Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Plastische chirurgie

Afstaande oren: de oorschelpcorrectie

Afstaande oren: de oorschelpcorrectie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
U ontvangt deze informatie, omdat u bij ons (mogelijk) een oorschelpcorrectie krijgt. In deze informatie kunt u lezen wat deze operatie inhoudt en welk resultaat u kunt verwachten.

Wat zijn afstaande oren?

Afstaande oren, ook vaak zeiloren of flaporen genoemd, komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Wij kunnen afstaande oren corrigeren met behulp van plastische chirurgie. Een oor correctie voeren wij uit vanaf de leeftijd van ongeveer vijf, zes jaar.

Voorbereiding

Kort voor uw opname in ons ziekenhuis onderzoeken wij uw algemene gezondheid en, indien nodig, verrichten wij een bloedonderzoek of een ander onderzoek (POS). Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, Marcoumar®, Sinaspril, Sintrom®, Ascal, APC, Aspro Bruis, kinderaspirine), vragen wij u dit te melden tijdens het eerste gesprek met uw plastisch chirurg. U moet het gebruik van deze medicijnen drie tot tien dagen voor de operatie staken. U krijgt hierover instructies van uw arts.

Belangrijk: smeert u zich de dag van de operatie niet in met bodylotion of olie.

Wij voeren deze ingreep meestal in dagbehandeling uit. Voorafgaand aan uw operatie legt onze medisch fotograaf uw uitgangssituatie vast. Ook enige weken na de ingreep neemt hij foto’s.

Onze werkwijze

Een oorschelpcorrectie voeren wij doorgaans uit onder algehele narcose. Tijdens de operatie maken wij een snee aan de achterkant van uw oor. Hierdoor kunnen wij de vorm van het kraakbenige skelet van uw oor bijwerken. Ook verwijderen wij een stukje huid aan de achterkant van uw oor.

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover reële verwachtingen te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten, maar geen perfecte stand. Ook is een absolute symmetrie van de stand van uw oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie krijgt u een litteken achter uw oor. Dit is door de plek (achter uw oren) meestal niet opvallend.

Na uw correctie

Na een oor correctie krijgt u een verband (een zogeheten tulband) om uw hoofd. Meestal moet het verband een week blijven zitten. Het wassen van uw haar en dergelijke dient u gedurende die tijd uit te stellen. Als het verband verwijderd is, moet u nog een week overdag en twee weken ’s nachts een haarband dragen om uw oren te beschermen. U moet een aantal weken voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang wat rood, gezwollen en gevoelig blijven. Geleidelijk aan verdwijnt dit. Indien nodig kunt u tegen de pijn pijnstillers nemen (bijvoorbeeld paracetamol). Bij extreme pijn en nabloeden moet u contact opnemen met onze polikliniek. Meestal gebruiken wij oplosbare hechtingen. Deze verdwijnen vanzelf. Andere hechtingen verwijderen wij na één tot twee weken.

Risico's en complicaties

Het rechtzetten van flaporen kent dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De resultaten van oor correcties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een weerbarstig soort weefsel, dat soms de neiging heeft om terug te keren in zijn oorspronkelijke vorm. Dat de oren recht blijven staan en geheel symmetrisch blijven, kunnen wij daarom nooit 100 procent garanderen. Een enkele keer is het nodig om nog een correctie uit te voeren, maar een volstrekt symmetrisch resultaat kunnen wij ook dan niet garanderen.

Vergoeding

Een ziektekostenverzekeraar vergoedt soms wel en soms niet de kosten voor het rechtzetten van flaporen. Meestal maakt de verzekeraar hierop een uitzondering voor kinderen tot ongeveer dertien jaar. Voor deze groep ligt het volgens de verzekeraar voor de hand dat ze door het hebben van afstaande oren lijden. In dit geval hoeft u bij uw aanvraag voor de operatie dus geen psychiatrisch rapport bij te voegen. U kunt van tevoren bij uw ziektekostenverzekeraar nagaan of de operatie wordt vergoed. Dat is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking. Als u niet voor vergoeding in aanmerking komt, kan uw plastisch chirurg u een prijsindicatie geven.

Contact

Bij vragen kunt u ons bellen op werkdagen tussen 8.00-12:00 uur en 13:00-16:00 uur op 015 - 260 39 40.
Meer informatie vindt u ook op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0719
Laatst bijgewerkt op: 17-05-2024


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien