Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Hand- en polscentrum
Plastische chirurgie
Orthopedie

Behandeling en leefregels bij de ziekte van Dupuytren

Behandeling en leefregels bij de ziekte van Dupuytren

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Bij u is de ziekte van Dupuytren vastgesteld. In deze folder geven wij informatie over deze aandoening, behandeling en leefregels voor na de operatie. Deze informatie is bedoeld als aanvulling op uw gesprek met de arts. Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek plastische chirurgie, de contactgegevens staan aan het einde van deze folder.

De ziekte van Dupuytren

De ziekte van Dupuytren (koetsiersziekte) wordt veroorzaakt door vermeerdering van het bindweefsel in strengen en onderhuidse knobbels. De strengen liggen meestal in de handpalm. Omdat deze strengen kunnen samentrekken kunnen de vingers krom gaan staan. De ziekte kan in de gehele handpalm en in alle vingers voorkomen. De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is (nog) niet duidelijk.
Redenen om te opereren kunnen zijn: pijn op de plaats van de strengen en knobbels, intrekkingen van de huid en een kromme stand van de vingers. Als een vinger lang krom heeft gestaan, kan niet gegarandeerd worden dat de vinger weer helemaal recht komt na de operatie.

Voorbereiding op uw operatie

Kort voordat wij u opnemen in ons ziekenhuis onderzoeken wij uw algemene gezondheid en verrichten zo nodig een bloedonderzoek of ander onderzoek (preoperatieve screening, POS). Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, Marcoumar, Sinaspril, Sintrom, Ascal, APC, Aspro Bruis, kinderaspirine) verzoeken wij u dit te melden tijdens uw gesprek met de plastisch chirurg. Het kan zijn dat u het gebruik van deze medicijnen drie tot tien dagen voor de operatie moet stoppen. U krijgt hierover instructies van uw arts. Meestal voeren wij de ingreep uit in dagbehandeling en onder regionale anesthesie (alleen verdoving van de arm).
Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie. U wordt verzocht om sieraden (ringen, armbanden) thuis te laten.

De operatie

Tijdens de operatie verwijdert de arts met verschillende sneden het aangetaste weefsel en krijgt u een gipsspalk voor de eerste week. De operatieve behandeling is echter geen garantie dat de ziekte niet terugkomt. Na de operatie kunnen ook andere delen van de hand worden aangetast welke eerst niet aangedaan waren. Het kan dus zijn dat u op den duur nog een operatie moet ondergaan.
Tegenwoordig bestaat soms ook de mogelijkheid om onder plaatselijke verdoving alleen de streng te klieven. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving met behulp van een injectienaald (naaldaponeurotomie) via één of meer zeer kleine steekgaatjes. Mensen met de ziekte van Dupuytren komen in aanmerking voor deze ingreep als de aandoening nog niet in een vergevorderd stadium is. Uw arts kan aan uw hand zien of u voor een dergelijke ingreep in aanmerking komt.

Leefregels na de operatie

Controle

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u twee afspraken mee:

Algemene leefregels

Mobiliseren

Pijnstilling

Nachtspalk

Risico’s en complicaties

Na elke (hand)operatie kunnen complicaties voorkomen zoals bloeduitstortingen, vertraagde wondgenezing, infectie en weefselversterf. De gevoelszenuwen van de vingers kunnen door de operatie beschadigd raken en een gedeeltelijke gevoelsstoornis geven. Een zeer weinig voorkomende complicatie is dystrofie. De symptomen hiervan bestaan uit een combinatie van pijn, zwelling, verkleuring en stijfheid van de vingers. Wanneer u problemen ondervindt, kunt u het beste contact opnemen met de polikliniek plastische chirurgie.

Zijn er bijzonderheden of heeft u vragen?

Indien u plotseling meer pijn ervaart, koorts krijgt (boven de 38,5° C), de vingers/nagels rood/blauw verkleuren of ze worden wit, koud en gevoelloos, kunt u contact opnemen met:
Buiten deze tijden en indien de klachten niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, kunt u bellen naar:
Indien er problemen zijn met de nachtspalk, kunt u contact opnemen met:
QR code hand- en polscentrum


Foldernummer: 0682
Laatst bijgewerkt op: 14-05-2024




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien