Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

IBD centrum
MDL: Maag-Darm-Leverziekten

Azathioprine bij chronische darmziekten

Azathioprine bij chronische darmziekten

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie omdat uw MDL-arts of verpleegkundig specialist MDL u een medicijn heeft voorgeschreven voor de behandeling van uw darmziekte. In deze folder krijgt u informatie over de werking en het gebruik van dit geneesmiddel en wat u moet doen in het geval van bijwerkingen.

Werking

Azathioprine wordt voorgeschreven voor onder andere de behandeling van chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Azathioprine behoort tot de groep van geneesmiddelen die de natuurlijke lichaamsafweer onderdrukken: de immunosuppressiva. Hierdoor wordt de zogenoemde ‘overactieve afweer’ onderdrukt met als gevolg dat de activiteit van de chronische darmontsteking vermindert. Het kan 2 tot 3 maanden duren voordat het medicijn goed werkt. Het is daarom soms nodig om een periode te overbruggen met aanvullende medicatie bijvoorbeeld corticosteroïden. Azathioprine kan langdurig worden gebruikt.

Voorzorgsmaatregelen

Azathioprine kan schadelijk zijn voor de leverfunctie en voor de aanmaak van de bloedlichaampjes. Daarom wordt voordat u start met dit medicijn bloed bij u afgenomen om uw leverfunctie en de aanmaak van bloedlichaampjes te controleren. Tijdens de behandeling wordt uw bloed regelmatig gecontroleerd.

Doseringen

De dosis is onder andere afhankelijk van uw lichaamsgewicht. Gebruik altijd de dosering die uw arts u heeft voorgeschreven. Soms wordt in de loop van de behandeling de dosis aangepast.

Hoe gebruikt u azathioprine?

Bijwerkingen

Door het gebruik van Azathioprine kunt u bijwerkingen krijgen. Over het algemeen wordt het medicijn goed verdragen. De meeste bijwerkingen treden op in de eerste weken na de start. U kunt in deze periode last krijgen van verminderde eetlust, misselijkheid, braken of diarree. De misselijkheidsklachten verdwijnen meestal na twee tot drie weken. Bij een klein percentage mensen ontstaat er een overgevoeligheidsreactie. Deze vindt meestal plaats binnen twee tot drie weken na de start. Dit uit zich door griepachtige verschijnselen: koorts, spierpijn over het hele lichaam, algehele malaise of alvleesklierontsteking waarbij heftige buikpijn ontstaat onder de ribbenboog aan de linkerkant.

Als u een van deze klachten ervaart moet u contact opnemen met de IBD-verpleegkundige. Onze contactgegevens staan onderaan de folder.

Er is een kleine kans op de volgende bijwerkingen:
Belangrijk!
Bij klachten als koorts, koude rillingen, hevig braken, gele huid, blauwe plekken, bloedneuzen of hevige buikpijn is het van belang dat u contact opneemt met de polikliniek MDL.
Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de dienstdoende huisarts of met de spoedeisende hulp.

Azathioprine vermindert de afweer en dus bent u vatbaarder voor infecties. Probeer intiem contact met mensen die een infectie doormaken te vermijden.

Werking in combinatie met andere geneesmiddelen

Indien u naast azathioprine ook geneesmiddelen gebruikt zoals allopurinol of Zyloric (dit zijn urinezuurverlagende medicijnen) dan is het belangrijk om uw arts hiervan op de hoogte te stellen.
Gebruikt u bloedverdunners dan is het belangrijk om de trombosedienst op de hoogte te stellen dat u azathioprine gebruikt.

Interacties met andere stoffen

Alcohol kan de kans op leverafwijkingen verhogen bij gelijktijdig gebruik van azathioprine: wees dus voorzichtig met alcohol.

Vaccinaties

Azathioprine kan de werkzaamheid van sommige soorten vaccins verminderen en de kans op bijwerkingen door de vaccins vergroten. Tijdens het gebruik van dit medicijn is het belangrijk om vaccinaties met een verzwakt levend vaccin (zoals gele koorts, BCG, mazelen, bof, rode hond (BMR)) te vermijden.
Overleg met uw arts of apotheker als u moet worden gevaccineerd.

De griepvaccinatie en pneumokokken vaccinatie wordt bij het gebruik van azathioprine aangeraden.

Te nemen hygiënische maatregelen

Azathioprine is geregistreerd voor de behandeling van leukemie. Daarom staan in de bijsluiter van het medicijn strenge hygiënische adviezen. Bij de (veel lagere) dosering waarin Azathioprine wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa volstaat u met normale hygiëne.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Voor zover bekend heeft azathioprine geen ongunstige invloed op de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Als u een kinderwens heeft, overleg dit dan altijd met uw arts als u Azathioprine gebruikt.
Tijdens een zwangerschap is het vaak nodig om door te gaan met het gebruik van azathioprine. Een opvlamming van de ziekte wordt namelijk schadelijker geacht voor moeder en kind dan een behandeling met azathioprine.
Als u azathioprine gebruikt dan kunt u veilig borstvoeding geven. Wel wordt aangeraden de eerste 4 uur na het innemen van de medicatie geen borstvoeding te geven.

Zonlicht en uv-straling

Patiënten die azathioprine gebruiken, lopen een verhoogd risico op huidproblemen, waaronder huidkanker. Vermijd daarom als u azathioprine gebruikt een te grote blootstelling aan zonlicht en uv-straling. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Wij raden het gebruik van een zonnebank sterk af.

Contact

Als u nog vragen heeft over deze folder dan kunt u contact opnemen met de polikliniek MDL. Deze is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 15.00 uur via tel. 015 - 260 32 00.
Als u de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa heeft, kunt u ook contact opnemen met een E-consult via het patiëntenportaal. U bereikt het patiëntenportaal via https://reinierdegraaf.nl/mijn-reinier-de-graaf.


Foldernummer: 0504
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien