Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hand- en polscentrum
Plastische chirurgie

Behandeling van een ganglion

Behandeling van een ganglion

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat bij u een ganglion is geconstateerd. Graag informeren wij u over de behandeling van deze aandoening. U kunt uiteraard altijd contact met ons opnemen als u aanvullende vragen heeft. Wij helpen u graag verder. Onze contactgegevens vindt u onderaan deze informatie.

Wat is een ganglion?

Een ganglion is een omkapselde holte, uitgaande van een gewricht of peeskoker, en gevuld met een geleiachtige vloeistof. Een ganglion ontstaat vanuit een gewrichtskapsel of een peesschede, meestal zonder duidelijke oorzaak. Een ganglion komt het meest voor aan de handen (de pols, vooral aan de bovenkant), de voeten en de enkels. Het is een onschuldige afwijking, die op zich geen last geeft. Klachten van pijn en krachtsverlies ontstaan meestal door druk van de zwelling op aangrenzende pezen of zenuwen. De zwelling kan ook ontsierend zijn.

Uw behandeling

Wij voeren de operatie meestal uit in de operatiekamer (in dagbehandeling, onder plaatselijke of regionale verdoving).

Belangrijk: U moet zich op de dag van de operatie niet in smeren met bodylotion of olie. U wordt verzocht om sieraden (ringen, armbanden) af te doen en thuis te laten.

Via een kleine snee maken wij het ganglion uit het omgevende weefsel vrij, waarna wij het verwijderen. In lastige gevallen, zoals bij herhaalde operaties, kunnen een meer uitgebreide verdoving en operatie noodzakelijk zijn. Na de ingreep geven wij vaak een drukverband met een mitella mee voor de eerste twee dagen. U kunt dus niet zelf autorijden.

Na uw operatie

Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt. Eventuele napijn kunt u bestrijden met paracetamol. Wij raden u aan uw vingers gewoon te blijven bewegen, maar vermijd de eerste weken zwaar tilwerk en sporten waarbij u uw hand gebruikt (zoals tennis). Na twee dagen kunt u zelf het verband eraf halen en mag u met de hand douchen. Na tien tot veertien dagen verwijderen wij de hechtingen. Na de ingreep maken wij hiervoor een afspraak.

Wat zijn mogelijke complicaties?

Zoals bij alle ingrepen kunnen ook bij ganglionoperaties onverwachte complicaties optreden. Deze komen gelukkig maar zelden voor. Mogelijke complicaties zijn nabloedingen en infecties. Neem bij overmatige pijn of vocht uit de wond contact op met onze polikliniek. De kans dat een ganglion terugkeert is helaas relatief groot, zeker als u uw hand of pols na de ingreep weer zwaar belast. Mocht u weer klachten krijgen, dan kunnen wij de ingreep herhalen.

Vragen

Heeft u vragen, bel ons gerust op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur met
  • Chirurgie 015 - 260 42 13
  • Orthopedie 015 - 260 - 45 00
  • Plastische chirurgie 015 - 260 39 40 (tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur)
Voor meer informatie: www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0677
Laatst bijgewerkt op: 14-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien