naar de kleedruimte. Laat het ons weten als iets niet duidelijk is of anders gaat dan u had verwacht. Stel vragen indien lichamelijke klachten ontstaan tijdens de behandeling.

Contact

Als u vragen heeft dan kunt u het secretariaat van de afdeling Radiotherapie bellen op 015 - 260 41 30, op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur .
In de avond en in het weekend kan u via het algemene nummer 015 - 260 30 60 vragen naar de dienstdoende radiotherapeut-oncoloog.


Foldernummer: 0766
Laatst bijgewerkt op: 18-12-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien