Logo Reinier de Graaf ziekenhuis.
 
Klik op deze knop om alle folders te doorzoeken.Zoek folders
Klik op deze knop om dit document te printen.Print pagina
Klik op deze knop om dit document als PDF te downloaden.Download PDF
Klik op deze knop om de tekstgrootte te vergroten.Grotere tekst
Klik op deze knop om de tekstgrootte te verkleinen.Kleinere tekst

PiMS folder informatie logo

Endoscopie

24 uurs pH-(impedantie) meting van de slokdarm

24 uurs pH-(impedantie) meting van de slokdarm

De knop om deze folder als favoriet te markerenFavorietDe knop om deze folder per email door te sturen.Stuur door
Als er zure maaginhoud omhoog komt naar de slokdarm kan dit leiden tot klachten, zoals zuurbranden, pijn op de borst of hoesten. Bij een pH-meting wordt de zuurgraad (pH) van de slokdarm gemeten. Gedurende een periode van 24 uur wordt vervolgens gemeten hoe vaak en hoe lang er terugvloed (reflux) is van zuur.

De voorbereiding

Medicijnen

Als u medicijnen voor uw slokdarm of maag gebruikt, dan kan het zijn dat u deze medicijnen een week voor het onderzoek moet stoppen. Soms moet u deze medicatie juist blijven doorgebruiken. Voorbeelden hiervan zijn: Losec®, omeprazol, Nexium®, esomeprazol Pantozol®, Pantoprazol, Pariet®, Zantac®, Ranitidine, Tagamet®, Cimetidine.
U hoort van uw behandelend arts of uw deze medicijnen moet stoppen of juist doorgebruiken.

Medicijnen zoals Rennies®, Antagel, Maalox® en Regla-pH® mogen altijd door gebruikt worden tot aan de avond vóór het onderzoek.

Nuchter

Voor het onderzoek is het belangrijk dat er geen voedselresten meer in de maag of slokdarm aanwezig zijn. U dient daarom nuchter te zijn. Dit houdt in dat u vanaf 6 uur voorafgaand aan het onderzoek niet meer mag eten of drinken.

Geen gezichtscrême of make-up

Op de dag van het onderzoek graag geen gezichtscrême of make-up op uw gezicht aanbrengen, omdat u een pleister op uw neus en wang geplakt krijgt. Door de crème/make-up plakt de pleister minder goed en kan deze loslaten.

Het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats op de 4e etage, u kunt zich melden bij de aanmeldzuil van het Dagbehandelcentrum (4e etage, gang E). Als u opgeroepen wordt, begeleidt een gastvrouw/gastheer u naar de behandelkamer van de Endoscopie.

De verpleegkundige stelt op de onderzoekskamer de laatste controlevragen. U neemt op de onderzoeksbank plaats. Via de neus wordt een sonde, dat is een dun slangetje (2-3 mm) ingebracht tot in de slokdarm. Het inbrengen van een sonde kan even vervelend zijn. De sonde wordt met een pleister vastgemaakt aan uw neus.
De sonde blijft 24 uur zitten en registreert continu de zuurgraad in uw slokdarm. De gegevens worden tijdelijk opgeslagen op een recorder (Ohmega). Dit is een kastje waarop de sonde is aangesloten en dat u in een draagtasje bij u draagt. Na het aansluiten van de sonde aan het kastje kunt u naar huis. Het inbrengen van de sonde en de instructies duren ongeveer 30 minuten.

Tijdens de meting kunt u zonder enig probleem uw dagelijkse bezigheden verrichten.

Logboek bijhouden

Het is de bedoeling dat u tijdens de meetperiode een normale dag en nacht beschrijft. In een logboek dient u nauwkeurig de volgende gebeurtenissen bij te houden:
Het is belangrijk dat u bij het registreren de tijd aanhoudt die op de display van de recorder staat.

Na het onderzoek

De dag na het onderzoek komt u op de afgesproken tijd weer terug op de endoscopieafdeling. U meldt zich op dezelfde wijze bij de aanmeldzuil. De sonde zal dan worden verwijderd, dit is pijnloos. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw behandelend arts.

Mogelijke risico’s en complicaties

Bij een 24-uurs pH-(impedantie) meting komen vrijwel geen complicaties voor. Het kan zijn dat u wat last heeft van de neus of een kleine neusbloeding krijgt. Sommige mensen hebben na het onderzoek wat last van de keel. Het kan dan helpen om extra te drinken.

Contact

Heeft u nog vragen na het lezen van deze folder? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met de afdeling endoscopie. Buiten kantooruren belt u met de Spoedeisende Hulp.
  • Afdeling Endoscopie 015 - 260 40 05
  • Spoedeisende Hulp 015 - 260 38 44

Bent u verhinderd?

Als u uw afspraak wilt veranderen of afzeggen dan vragen wij u dit zo spoedig mogelijk, maar minimaal 24 uur van tevoren telefonisch door te geven bij de afdeling waar u de afspraak hebt.


Foldernummer: 0170
Laatst bijgewerkt op: 08-08-2023


Deze website maakt gebruik van cookies. Lees onze cookieverklaring .
Gezien