Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Infectiepreventie

Algemene informatie over MRSA

Algemene informatie over MRSA

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Staphylococcus aureus is een bacterie, een micro-organisme. Micro-organismen komen overal voor, zoals in de grond, het water en de lucht, maar ook op onze huid en in het spijsverteringskanaal. Steeds vaker komt een soort Staphylococcus aureus voor die niet goed behandeld kan worden met de antibiotica die gewoonlijk wordt voorgeschreven. In Nederland wordt een actief beleid gevolgd om deze bijzondere bacteriën te bestrijden. De voorzorgsmaatregelen die wij hiertegen nemen zijn volgens landelijk beleid en bedoeld om verspreiding van micro-organismen naar patiënten, bezoekers en medewerkers te voorkomen.

Welke patiënten lopen risico?

Sommige patiënten lopen risico om besmet te zijn geraakt met MRSA.
De belangrijkste indicaties hiervoor zijn wanneer een patiënt:

Afspraak of opname in ons ziekenhuis

Om verspreiding van micro-organismen in Reinier de Graaf tegen te gaan, moeten alle medewerkers bij patiëntenzorg maatregelen toepassen. Voorafgaande aan een ingreep of opname in ons ziekenhuis worden u een aantal vragen gesteld over de bovenstaande risicofactoren. Het is erg belangrijk dat u ons informeert over een mogelijk risico op MRSA, zoals het verblijf in een buitenlands ziekenhuis.

Onderzoek naar besmetting

Onderzoek op MRSA doen wij bij patiënten die risico hebben gelopen om besmet te raken met MRSA. Wij kunnen de bacterie aantonen met diagnostiek. Met wattenstokken maken we uitstrijken van de binnenkant van uw neus, keel, rectum en eventuele wonden of huidbeschadigingen. Deze onderzoeken wij vervolgens in ons laboratorium op de aanwezigheid van MRSA.

Positief of negatief?

Als de uitslag ‘positief’ is, wil dat zeggen dat de MRSA-bacterie bij u aanwezig is. Meestal bent u hierdoor niet ziek. Wel treffen wij maatregelen om verdere besmetting te voorkomen. Hierover kunt u lezen in onze patiënteninformatie Voorzorgsmaatregelen bij dragerschap van MRSA.

Als de uitslag ‘negatief’ is, betekent dit dat wij de MRSA-bacterie niet bij u hebben aangetroffen. De specifieke maatregelen zijn dan niet (meer) van toepassing.

Heeft u vragen?

Als u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw huisarts, de afdelingsverpleegkundige of uw behandelend arts. Contactgegevens en meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl

Voor meer achtergrondinformatie over MRSA kunt u ook kijken op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/infectieziekten of www.MRSA-net.nl


Foldernummer: 0341
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien