Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Longziekten

Ademhalingsondersteuning met Optiflow zuurstoftherapie

Ademhalingsondersteuning met Optiflow zuurstoftherapie

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Deze informatie ontvangt u omdat u bij ons Ademhalingsondersteuning met behulp van Optiflow zuurstoftherapie. Wij informeren u graag wat Optiflow precies is en wat u kunt verwachten van uw behandeling.

Optiflow

Waarom Optiflow zuurstoftherapie

Bij een ziekte aan uw longen kan het
zuurstof­gehalte in het bloed lager zijn dan
nor­­maal. Hierdoor kunt u zich erg benauwd voelen. Het is belangrijk dat het
zuurstofgehalte in uw bloed wordt hersteld.

Wat is Optiflow zuurstoftherapie

De Optiflow is een apparaat dat zuurstof en een hoge druk (hoge flow) kan geven. Door de hoge druk, die het apparaat geeft, openen de luchtwegen zich verder. Hierdoor kunnen de longen de zuurstof beter opnemen.

Wat gebeurd er bij de Optiflow zuurstoftherapie

De extra zuurstof krijgt u via een neusbril. De neusbril zit met een kort uiteinde (ongeveer 1 cm) in uw neus. De neusbril zit met een band achter het hoofd vast. Via de neusbril blaast het apparaat zuurstofrijke, warme en vochtige lucht door uw neus.
Als u hieraan gewend bent, kunt u zich minder benauwd voelen, waardoor het ademen makkelijker gaat. Door de warme/vochtige lucht kan er eventueel vastzittend slijm loskomen en worden opgehoest.

Verzorging

Tijdens de verzorging zijn er geen belemmeringen. De verpleegkundige kunt u hulp bieden bij de verzorging. Door de constante luchtstroom door de neusbril, kunnen de slijmvliezen in uw mondholte uitdrogen, waardoor u dorst kunt krijgen.

Waar moet u rekening mee houden tijdens de behandeling

Drukpijn

Doordat de neusbril enige druk uitoefent bij de ingang van uw neus, kan er drukpijn ontstaan. Geef dit door aan de verpleegkundige die voor u zorgt.

Mobilisatie

U bent tijdens de therapie niet bedlegerig. Indien uw situatie zich dusdanig stabiliseert en verantwoordelijk is, zal de verpleegkundige en fysiotherapeut u begeleiden en ondersteunen om ondanks de therapie uit bed te komen om zo de spierkracht te behouden.

Herstel

Wanneer uw toestand dusdanig verbetert, zal er worden afgebouwd in de hoeveelheid zuurstof en of flow die u krijgt. Indien dit goed gaat zal u normale zuurstoftherapie krijgen of helemaal stoppen met zuurstoftherapie.

Contact

Zijn er voor u nog vragen of onduidelijkheden, neemt u dan contact op met de polikliniek Longziekten via telefoonnummer: 015 - 260 31 40. Meer informatie vindt u op onze website www.reinierdegraaf.nl.


Foldernummer: 0485
Laatst bijgewerkt op: 28-11-2023




Gerelateerde informatie:

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien